Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κακοκαιρία εξπρές: Ήχησε το 112 σε έξι περιοχές – Πού θα πέσει μέσα σε λίγες ώρες η βροχή ενός μήνα

24/07/2026 - 14:23 | | 4 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθεται μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς η κακοκαιρία-εξπρές αναμένεται να εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση από το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου, φέρνοντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, πυκνή κεραυνική δραστηριότητα και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, καθώς και σε Σκύρο και Σποράδες, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κατά τις επόμενες 12 ώρες.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν τη διέλευση από χειμάρρους, ρέματα και πλημμυρισμένους δρόμους. Παράλληλα, συστήνεται η αναστολή υπαίθριων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

Κόκκινος συναγερμός σε Σποράδες και Εύβοια

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25 Ιουλίου.

Για σήμερα, Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως σε Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ.
Στην ανατολική Θεσσαλία, και ειδικότερα σε Λάρισα και Μαγνησία, από το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα. Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Μαγνησίας έχει εκδοθεί κόκκινη προειδοποίηση.
Στις Σποράδες και στην Εύβοια, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της, από τις μεσημβρινές ώρες, με τα φαινόμενα να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας.
Στην ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, από το απόγευμα έως αργά το βράδυ.
Στη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, από αργά το βράδυ.

Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στις Σποράδες μέχρι τις πρωινές ώρες και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια έως το προμεσημβρινό διάστημα. Βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν επίσης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα ανατολικά παράκτια τμήματα της Μαγνησίας.

Οι επικίνδυνες ώρες στην Αττική

Στο «κάδρο» της κακοκαιρίας μπαίνει και η Αττική, όπου από αργά το μεσημέρι αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα, ισχυρές ριπές ανέμου και χαλαζοπτώσεις.

Οι πρώτες βροχές εκτιμάται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους περίπου στις 16:00, ενώ το πιο δύσκολο διάστημα αναμένεται από τις 17:00 έως τις 21:00, όταν τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση και οργάνωση.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια, με περιοχές όπως ο Διόνυσος, ο Άγιος Στέφανος, ο Βαρνάβας, ο Μαραθώνας, η Πάρνηθα και η Πεντέλη να αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.

Σε ορισμένα σημεία δεν αποκλείεται να καταγραφεί μέσα σε λίγες ώρες ποσότητα βροχής αντίστοιχη με εκείνη που πέφτει συνήθως σε ολόκληρο τον Ιούλιο. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα, πτώσεις δέντρων και προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς η σύντομη διάρκεια της κακοκαιρίας κάθε άλλο παρά συνεπάγεται και περιορισμένη ένταση. Η φύση, άλλωστε, δεν συμβουλεύεται το ωράριο της Παρασκευής πριν προκαλέσει χάος.