Oβελίας και γλέντι made in Greece στη Νέα Υόρκη
Από τη μία είχαμε τη μεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου, όταν πλημμύρισε το «Μεγάλο Μήλο» από γαλανόλευκες σημαίες και εθνική υπερηφάνεια, και από την άλλη το Αγιο Πάσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι απανταχού ομογενείς στην Αμερική έζησαν στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, σε συνδυασμό βέβαια με τα πατροπαράδοτα έθιμα.
Τι κι αν βρισκόμαστε μακριά από τη χώρα μας, τα χωριά μας και την ύπαιθρο; Εδώ δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, ειδικά όταν απέναντί μας έχουμε τον… οβελία! Ετσι, εκτός από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτια συγγενών που είχαν όλα τα απαραίτητα (αβγά, μαγειρίτσες, κοκορέτσια και τα σχετικά), οι Ελληνες ομογενείς που διατηρούν εστιατόρια φρόντισαν να δώσουν και εκείνοι τη δική τους… απάντηση στο όλο εορταστικό κλίμα. Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να καταλάβουν και τα αμερικανάκια τι εστί ελληνικό Πάσχα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του γνωστού ελληνικού εστιατορίου στην καρδιά του Μανχάταν «Κελλάρι», που έβγαλε τις σούβλες με τα αρνιά έξω στο πεζοδρόμιο και έγινε το έλα να δεις!
Για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και γενικότερα τους Αμερικανούς μπορεί να ήταν μια Κυριακή σαν όλες τις άλλες, όμως κάποιοι εξ αυτών κατάλαβαν τι σημαίνουν για εμάς αυτές οι ημέρες. Βλέποντας λοιπόν τις σούβλες να εμφανίζονται στη μέση του πεζοδρομίου στα καλά του καθουμένου αρκετοί ξαφνιάστηκαν και μπήκαν στον πειρασμό να δοκιμάσουν το ελληνικό έδεσμα! Αντε, λοιπόν, «Χριστός Ανέστη» ακόμα μία φορά και του χρόνου να ‘μαστε καλά για να αναστατώσουμε την 5η Λεωφόρο με τα made in Greece γλέντια μας.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

