Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025

Σχεδόν έτοιμη η ομάδα που θα μας κρατήσει συντροφιά μέσα από το...

Τη μεγάλη έκπληξη και φέτος, στο τηλεοπτικό «μενού» της...

Τι κατέθεσε ο Πέτρος Φιλιππίδης για τη φωτιά στο μπαλκόνι του σπιτιού...

Κατάθεση στα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έδωσαν...

Αμαλία Κωστοπούλου: Κάνει τον γύρο του κόσμου

Τον γύρο του κόσμου κάνει η ερωτευμένη κόρη του...

Unfollow της Μενεγάκη σε Σκορδά και Μουτσινά

Ιδιαίτερα ενεργή είναι η Ελένη Μενεγάκη στο Instagram, παρότι...

Η Σπιναλόγκα της Ινδίας

Στο λεπροκομείο της Σριναγκάρ ο χρόνος και οι συνθήκες έχουν σταματήσει στον 19ο αιώνα.

Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η Ινδία έχει τη δική της Σπιναλόγκα, στη Σριναγκάρ του Κασμίρ. Δεν είναι νησί, ωστόσο στο λεπροκομείο της περιοχής ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στον 19ο αιώνα, όπως άλλωστε και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών. Η ζωή όσων νοσηλεύονται στη Σριναγκάρ δεν είναι δύσκολη μόνον εξαιτίας της αρρώστιας τους, αλλά και εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο λεπροκομείο.

Το νοσοκομείο χτίστηκε από Βρετανούς γύρω στο 1891, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και η παρεχόμενη φροντίδα φθίνουν. Οι ασθενείς είναι έτσι αντιμέτωποι με ελλιπές φαγητό, ερειπωμένες υποδομές και έλλειψη ρουχισμού. Η κρατική επιχορήγηση δεν υπερβαίνει τα 5,68 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που σημαίνει ότι ξεμένουν από βασικά είδη πρώτης ανάγκης πολύ προτού τελειώσει ο μήνας, τη στιγμή που το κόστος των φαρμάκων είναι δυσβάσταχτο. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κασμίρ προσφέρει δωρεάν μερίδες τροφίμων, όπως ρύζι, λάδι και γάλα στους λεπρούς, οι ποσότητες αυτές έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι ασθενείς υποστηρίζουν έτσι ότι στερούνται σημαντικά αγαθά και καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες.

Οι δεκατέσσερις κοιτώνες που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα σήμερα είναι υπό κατάρρευση. Στα περισσότερα κτίρια οι σοβάδες έχουν πέσει εντελώς, οι στέγες στάζουν και τα ξύλινα φθαρμένα κουφώματα δεν προσφέρουν την παραμικρή μόνωση. Καθένα εξ αυτών είναι χωρισμένο σε τρία έως πέντε δωμάτια, τα οποία με τη σειρά τους στεγάζουν από μία οικογένεια πέντε έως επτά μελών. Τα εξήντα τέσσερα δωμάτια για αριθμό ασθενών που ξεπερνά τους εκατό όμως είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι συνθήκες υγιεινής να μην είναι κατάλληλες. Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει προσπάθεια ανέγερσης 150 νέων κοιτώνων, το πρότζεκτ όμως παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίησή του εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Οι ασθενείς παραμένουν έτσι απαισιόδοξοι και φοβούνται ότι δεν θα αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και γιατρός στην οικογένεια Πολάκη

Είχε τη δικηγόρο, τώρα απέκτησε και τη γιατρό του...

Φίλιππος Τσαγκρίδης και Κάθριν Εμπειρίκου ανέμελοι στην glam Μύκονο

Φούντωσαν πάλι οι φήμες, όχι μόνο περί έρωτα, αλλά...

Summer in Βουλιαγμένη για την «αδελφή» της Χριστίνας Ω

Αν και ζει μόνιμα πλέον στην Ελλάδα, η jetsetter...

Ανασχηματισμός με νυν & πρώην πρωταγωνιστές ερωτικών ταινιών

Ποιες και ποιοι πρώην και νυν πορνοστάρ θα μπορούσαν,...

Μύκονος: Ο Μπέος που πάει νωρίς για νάνι και οι ξενύχτηδες

Και μπορεί, οι jet setters που πάρταραν στο event...

Στέλλα Κονιτοπούλου: «Γι’ αυτό έσμιξα ξανά τους Κονιτοπουλαίους»

Μια ιδέα να συνενωθούν όλα τα μέλη της θρυλικής...

Το τραγικό τέλος της 4χρονης, που ήταν στα αζήτητα για έξι ημέρες

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η δράση της αδίστακτης 32χρονης...