Κατάσχεση αδήλωτων εισοδημάτων

Υπό επεξεργασία η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τη δημιουργία περιουσιολογίου

Τέλος στα χρήματα κάτω από στρώματα, μέσα σε σεντούκια και ντουλάπες σχεδιάζει να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ρύθμιση που προβλέπει την κατάσχεση όλων των χρηματικών ποσών που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία, με στόχο τη δημιουργία περιουσιολογίου. Στην πρόταση, η κατάσχεση αφορά όλα τα χρηματικά ποσά που δεν έχουν περιληφθεί στη φορολογική δήλωση, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και είναι τοποθετημένα είτε «κάτω από το στρώμα», είναι δηλαδή κρυμμένα κάπου στο σπίτι, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός και εκτός Ελλάδος ή σε θυρίδες τραπεζών. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να φτιαχτεί το περιουσιολόγιο, αφού πρώτα δημιουργηθεί ένα γενικό «πόθεν έσχες» μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Αν τα δηλώσεις…

Ειδικότερα, στα σενάρια που εξετάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ακόμη η κατάσχεση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, αφού προηγουμένως δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να δηλώσουν όλη την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο. Δηλαδή, αν κάποιος δεν δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο ακίνητο ή επενδυτικά προϊόντα, η Εφορία θα μπορεί άμεσα να τα κατάσχει. Επί της ουσίας, η φορολογική δήλωση θα αποτελεί και υπεύθυνη δήλωση για τα εισοδήματα που αναγράφονται σε αυτήν. Απορία προκαλεί ωστόσο πώς θα μπορεί να εξακριβωθεί πόσα χρήματα έχει κανείς κρυμμένα «κάτω από το στρώμα» ή σε τόπο που δεν μπορεί να ελεγχθεί… Επιπλέον, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι εφεξής ΟΛΕΣ οι πληρωμές, δηλαδή και στην Εφορία και μεταξύ επιτηδευματιών, θα γίνονται ΜΟΝΟ μέσω τραπεζών, δηλαδή με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και επιταγές.

Το σύστημα που θα φέρει τα πάνω κάτω και θα καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης είναι πάντως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ για τους αποκαλούμενους «ελέγχους αμερικανικού τύπου», βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται εμμέσως το πραγματικό εισόδημα μέσω της διασταύρωσης εσόδων, δαπανών και περιουσιακών στοιχείων. Η 1η φάση του περιουσιολογίου θα ολοκληρωθεί με την ακριβή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή επιτυγχάνεται για την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και στην επόμενη φάση θα γίνει η αποτύπωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ