Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Φλερτ χωρίς δεσμεύσεις

Μέρκελ και Τσίπρας με χαμόγελα στο Βερολίνο αλλά και με ολοφάνερη διάθεση να «σπάσουν τον πάγο»

Η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα τα είχε όλα στο Βερολίνο. Από μεγάλο άγημα και σημαιάκια μέχρι… κόκκινο χαλί και χαμόγελα μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση των δύο κράτησε κοντά στα 60 λεπτά και ήταν σαν «ορεκτικό» για να ακολουθήσει στη συνέχεια το κυρίως δείπνο.

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα δεν βγήκαν, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ. Αλλά σίγουρα, όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Τσίπρα, έγινε ένα πρώτο βήμα συνεννόησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -έκανε το δικό του άνοιγμα- ζήτησε να μη διαιωνίζονται στερεότυπα, ούτε να γκρεμιστεί ό,τι καλό έχει γίνει και αναζητούμε ένα νέο μείγμα πολιτικής. Ζήτησε ακόμη τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών Αρχών για να υπάρξει δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens, ενώ έθεσε τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Από τη μεριά της, η Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση -δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα- παρέπεμψε στο Eurogroup και στους θεσμούς που θα κρίνουν τόσο τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όσο και την αξιοπιστία τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμενόταν, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτε, αλλά εξέφρασε την προσωπική θέση ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αναπτυχθεί, να μπορέσει να βγει από τέλμα και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανεργία, ιδίως των νέων. «Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» είπε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων:

Περί διαφθοράς

«Θα κάνω δύο παραδοχές, δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης. Η πρώτη: Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που έφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Εφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία. Δεύτερη παραδοχή: Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι κι εμείς καθόλου γι’ αυτά. Η διαφθορά παραμένει. Η προκλητική φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων παραμένει. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εισοδήματα των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 86%, ενώ των πλουσιότερων κατά 16%».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν είναι στόχος του να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε, αλλά, όπως είπε, «να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να σπάσουμε τα στερεότυπα. Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας». Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν πήγε στο Βερολίνο για να λύσει το πρόβλημα των μισθών και των συντάξεων στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως δεν δεσμεύτηκε για τίποτε συγκεκριμένο από όσα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για το θέμα της ρευστότητας είπε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα, έχει και εκείνη μία ψήφο, αλλά τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι θεσμοί. Εκείνοι θα αποφασίσουν αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο, ενώ για τις αποζημιώσεις είπε ότι είχε συμφωνηθεί ένα ταμείο του μέλλοντος, κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...