Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το σκάνδαλο της Folli...

Καμία ποινική ευθύνη για τους «μαγειρεμένους» ισολογισμούς της εταιρίας...

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

Μαρτύριο της σταγόνας

Πινγκ πονγκ Κομισιόν και Στουρνάρα με φόντο τα μέτρα της διετίας 2015-2016.

Τα νέα μέτρα που δεν αποκλείεται να ληφθούν για τη διετία 2015-16 δεν θα είναι της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά των τεσσάρων. Δηλαδή δεν θα είναι Γιάννης αλλά… Γιαννάκης. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει.

Προχθές διέρρευσε τμήμα του περιεχομένου της έκθεσης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2013 και το 2014, ωστόσο θα χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία». Η διαρροή αυτή ενόχλησε το Μαξίμου, αφού την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ τόνιζε ότι σε δύο χρόνια τα μνημόνια θα είναι παρελθόν. Ετσι προχθές το βράδυ από το Μαξίμου ξεκίνησε ένας αγώνας τηλεφωνημάτων προς τους κομισάριους των Βρυξελλών, ώστε να υπάρξει μια ανακοίνωση που να διασκεδάζει τις εντυπώσεις. Πράγματι, αργά χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν δεν διέψευσε την έκθεση, αλλά είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016, και ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη.

Χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν ότι θα έχουμε μέτρα 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16 και πρόσθεταν ότι «ακόμα και αν το κενό είναι όπως λέει η Κομισιόν, αυτό σημαίνει 4,2 δισ. συνολικά για τη διετία 2015-16 και όχι 8 δισ. ευρώ».

Επομένως το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκτιμά ότι η κάλυψη του κενού των 4,2 δισ. ευρώ «είναι σαφώς πιο εύκολο να γίνει χωρίς νέα μέτρα, καθώς αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 5% των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης τη διετία 2015-16». Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι θαύμα αν υπάρξει αύξηση εσόδων 5%, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα -ένα νέο μνημόνιο- θα είναι αναπόφευκτα. Και πάνω από όλα, το ζήτημα είναι αν θα πειστεί η τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα έσοδα χωρίς νέα μέτρα. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα υπόκειται στο μαρτύριο της σταγόνας.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για τον Ιούνιο φαίνεται πως θα περιοριστεί στα θέματα που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο τακτικός έλεγχος της τριμερούς αναμένεται πλέον τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνει η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ετσι η κυβέρνηση κερδίζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...