Συνεχίζεται η αγωνία των μαθητών

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων – Η ΟΛΜΕ καταθέτει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πολιτικής επιστράτευσης

Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος στην εκπαίδευση μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία μέσα στις πανελλαδικές, αλλά και την άμεση απάντηση της κυβέρνησης, να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει τι θα γίνει τελικά με τις εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο και δημοσιεύτηκε αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, η απόφαση ήταν επιβεβλημένη και βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. «Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό (…) την προστασία των υποψηφίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο non paper του υπουργείου.

Την ίδια ημέρα συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα. Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατικό κατήφορο» που «ποινικοποιεί προκαταβολικά» την απεργιακή κινητοποίηση, ενώ παράλληλα την καλεί σε δημόσια (τηλεοπτική) διαπραγμάτευση εντός των ημερών. Επίσης, χθες το απόγευμα συνεδρίασαν τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής.

Σήμερα οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για επιστράτευση, ενώ έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 7.00 το απόγευμα. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί καλούν την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανεργατική πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εισαγωγικών. Ιδιαίτερα κρίσιμα είναι τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς αύριο θα διεξαχθούν οι γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

Σ. Δ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νάρκη στον γάμο της Ελένης – Το τελεσίγραφο από την πεθερά της

Τι συνέβη και μαύρα σύννεφα γέμισαν το σπιτικό της Ελένης και του Ματέο στα βόρεια προάστια;

Ξέσπασε η ξαδέλφη του Γιώργου Μαρίνου: «Εμπιστεύτηκε κάποια οικογένεια να τον προσέχουν αλλά δυστυχώς…»

«Εμείς θέλαμε πολύ να τον φροντίσουμε και δυστυχώς εκείνος επέλεξε αυτό. Δεν βγήκε ευτυχής, δυστυχώς»

Έπεσε περονόσπορος! Νέος χωρισμός στην ελληνική σόουμπιζ!

Τον Ιούλιο το ζευγάρι είχε απολαύσει ρομαντικές διακοπές στην Κίμωλο

Δανάη Μπάρκα – Φάνης Μπότσης: Μετακομίζουν σε νέο σπίτι στη Μεσσηνία

Η Δανάη Μπάρκα και ο Φάνης Μπότσης φαίνεται πως...

«Το να ζω χωριστά με τον σύζυγό μου κάνει τα ραντεβού μας γιορτή»

Το μυστικό για έναν ακλόνητο έρωτα φαίνεται πως ανακάλυψε γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Πάγωσε το πάνελ η Μαριάννα Τουμασάτου: «Θα συνεργαστώ μαζί του – Δεν πρέπει να φέρει τη ρετσινιά κανενός»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» βρέθηκε το Σάββατο...