Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον...

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι...

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 21 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μεταξύ απόρριψης και υποτέλειας προτιμήστε τις ειλικρινείς συζητήσεις...

Τρεις ώρες στο Κρεμλίνο

Σε θερμό κλίμα η συζήτηση Αλέξη Τσίπρα – Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρωθυπουργό να αρνείται τις φήμες για ρωσικό δάνειο

Ελλάς – Ρωσία συμμαχία, έστω και με… αστερίσκους και από τις δύο πλευρές. Αστερίσκους που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τα ρίσκα μιας σύγκρουσης με την Ε.Ε. και ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, μια και δεν μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις. Κατά τα άλλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ρωσίας επί τρεις ώρες μίλησαν για όλους και για όλα. Σε ένα κλίμα που παρέπεμπε σε… βότκα και συμπάθεια η ατζέντα είχε τις εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αγροτικά προϊόντα και το σχήμα κοινών επιχειρήσεων, που θα ανοίξει το παράθυρο για εισαγωγή τους και κυρίως για τον νέο αγωγό Turkish Stream (στα ελληνικά σύνορα θα γίνεται ελληνικός αγωγός).

Αυτό που ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τις κοινές δηλώσεις των δύο -σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα- ήταν η μέριμνα να στείλουν τα πολιτικά μηνύματά τους προς τη Δύση, η οποία εκδήλωσε τη νευρικότητα και την ενόχλησή της για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως κυρίαρχη χώρα δύναται να καλλιεργεί τις διμερείς διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν δέχεται υποδείξεις με ποιους μπορεί να συνομιλεί. «Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Ελλάδας» είπε «να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα».

Αντιστοίχως, ο Ρώσος πρόεδρος εστίασε στο δικαίωμα της χώρας του να έχει ισότιμη μεταχείριση στο επίπεδο των οικονομικών συνεργασιών, εν προκειμένω στη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, την ώρα που είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για μεγάλα έργα (ΤΡΕΝΟΣΕ και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης). Αυτός είναι ο λόγος που στο γεύμα παρακάθισαν, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπία, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ.

Τι υπογράμμισαν

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείου, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η Ελλάδα «δεν είναι επαίτης» για να ζητεί από τις χώρες την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματός της, απόρροια της κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική, επομένως θα επιλυθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

4r2f354t4w5 3Διαμονή στο ιστορικό «Μετροπόλ» της Μόσχας

Eνα πεντάστερο ξενοδοχείο, το «Μετροπόλ», σύμβολο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, επέλεξε ως τόπο διαμονής η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Περιστέρα. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, πίσω από το θέατρο Μπολσόι και σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο. Το ξενοδοχείο έχει ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα, καθώς κατασκευάστηκε το 1901 από τον αρχιτέκτονα Σάββα Μαμόντοφ, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, συγκέντρωσε τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες της εποχής, με αποτέλεσμα το κτίσμα να θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα της «ασημί περιόδου» της ρωσικής τέχνης.

4r2f354t4w5 2Το 1917 το «Μετροπόλ» επιτάχθηκε από τους μπολσεβίκους όταν μετακινήθηκαν από το Πέτρογκραντ (πρώην Αγία Πετρούπολη) στη Μόσχα και μετατράπηκε στο κέντρο της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής όλης της Ρωσίας. Τότε μάλιστα αποκαλούσαν το ξενοδοχείο «Δεύτερο Σοβιέτ».

Eπαναλειτούργησε ως ξενοδοχείο το 1930 προκειμένου να φιλοξενεί τους υψηλούς προσκεκλημένους της κυβέρνησης, με τις τιμές πλέον να εκκινούν από τα 250 ευρώ το απλό δωμάτιο έως τα 1.200 ευρώ για μια σουίτα. Διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα, μασάζ και σαλόνι ομορφιάς, ενώ τα δωμάτιά του είναι σε στιλ αρτ νουβό, με μεγάλα παράθυρα, πολυελαίους και διακοσμητικές αντίκες. Στις παροχές του ιστορικού ξενοδοχείου περιλαμβάνεται και η πολύ μεγάλη σουίτα των 85 τ.μ. με αντίκες έπιπλα-έργα τέχνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...