Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Το 2015 της βροχής

Υπερδιπλάσιος από το συνηθισμένο ήταν ο όγκος του νερού που έπεσε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες

Βροχή με το… τουλούμι έπεσε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες του 2014 και τους πρώτους του 2015. Τα στοιχεία των επιστημόνων έρχονται να επιβεβαιώσουν την κοινή πεποίθηση ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πιο βροχερούς των τελευταίων ετών, καθώς σε αρκετές περιοχές το ύψος της βροχόπτωσης ήταν ακόμα και υπερδιπλάσιο από το συνηθισμένο!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το εξάμηνο Οκτωβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 ήταν πολύ βροχερό σε ολόκληρη τη χώρα». Οπως σημειώνουν οι ερευνητές του ινστιτούτου Κώστας Λαγουβάρδος και Βασιλική Κοτρώνη, στη δυτική Ελλάδα οι βροχές ήταν πολλές, αλλά κοντά στις συνηθισμένες τιμές, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη τόσο τα ύψη βροχής όσο και το πλήθος των βροχερών ημερών ήταν «τα υψηλότερα των τελευταίων ετών».

Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015 στα Ιωάννινα μετρήθηκαν συνολικά 85 ημέρες βροχής, κατά τις οποίες έπεσαν 1.035 χιλιοστά νερού.

Στη Λήμνο

Οι μέσες κλιματικές τιμές για την περιοχή είναι 61 ημέρες και 777 χιλιοστά. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τη Λήμνο, όπου φέτος οι βροχερές ημέρες ήταν υπερδιπλάσιες του συνηθισμένου (80 έναντι 38), όπως επίσης και το ύψος της βροχόπτωσης (776 χιλιοστά, έναντι μέσης τιμής 359 χιλιοστών).

Ανάλογη είναι η εικόνα στη Στενή Ευβοίας, όπου φέτος έπεσαν 1.618 χιλιοστά βροχής, έναντι 799 χιλιοστών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, καθώς και στον Φουρφουρά Ρεθύμνου, όπου έβρεξε δυόμισι φορές περισσότερο σε σχέση με πρόπερσι (1.618 χιλιοστά έναντι 650 χιλιοστών τον χειμώνα 2012-2013). Τέλος, η βροχόπτωση στη Νάξο ήταν αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή (451 χιλιοστά φέτος, έναντι μέσης τιμής 335 χιλιοστών).

Πάντως η βροχή δεν πρόκειται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες. Για σήμερα προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα ανατολικά ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19-21 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη και Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που θα φτάσει τους 24-25 βαθμούς στην Αττική και τους 26-27 βαθμούς σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Πρόσκαιρες βροχές αναμένονται το απόγευμα του Σαββάτου στα βορειοανατολικά.
 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...