Βρήκαν τελικά άκρη (;)

Πρώτη προσέγγιση των δύο πλευρών και σε θέματα με κόκκινες γραμμές

Πρώτη προσέγγιση των δύο πλευρών και σε θέματα με κόκκινες γραμμές

Η σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και δανειστών σε φορολογικά μέτρα όπως η επιβολή ενιαίου ΦΠΑ, σε εργασιακά μέτρα όπως το πάγωμα της απελευθέρωσης των ομαδικών ομαδικών απολύσεων, στους πλειστηριασμούς και στις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει γέφυρα για τη μετέπειτα διευθέτηση συνολικής λύσης που συμπεριλαμβάνει την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Πληροφορίες από τη χθεσινή, τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων του Brussels Group αναφέρουν πως υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση των δύο πλευρών σε θέματα που αποτελούσαν αρχικά κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση:
1. Την επιβολή ενιαίου ΦΠΑ σε επίπεδο 15% ή 16% ή 19%.
2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων.
3. Στους πλειστηριασμούς ακινήτων λόγων κόκκινων δάνειων (με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια).
4. Στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και άλλα εισπρακτικά μέτρα όπως:

 • Αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
 • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.
 • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη.
 • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
 • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια.
 • Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας.
 • Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές μεγαλύτερες των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.
 • Επιβολή «κεφαλικού φόρου» στους 300 πλουσιότερους φορολογουμένους.

Στα δύο εναλλακτικά σενάρια που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στους δανειστές περιγράφονται συνολικά μέτρα ύψους 13 και 14 δισ. ευρώ αντιστοίχως, καθώς και δύο εκτιμήσεις για ανάπτυξη -φέτος- στο 0,5% ή 0,8%. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 1,5% του ΑΕΠ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει ευρύτερη συμφωνία, τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα τέλη της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τι σημαίνει ενιαίος ΦΠΑ

Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ του ΦΠΑ στα επίπεδα του 15% ή 16% (την επιδιώκει η κυβέρνηση) ή του 18% (το ζητούν οι δανειστές) συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ 13%, όπως υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά. Από την άλλη πλευρά όμως η ενοποίηση εκτιμάται ότι θα μειώσει τις τιμές στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά, καθώς θα υποχωρήσει ο συντελεστής ΦΠΑ κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 23% που είναι σήμερα.

Το σχέδιο προβλέπει επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% ή 16% ή 18% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. H κυβέρνηση βεβαία διατείνεται ότι από τον ενιαίο ΦΠΑ θα εξαιρεθούν φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και ξενοδοχεία, που θα μείνουν στο 6,5%, και ενδεχομένως τα τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%. Αν συνυπολογιστούν οι εξαιρέσεις αυτές, τότε η ενοποίηση του ΦΠΑ θα επιφέρει τα εξής:
Αύξηση από 13% σε 15% ή 16% ή 18% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα των ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες στις οικοδομές, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων.

Μείωση από 23% σε 18% ή 16% ή 15 % του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές πωλήσεις αγαθών και τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

 • Πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, έτοιμου φαγητού (σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.α.), ροφημάτων (σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία), επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α’ κατοικίας), αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
 • Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
 • Παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, όπως και υπηρεσιών από κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.ά. και από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές κ.ά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ