Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Aρχιμανδρίτης σκηνοθέτης!

Ο Δανιήλ Γκαμουλάκος έχει φτιάξει στη ενορία του στην Νέα Ιωνία θεατρική ομάδα.

Λένε πως πίσω από μια πετυχημένη παράσταση βρίσκεται πάντα ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης. Στην περίπτωση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Ιωνία τον ρόλο αυτό έχει ένας δραστήριος ιερέας! Ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ Γκαμουλάκος δεν επιθυμεί, λόγω σεμνότητας, να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό του, ωστόσο για τα παιδιά της θεατρικής ομάδας είναι εμπνευστής και σπουδαίος μέντορας που, όπως λένε, τους έχει μεταδώσει την πραγματική αξία της αγάπης και της ομαδικότητας. Εκείνος που με τις κατευθύνσεις, τις οδηγίες και τον σεβασμό στην προσέγγιση του έργου και των ρόλων που κάθε φορά καλούνται να ενσαρκώσουν, τους κάνει καλύτερους. Ολα αυτά αναγνώρισαν και οι θεατές που αγκάλιασαν την παράσταση «Φαύστα» του Μποστ (Χρύσανθου Μποσταντζόγλου), την οποία παρουσίασε ο ερασιτεχνικός θίασος το τριήμερο 24, 25 και 26 Απριλίου στο αμφιθέατρο του 3ου Ενιαίου Λυκείου και ΙΕΚ Νέας Ιωνίας. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού και η επιθυμία των συντελεστών να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη Βασίλη Δημητρίου, που χάρισε τη μουσική του στην παράσταση προτού φύγει ξαφνικά από τη ζωή, ανεβάζουν στη σκηνή τα παιδιά και αυτό το Σαββατοκύριακο, για ακόμη δύο παραστάσεις, στις 19.30.

«“Εφυγε” ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Νέου Κύματος. Ενας συνθέτης με σπουδαίο έργο και μεγάλες επιτυχίες, τις οποίες ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ο δημιουργός είχε τη χαρά να συνεργαστεί και με τον ίδιο τον Μποστ, καθώς είχε γράψει μουσική για τις περίφημες παραστάσεις του “Φαύστα”, “Μήδεια” και “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”. Το μόνο που καλούμαστε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε τον Βασίλη Δημητρίου μέσα από δύο παραστάσεις που είναι αφιερωμένες σε εκείνον και στο σπουδαίο έργο του» λέει στην «Espresso» ο προϊστάμενος της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Δανιήλ Γκαμουλάκος, που φωτογραφήθηκε μαζί με τους νέους του θιάσου.

Την ομάδα αποτελούν παιδιά από την ενορία της Νέας Ιωνίας, με όρεξη αλλά και ταλέντο! Βρίσκουν πάντα χρόνο για τις πρόβες που γίνονται σε ειδικό χώρο του ναού (!), καθώς κάποιοι εργάζονται, άλλοι σπουδάζουν και ορισμένοι πηγαίνουν σχολείο. «Τα παιδιά είναι ηλικίας 17-27 χρόνων. Ολοι της ενορίας, που έχουν βρει τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να περνάμε πολύ όμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Εμείς φτιάξαμε και τα σκηνικά της παράστασης και σχεδιάσαμε τα κοστούμια! Μας βοήθησαν και αρκετοί ενορίτες που πίστεψαν στο έργο μας, γι’ αυτό πιστεύουμε πως έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα βάσει των δυνατοτήτων μας. Βέβαια, το μεγάλο ευχαριστώ και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας τη χρωστάμε όλοι στον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ Παπανικολάου, που όχι μόνο δέχτηκε να δημιουργήσουμε την ομάδα αυτή, αλλά και αγκάλιασε τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, που αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς, τους υπηρέτες του Θεού» προσθέτει ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ.

Και χορευτής

Ο ίδιος υπήρξε χορευτής παραδοσιακών χορών, κάτι που τον ανάγκαζε να «εκτίθεται» συχνά στο κοινό. «Στα νεανικά χρόνια μου, λίγο προτού αφιερωθώ στον δρόμο του Θεού, τον οποίο πάντα ήθελα να ακολουθήσω, υπήρξα τουλάχιστον επί μία δεκαετία χορευτής παραδοσιακών χορών της σχολής Δόρας Στράτου. Ετσι γνώριζα καλά αυτό που ένιωθαν τα παιδιά του θιάσου όταν ετοιμάζονταν για την πρεμιέρα μας, γι’ αυτό και προσπάθησα να περιορίσω το άγχος τους. Κάθε φορά που βρισκόμουν μπροστά σε κόσμο αισθανόμουν αγωνία, διότι δεν ήθελα να με προδώσει η χαρά μου που εκείνη την ώρα με θεωρούσαν συνεχιστή της παράδοσης που τόσο αγαπώ, με αποτέλεσμα να κάνω κάποιο λάθος. Είμαι πολύ υπερήφανος για την πορεία μου αυτή, καθώς επίσης που κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγάλο όνειρό μου να αφιερωθώ στον Θεό και στο έργο της Εκκλησίας μας» καταλήγει ο αρχιμανδρίτης. Μάλιστα σκέφτεται το επόμενο έργο που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα της ενορίας να είναι αφιερωμένο στην καταστροφή της Σμύρνης.

Σημαντικές βοήθειες

Εκτός από τον συνθέτη Βασίλη Δημητρίου που παραχώρησε τη μουσική της παράστασης «Φαύστα», στην οποία ακούγεται και η φωνή της υψίφωνου Μαρσίνης Μαργαρίτη στο τραγούδι «Αισθάνομαι γαλήνια», σημαντική ήταν και η βοήθεια στα κείμενα από τον γιο του Μποστ, ηθοποιό Κώστα Μποσταντζόγλου. «Δάσκαλος στην προσπάθειά μας αυτή ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου που υπέγραψε το 2011 τη σκηνοθεσία της παράστασης “Φαύστα” για το θέατρο Στοά. Χωρίς την αγάπη του, την υποστήριξη και τη συμβολή του δεν πιστεύω πως θα λειτουργούσαν όλα τόσο τέλεια πάνω στη σκηνή και στα παρασκήνια, αφού τα πάντα κινούνται βάσει των δικών του σκηνοθετικών οδηγιών. Στο πλευρό μας είναι και η Ζηνοβία Κανελλοπούλου και οι ηθοποιοί του θεάτρου Στοά» λέει ο πατήρ Δανιήλ.

Οι βασικοί (ταλαντούχοι) πρωταγωνιστές του έργου

Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι η Κατερίνα Χοβάρδα (Φαύστα), ο Χαράλαμπος Αβδούλος (στον ρόλο του συζύγου της Γιάννη), η Λαμπρινή Βαρτσανέλη (κόρη τους), η Σοφία Ηλιάδη, ο Πορφύριος Ρουμελιώτης, η Αγγελική Ηλιοπούλου, ο Δημήτρης Κεραμύδας και η 17χρονη Νίκη Σκουμπούρη (στον ρόλο του γάτου). Βοηθός του πάτερ Δανιήλ στη σκηνοθεσία είναι η Ιωάννα Στεριώτη. «Είμαστε μια υπέροχη ομάδα που μαζί προσπαθούμε για το καλύτερο. Χωρίς τον πατέρα Δανιήλ δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα, αφού είναι η ψυχή σε αυτό το απαιτητικό για εμάς εγχείρημα» λέει η Ιωάννα, ενώ η Νίκη συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που συναντηθήκαμε στην πρώτη πρόβα συνέβη κάτι ιδιαίτερο. Βρήκαμε αμέσως όσα ενώνουν». Ο Χαράλαμπος, από την πλευρά του, προσθέτει: «Οι πρόβες μάς έφεραν κοντά και σιγά σιγά άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτες φιλίες. Το καλό ήταν ότι όλοι είχαμε το ίδιο όνειρο, να πάμε τη “Φαύστα” στη σκηνή. Τελικά αυτό έγινε πραγματικότητα, ενώ όσοι μας έχουν δει από κοντά δείχνουν να το ευχαριστιούνται όσο και εμείς». Την ίδια άποψη έχει και η πρωταγωνίστρια Κατερίνα Χοβάρδα: «Μας αγκάλιασε τόσο πολύ ο πατέρας Δανιήλ, που κοντά του αισθανθήκαμε όλοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εχουμε κέφι και όρεξη για δημιουργία! Οσο κράτησαν οι πρόβες, πολλά ήταν και τα μηνύματα που εισπράξαμε τόσο από εκείνον όσο και μέσα από το έργο, που είναι τόσο σύγχρονο, αν και γραμμένο το 1964».

Θάνος Μακρογαμβράκης – Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...