Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει...

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Ανάσταση στο χωριό του πηλού

Απόδραση στις Μαργαρίτες του Ψηλορείτη με τους αγγειοπλάστες-φύλακες της παράδοσης του τόπου

Το Πάσχα στις Μαργαρίτες, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, παίρνει άλλο χρώμα. Πολύχρωμα λουλούδια, φυτεμένα σε πιθάρια και σε τεράστιες πήλινες γλάστρες, 4rfwq34e5twr 6στολίζουν τα σοκάκια και τις αυλές που έχουν ασβεστωθεί από τους κατοίκους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το ορεινό χωριό (σε υψόμετρο 330 μέτρων) των περίπου 300 κατοίκων που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, διατηρεί ολοζώντανες τις παραδόσεις του, όπως είναι η κεραμική. Σήμερα στις Μαργαρίτες δραστηριοποιούνται 22 αγγειοπλάστες και τα 17 εργαστήρια που διαθέτουν λειτουργούν και ως μικρές εκθέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι ηλικίας από 15 έως 80 ετών που απασχολούνται με την κεραμική, η οποία έχει ξεκινήσει στο χωριό από τα μινωικά χρονιά και εξελίσσεται κάθε χρόνο, ενώ πέρα από τους ντόπιους κεραμοποιούς υπάρχουν και δύο αλλοδαποί (ο Ντανιέλ από τη Γαλλία και η Εμα από τη Λιθουανία)!

Μιλώντας στην «Espresso» ο Γιώργος Δαλαμβέλας, ένας από τους κεραμοποιούς, τόνισε ότι ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει κεραμικά και να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται: «Κατασκευάζονται με 4rfwq34e5twr 1παραδοσιακό τρόπο κεραμικά από τη Μινωική εποχή αλλά και σύγχρονα, με τη μοντέρνα κεραμική. Μπορεί κάποιος να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν τα κεραμικά τους στον ποδοκίνητο τροχό και να τα ψήνουν στο παραδοσιακό καμίνι με τα ξύλα, αλλά και να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες μεθόδους, με ηλεκτρικό τροχό και καμίνι».

Φαράγγια

Το χωριό, που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο φαράγγια με εκπληκτικά δάση από κυπαρίσσια, έχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες και την αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή του Αφέντη Χριστού που γιορτάζει αυτές τις ημέρες: «Ενα από τα χαρακτηριστικά του χωριού μας είναι ότι κάνουμε την περιφορά της Ανάστασης το απόγευμα της Κυριακής και όχι το πρωί» λέει ο κ. Δαλαμβέλας προσθέτοντας ότι οι Μαργαρίτες δεν είναι προορισμός μόνο για την κεραμική και το αλλιώτικο Πάσχα, αλλά και για άλλες ομορφιές:

«Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πεζοπορία, αφού και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει το χωριό, ενώ και άλλες διαδρομές φυσικού κάλλους περνούν μέσα από το κυπαρισσόδασος. Επίσης μπορεί κανείς να κάνει ορεινή ποδηλασία (mountain bike). Μάλιστα κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου διοργανώνεται ποδηλατικός αγώνας στη μνήμη ενός παλικαριού που έχασε τη ζωή του πριν από κάποια χρόνια, του Βασίλη Δαμβόγλου».

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...