Στο εδώλιο 64 άτομα

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και η ώρα της κρίσης για το σκάνδαλο της Siemens

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τις αποκαλύψεις για τις διαδρομές εκατομμυρίων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η ώρα της κρίσης για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου έφτασε.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 64 πρόσωπα που εμπλέκονται στην «αμαρτωλή» σύμβαση 8002, η οποία υπογράφηκε το 1997 μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του οργανισμού. Μεταξύ αυτών είναι τα καταζητούμενα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, τα επίσης ανώτατα στελέχη του γερμανικού κολοσσού Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, και ο πρώην γενικός διευθυντής Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης.

Στο εδώλιο θα βρεθεί και ο Θεόδωρος Τσουκάτος (άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη), ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι έλαβε 1.000.000 γερμανικά μάρκα από τη Siemens Ελλάδος, τα οποία, όπως υποστήριξε, έδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγήσεις θα δώσουν ακόμη 13 ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ που κατηγορούνται ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού, αλλά και επιχειρηματίες που φέρονται ότι λειτούργησαν ως… μεσάζοντες διευκολύνοντας το «μοίρασμα» των παράνομων χρημάτων από τη Siemens μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Μαζί με τους Ελληνες κατηγορουμένους παραπέμπονται να δικαστούν και Γερμανοί υπήκοοι, στελέχη της μητρικής Siemens, όπως ο επονομαζόμενος και «άρχοντας των μαύρων ταμείων» της εταιρίας Ράινχαρτ Σίκατσεκ.

Οι εμπλεκόμενοι στο γαϊτανάκι της μίζας, που φέρεται να στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο το ιλιγγιώδες ποσό των 69.942.441,50 ευρώ βρίσκονται αντιμέτωποι κατά περίπτωση με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας και της συνέργειας σε αυτήν, ενώ ορισμένοι κινδυνεύουν ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης αν καταδικαστούν.

Οι εφέτες απαλλάσσουν 80 κατηγορουμένους από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και «αθωώνουν» τα τρία παιδιά του Χρήστου Καραβέλα, που είχαν συλληφθεί αμέσως μετά τη διαφυγή του πατέρα τους στο εξωτερικό.

Οι διαδρομές

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμεί 2.368 σελίδες!), όπως και στην εισαγγελική πρόταση του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρη, περιγράφονται αναλυτικά οι δαιδαλώδεις διαδρομές παράνομων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων από τα μεγαλοστελέχη της Siemens με τελικό προορισμό στελέχη του ΟΤΕ και κρατικούς αξιωματούχους. Εκείνοι, με τη σειρά τους, θα εξασφάλιζαν την επιλογή της γερμανικής πολυεθνικής ως αναδόχου για την ανάθεση του έργου της ψηφιοποίησης του οργανισμού τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα ποσά που διακινήθηκαν από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού για δωροδοκίες μετακυλίστηκαν στο κόστος της προγραμματικής συμφωνίας προκαλώντας ζημία στην περιουσία του ΟΤΕ και κατ’ επέκταση στο Δημόσιο, το οποίο κατά την επίμαχη περίοδο κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΟΤΕ Α.Ε.

Ντέμη Ντάβαρη,
Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ