Αναζήτηση

Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αλλάζει βίαια ο καιρός: Καταιγίδες και χαλάζι προ των πυλών – Στο «μάτι» και η Αττική

11/09/2026 - 10:47 | | 3 λεπτά ανάγνωση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη της Espresso στην Google

Από το καλοκαίρι στο… φθινόπωρο φαίνεται πως θα περάσουμε μέσα σε λίγες ώρες, καθώς σημαντική μεταβολή του καιρού βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εφιστά την προσοχή για το Σαββατοκύριακο, καθώς η θερμή εικόνα των τελευταίων ημερών πρόκειται να δώσει τη θέση της σε ένα αρκετά πιο άστατο σκηνικό, με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Το νέο σύστημα κινείται από την περιοχή της Ιταλίας προς τα ανατολικά και αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου. Η αλλαγή θα γίνει αρχικά αισθητή στα δυτικά και στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα, ενώ μαζί τους θα έρθει και αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Καιρός

Οι περιοχές που χρειάζονται προσοχή

Το πρώτο μισό του Σαββάτου θα θυμίζει ακόμη καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από τις απογευματινές ώρες, ωστόσο, η εικόνα θα ανατραπεί.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά σε δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να επισημαίνει πως ορισμένα από τα φαινόμενα ενδέχεται να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα.

Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε περιοχές της βορειοανατολικής ηπειρωτικής χώρας, κυρίως από το απόγευμα του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι καταιγίδες ενδέχεται να συνοδεύονται από μεγάλη ένταση βροχής και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται επίσης η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Τι θα γίνει την Κυριακή – Στο «κάδρο» και η Αττική

Η αστάθεια δεν τελειώνει το Σάββατο. Την Κυριακή το κύμα αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερες περιοχές, με βροχές και καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Από την αλλαγή δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα μπορεί να σημειωθούν και στην Πελοπόννησο, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματά της.

Το άστατο σκηνικό, μάλιστα, φαίνεται πως θα μας ακολουθήσει και στις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας. Σύμφωνα με την πρόγνωση, μπόρες και καταιγίδες ενδέχεται να επιμένουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη ή ακόμη και την Πέμπτη.

Ο συνδυασμός θερμών και ψυχρότερων αερίων μαζών μπορεί να δημιουργήσει κατά τόπους ιδιαίτερα δυναμικά φαινόμενα, με πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις, έντονη κεραυνική δραστηριότητα αλλά ακόμη και τοπικά μικροπλημμυρικά επεισόδια.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα από τα χαρακτηριστικά «μπρος-πίσω» του Σεπτεμβρίου: το φθινόπωρο επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, την ώρα που το καλοκαίρι δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο να παραδώσει οριστικά τα όπλα. Και αυτό γιατί, μετά την περίοδο αστάθειας, οι πιο καλοκαιρινές συνθήκες αναμένεται να επιστρέψουν.

Espresso News app
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ESPRESSO NEWS

Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο κινητό σας.