Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

Μέθοδος καταστροφής των όγκων

Οι επιστήμονες κατάφεραν και ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό

Πολύ κοντά στην αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων που εμφανίζονται στον πνεύμονα, στο πάγκρεας, στον μαστό, όπως επίσης και στη μετάσταση όγκων βρίσκονται οι επιστήμονες, καθώς ανέπτυξαν μέθοδο ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που να «ξεριζώνει» και να «εξολοθρεύει» τα καρκινικά κύτταρα.

Οπως υποστηρίζει η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νature», ακολουθώντας τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός απορρίπτει τα μοσχεύματα έπειτα από μεταμόσχευση, κατόρθωσαν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.

Το κλειδί στη θεραπευτική μέθοδο είναι τα αντισώματα (κύτταρα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εντοπίζουν στον οργανισμό ξένα σώματα) και τα δενδριτικά κύτταρα που στέλνουν το σήμα για έναρξη καταστροφής των ξένων σωμάτων. Τα αντισώματα προσκολλώνται στις πρωτεΐνες του ξένου σώματος -του καρκινικού όγκου εν προκειμένω- και με τη βοήθεια των κυττάρων-σηματοδοτών διεγείρουν τα Τ-λεμφοκύτταρα (αναπτύσσονται στον θύμο αδένα) του οργανισμού που αναζητούν τον «ξένο» ιστό, του επιτίθενται και τον καταστρέφουν.

Πειραματόζωα

Οι επιστήμονες αρχικά απομόνωσαν αντισώματα πειραματόζωων που εμφάνιζαν αντίσταση στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου.

Στη συνέχεια χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή τα αντισώματα αυτά μαζί με χημικά για τη διέγερση των κυττάρων-σηματοδοτών (δενδριτικών) των αντισωμάτων σε πειραματόζωα που είχαν καρκινικούς όγκους. Μέσα σε λίγες ώρες από την ένεση τα καρκινικά κύτταρα είχαν καλυφθεί με αντισώματα. Μάλιστα τα Τ-λεμφοκύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και άρχισαν την επίθεση όχι μόνο στα καρκινικά κύτταρα του αρχικού όγκου που εντόπισαν αλλά καταδίωξαν και τα καρκινικά κύτταρα μεταστατικών όγκων. Τα πειραματόζωα θεραπεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παραμένουν απαλλαγμένα από καρκινικούς όγκους.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδό τους για την αντιμετώπιση έξι διαφορετικών τύπων καρκίνων: μελανώματα, λέμφωμα, καρκίνος μαστού, πνεύμονα και παγκρέατος.

Σε εργαστηριακά πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα κατέγραψαν ανάλογη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού. Χρησιμοποίησαν πλάσμα αίματος υγιών δοτών για να αναπτύξουν αντισώματα για την αντιμετώπιση όγκων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθηλίωμα. Σε όλες τις περιπτώσεις πέτυχαν την ανάπτυξη και ενεργοποίηση Τ-λεμφοκυττάρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...