Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Εμμηνόπαυση και απώλεια οιστρογόνων

Οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση αλλά και τη λίμπιντο

Εξάψεις, πονοκέφαλοι, αίσθημα κόπωσης είναι τα κυριότερα εμφανή συμπτώματα της επερχόμενης εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν όμως και άλλα, καθώς μεγάλος αριθμός γυναικών στις οποίες έρχεται το τέλος της γονιμότητας υποφέρει από εξουθενωτικά συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά, ενώ υπάρχουν και οι τυχερές, που περνούν στην εμμηνόπαυση πιο ανώδυνα. Ολες όμως οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές σε σώμα, υγεία και ψυχολογία.

Τα περισσότερα προβλήματα της εμμηνόπαυσης έχουν να κάνουν με τη σταδιακή μείωση, μέχρι και απώλεια των οιστρογόνων. Κατάθλιψη, άγχος, και αλλαγές της διάθεσης οφείλονται στη μείωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των χημικών ουσιών δηλαδή που ρυθμίζουν την καλή διάθεση. Αιτία γι’ αυτό είναι η μείωση των οιστρογόνων. Επίσης εξάψεις και εφίδρωση συνδέονται με τα οιστρογόνα, επειδή αυτά ρυθμίζουν τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό. Ταυτόχρονα τα οιστρογόνα επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, καθώς μειώνεται η κολπική αίσθηση, εμφανίζεται ξηρότητα στην περιοχή και ο οργασμός επέρχεται δυσκολότερα. Τα μειωμένα επίπεδα της προγεστερόνης οδηγούν επίσης στη μείωση της λίμπιντο.

Φυσική πρωτεΐνη

Το κολλαγόνο, πάλι, που είναι φυσική πρωτεΐνη των μαλλιών, παράγεται σε μικρότερες ποσότητες, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα των μαλλιών και το σπάσιμο των νυχιών. Αλλο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης λόγω έλλειψης οιστρογόνων είναι οι ταχυπαλμίες ή οι αρρυθμίες. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή.

Ολα τα παραπάνω «δύσκολα» της εμμηνόπαυσης μπορούν να γίνουν πιο ανεκτά με ιατρική βοήθεια και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται είναι η υποκατάσταση των οιστρογόνων, ωστόσο εδώ οι ιατρικές γνώμες διχάζονται. Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις μπορούν ωστόσο να αντιμετωπιστούν με φυτο-οιστρογόνα, τα οποία όμως μειώνουν τη θερμότητα σώματος, οπότε χρειάζεστε πιο «βαρύ» ντύσιμο.

Σε περίπτωση κατάθλιψης, μικρές ποσότητες του φαρμάκου που θα συστήσει ο γιατρός φέρνουν ισορροπία. Για την κολπική ξηρότητα, πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές ουσίες και κολπικά υπόθετα, ενώ περίπατοι, σωματική άσκηση, μη κατανάλωση αλκοόλ, μείωση της καφεΐνης και αποφυγή των πικάντικων φαγητών μπορούν να συμβάλουν επίσης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Κάτια Γιαπαλάκη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...