Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ερχεται η… ώρα των ATM

Σύγκρουση Δραγασάκη – Στουρνάρα για την επιβολή capital control μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Η εμμονή του ΔΝΤ με τις περικοπές συντάξεων.

Το πρόσφατο επεισόδιο στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων είχε άδοξο τέλος. Οι εμπλεκόμενες πλευρές όμως (καθεμία με βάση τα δικά της συμφέροντα) προσπαθούν να… συγκολλήσουν το ραγισμένο γυαλί, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και να επανέλθουν στο τραπέζι των επαφών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το αίτημα των θεσμών να υποβάλει η Ελλάδα νέα βελτιωμένη πρόταση επί της ουσίας υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν υπάρχει ρήξη. Στην ΕΚΤ ανησυχούν πολύ για κατάρρευση των αγορών και μεγάλη υποχώρηση του ευρώ. Γι’ αυτό χρησιμοποιούν εκφράσεις που δείχνουν ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό, γι’ αυτό και χθες πύκνωσαν οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις πολιτικών ηγετών και θεσμικών οργάνων για την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας.

Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το περιοδικό «Spiegel» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Το περιοδικό δημοσίευσε σχόλιο στην ηλεκτρονική σελίδα του για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι πριν από 25 χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες της γερμανικής ενοποίησης χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ σήμερα λειτουργεί ως προς τη διάσπαση της Ε.Ε.

Μάλιστα το περιοδικό ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ την απόσυρση του στενού συνεργάτη της από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να σωθεί η Ελλάδα και να αναδειχτεί η ίδια ως η μεγάλη οραματίστρια.

Επί της ουσίας, στη Γερμανία ασκείται πίεση προς τον Σόιμπλε από φιλικά προσκείμενα προς τη Μέρκελ media προκειμένου να καμφθεί η σκληρή στάση του. Εσωκομματικά η Μέρκελ αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα με τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα, ο δε Σόιμπλε ηγείται ευρείας ομάδας που προτιμά ένα Grexit από τη διαιώνιση του ελληνικού προβλήματος.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ την Τετάρτη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άλλη έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και αν θα αυξήσει το «κούρεμα» στις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι τράπεζες. Στο Δ.Σ. της ΕΚΤ γίνονται πραγματικές μάχες και ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι επιχειρεί να εμφανίζει τη διαπραγμάτευση «ζωντανή», με σκοπό να κερδίζει χρόνο και να μην του απαιτηθεί από την πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. να τραβήξει το χαλί στην Ελλάδα.

Τι τρέχει με το ΔΝΤ;

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα προκαλεί η στάση του ΔΝΤ και της διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ εμφανίζεται εσχάτως ως ο πλέον δύσκολος θεσμός, βάζει αναχώματα, ζητεί περικοπές συντάξεων και άλλα δύσκολα μέτρα, ενώ πρόσφατα αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται γιατί άλλαξε στάση.

Κάποιες πλευρές πάντως πίσω από την επιθετική προς την Ελλάδα στάση του ΔΝΤ διαβάζουν την οργισμένη στάση των ΗΠΑ για το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση προς τη Ρωσία και το παιχνίδι με τους νέους αγωγούς ενέργειας. Αλλωστε δεν αποτελεί μυστικό ότι πίσω από το ΔΝΤ κρύβεται η Ουάσινγκτον.

Σύγκρουση για τον… κόφτη στα ΑΤΜ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην ελληνική κυβέρνηση έχει ξεσπάσει νέα σύγκρουση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, με αφορμή το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.

Εκείνοι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι έξαλλος με τον κ. Στουρνάρα είναι ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος φέρεται ότι είναι υπέρμαχος της επιβολής capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) και πολιτικός ενορχηστρωτής τους σεναρίου να λειτουργήσει ένα «τραπεζικό σοκ» ως πίεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια δυσβάσταχτη συμφωνία.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Για να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει πρώτα να κλείσουν για ένα ολιγοήμερο διάστημα οι τράπεζες.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κυβερνητική εντολή και υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος, κατόπιν σύστασης της ΤτΕ. Υπάρχει δηλαδή το μπαλάκι της απόδοσης ευθυνών.

Η «θεσμική» εμμονή με τις συντάξεις

Ας δούμε όμως συνοπτικά κάποια από τα νέα μέτρα που έθεσε η ελληνική πλευρά αλλά και τι είχαν ζητήσει οι θεσμοί. Η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα 1,19 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,6 δισ. ευρώ για το 2016. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρίες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29%, αύξηση στον φόρο αλληλεγγύης, φόρος στην τηλεοπτική διαφήμιση και στον ηλεκτρονικό τζόγο, αύξηση του φόρου πολυτελείας, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ (υπολογίζονται έσοδα 680 εκατ. για το 2015 και συνολικά 1,36 δισ. ευρώ για το 2016), περιορισμός στην πρόωρη συνταξιοδότηση κ.λπ.

Επίσης, ξεχωρίζει στη λίστα η πρόταση για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για το 2016, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τους θεσμούς όμως παραδόξως να μη δέχονται την πρόταση και να ζητούν περικοπές!

Το ΔΝΤ ζήτησε περικοπές συντάξεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε μειώσεις έως 20% στις κύριες συντάξεις, αν η κυβέρνηση προστατέψει τους χαμηλοσυνταξιούχους και δεν πάει σε οριζόντιο ψαλίδι, μείωση κατά 4%-5% σε επικουρικές, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για την ενέργεια, αλλαγές σε εργασιακά κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...