Αύξηση φόρου στα μπλοκάκια

Μαύρα σενάρια του υπ. Οικονομικών για ελεύθερους επαγγελματίες

Νέο φορο-σοκ περιμένει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια τα οποία προβλέπουν κρυφές αυξήσεις στη φορολόγηση. Μάλιστα η αύξηση φόρου σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 26%.

Σήμερα οι μισθωτοί που έχουν και εισοδήματα με μπλοκάκι φορολογούνται με 22% για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έως 25.000 ευρώ τον χρόνο, με 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και με συντελεστή 42% για τα ποσά από κει και πάνω.

Τα εισοδήματα που θα έχουν με το μπλοκάκι θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Η παρέμβαση του υπουργείου, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει να κάνει με τον υπολογισμό όλων των εισοδημάτων των κατόχων μπλοκ ως μισθωτών. Με δυο λόγια, όσοι μισθωτοί έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι, θα φορολογούνται με τους συντελεστές για μισθωτές υπηρεσίες.

Αρα, ενώ με τα ισχύοντα όταν ένας μισθωτός έχει έσοδα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 7.000 ευρώ με μπλοκάκι, τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται με 22% τα 20.000 ευρώ και με 26% τα 7.000 ευρώ, εάν υλοποιηθεί το σενάριο, όλο το εισόδημα θα μπει στην κλίμακα του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και θα φορολογείται με βάση τα ισχύοντα για μισθωτούς ποσοστά…

Επιβαρύνσεις

Επίσης, αν, για παράδειγμα, υποχρεωτικά το σύνολο των εισοδημάτων φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το άθροισμα μισθού και αμοιβής από μπλοκάκι είναι πάνω από 25.000 ευρώ, τότε σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα θα προκύψουν επιβαρύνσεις, καθώς ο συντελεστής της κλίμακας των μισθωτών αυξάνεται στο 32%.

Για όσους έχουν αθροιστικά εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθό κάτω από 25.000 ευρώ, η κλίμακα των μισθωτών συμφέρει, διότι ο πρώτος συντελεστής της είναι 22% και υπάρχει και το tax credit των 2.100 ευρώ (έκπτωση φόρου), το οποίο είναι ικανό για χαμηλά εισοδήματα να διαμορφώσει αφορολόγητο όριο έως και 9.550 ευρώ.

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ