Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

«Μέγαρο μουσικής» με κοντσέρτο στην καρδιά (!) της γης

Το event πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σ’ ενα παραμυθένιο σκηνικό στο Σπήλαιο Περάματος, στα Ιωάννινα, με ήχους από Βιβάλντι και Μ. Χατζιδάκι

Οι μελωδίες του Βιβάλντι, του Μάνου Χατζιδάκι και του Bob Tsilkot πλημμύρισαν ένα ιστορικό σπήλαιο και έσπασαν με εντυπωσιακό τρόπο την απόλυτη ησυχία, σε μία σπάνιας αισθητικής μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα! Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο δραστήριος επιχειρηματίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλης Χήτος, ο οποίος, αφού επεξεργάστηκε τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν μελλοντικά το προφίλ της πόλης του, αποφάσισε να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις στην Επιτροπή Τουρισμού.

Η4rfw45tyrdst 5 πρόταση που ήθελε ένα από τα πιο γνωστά σπήλαια της χώρας μας, αυτό του Περάματος στα Ιωάννινα, να μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο κλασικών ήχων άρεσε στο δημοτικό συμβούλιο, που αποφάσισε με πρωτεργάτη τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να την υλοποιήσει (την Τρίτη 26 Μαΐου) όσο το δυνατόν καλύτερα, προσφέροντας στο κοινό ακουστικό θέαμα διεθνών προδιαγραφών. Οπως είπε ο δήμαρχος, τα Ιωάννινα είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους και να μετατραπούν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς «έχουν όλα τα φόντα ώστε να προσφέρουν υψηλή ποιότητα σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός». Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης: «Τα Ιωάννινα διεκδικούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 και νομίζω ότι έχουμε τις δυνάμεις και τις συνέργειες. Είμαστε μια μεγάλη και δυνατή ομάδα ώστε αυτή η πόλη να πάει μπροστά με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της».

Το σκηνικό της συναυλίας ήταν παραμυθένιο. Με «ουρανό» τους σταλακτίτες και ανάμεσα σε σταλαγμίτες, η μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην «αίθουσα των ανακτόρων». Η «Espresso» βρέθηκε στο Σπήλαιο Περάματος, απόλαυσε την ερμηνεία των σολίστ και μίλησε με τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. «Πέρα από το γεωλογικό ενδιαφέρον, το σπήλαιο είναι ένας εξαιρετικός χώρος για ακρόαση. Θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία, γιατί στον ελλαδικό χώρο είναι σπάνιες τέτοιου είδους εκδηλώσεις» τόνισε ο αρχιμουσικός Φοίβος Παπαδόπουλος, που διηύθυνε το σύνολο εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο ερμήνευσε το Κοντσέρτο για τέσσερα βιολιά και έγχορδα σε σι ελάσσονα του Αντόνιο Βιβάλντι.

4rfw45tyrdstΤα συναισθήματα

Την ίδια άποψη είχε και η Κωνσταντίνα Μήλια, η οποία διηύθυνε το γυναικείο φωνητικό σύνολο CANTUS, που ερμήνευσε έργα Χατζιδάκι, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιώργου Χατζηνάσιου και Tsilkot, έχοντας στο πιάνο την Πηνελόπη Λιαροστάθη. «Αυτό που μένει σε όλους μας είναι το δυνατό συναίσθημα που μας δημιούργησε η φοβερή ατμόσφαιρα του σπηλαίου. Είναι από τις εμπειρίες που δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια» είπε η Κωνσταντίνα Μήλια. Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο εμπνευστής της Βασίλης Χήτος συνοδευόμενος από τη σύντροφό του και γνωστή σχεδιάστρια μόδας Caroline de Souza.

Ο κ. Χήτος είναι μέλος της γνωστής γιαννιώτικης οικογένειας που για δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά της με την πετυχημένη πορεία του ελληνικού μεταλλικού νερού Ζαγόρι. Οπως ανέφερε ο ίδιος: «Η συγκίνηση είναι μεγάλη για μένα. Ευχαριστώ τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την υλοποίηση μιας πρότασης που έχει ρεαλιστική βάση, καθώς, αν τη διαχειριστούμε έξυπνα και σωστά, θα μπορέσει να προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια στον τόπο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, ενώ πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ζήσουμε μέσα στο σπήλαιο μοναδικές στιγμές, που θα αλλάξουν τη ρότα της επισκεψιμότητας. Εύχομαι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός».

Συνδιοργανωτές ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Το τριώροφορο «παλάτι» που έφτιαξε η φύση

4rfw45tyrdst 1Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων βρίσκεται στη νότια πλευρά του λόφου Γκορίτσα και είναι ένα τριώροφο παλάτι, με θαυμαστά στολίδια από 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών (σε άλλα σπήλαια υπάρχουν το πολύ έξι με 10). Η είσοδος του σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε όμως τίποτα δεν θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα για να προφυλαχτούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων.

Το εσωτερικό του σπηλαίου παρέμεινε ωστόσο άγνωστο. Μετά τον πόλεμο, συγκεκριμένα το 1951, περνώντας από εκεί τυχαία ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος έμαθε για την ύπαρξή του. Εισχώρησε σε αυτό και θαύμαζε ατέλειωτες ώρες το αριστούργημα της ελληνικής φύσης!

Οι εξερευνήσεις συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1953-1956, οπότε αποκαλύφθηκαν νέα διαμερίσματα. Μεγαλόπρεποι διάδρομοι, εκτεταμένοι θάλαμοι καθώς και ο πλούσιος και πρωτόφαντος στολισμός του παρέπεμπαν σε παλάτι, όπου μόνο χθόνιοι θεοί θα μπορούσαν να κατοικούν. Ετσι το Σπήλαιο Περάματος αφιερώθηκε στον Πλούτωνα και στην Περσεφόνη.

Θάνος Μακρογαμβράκης
Φωτό: Βαγγέλης Μασίας 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...