Τι δείχνει νέα μελέτη.
Πολλές είναι οι μελέτες στις μέρες μας που συνδέουν την υπερκατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με 25.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, ωστόσο η νέα έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει ότι τα αλμυρά τρόφιμα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια καρδιαγγειακών θανάτων παγκοσμίως το 2010 συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Ενας στους δέκα Αμερικανούς πεθαίνει από τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Οι επιπτώσεις του νατρίου στην υγεία του ανθρώπου είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των ζαχαρούχων ποτών» είπε ο δρ Mozaffarian, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Αυτό συμβαίνει γιατί τα ζαχαρούχα ποτά είναι ένα είδος τροφίμων που οι άνθρωποι μπορούν απλώς να αποφύγουν, ενώ το νάτριο είναι μέσα στα πάντα».
Ο Mozaffarian και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από 247 έρευνες σχετικά με την πρόσληψη νατρίου και 107 κλινικές μελέτες που μέτρησαν πόσο αλάτι επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και πώς η τελευταία συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται στην υπερβολική λήψη νατρίου πριν την ηλικία των 70. Μάλιστα, αυτό που καθορίζει τις επιπτώσεις του νατρίου στην υγεία είναι το ότι επηρεάζει και νεότερους ενήλικες, όχι μόνο τους ηλικιωμένους. Η μελέτη προσθέτει αποδείξεις ότι συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού (δίνοντάς τους γεύση και διάρκεια ζωής) μπορεί να έχουν βαρύ τίμημα για την καρδιαγγειακή υγεία.
Για τον μέσο άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει το αλάτι, αφού θα πρέπει να έχετε εξαιρετικά κίνητρα και γνώσεις πάνω στη διατροφή. Το ψωμί και το τυρί είναι οι δύο κορυφαίες πηγές νατρίου στη χώρα μας που καταναλώνονται καθημερινά. Οι ερευνητές όρισαν ότι το ιδανικό επίπεδο κατανάλωσης αλατιού είναι στα 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Δηλαδή, λιγότερο από το μισό του ανώτατου ορίου που συνιστάται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το ένα τρίτο από αυτό που καταναλώνει πραγματικά στις μέρες μας ο μέσος πολίτης.
Ενας τρόπος που μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο της κατανάλωσής του είναι να ψωνίζετε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα και λιγότερο προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά. Επιπλέον, ετοιμάστε εσείς το γεύμα σας! Οταν μαγειρεύετε με αγνά και φρέσκα συστατικά έχετε τον έλεγχο του πόσο αλάτι θα βάλετε στο φαγητό σας. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Το επιτραπέζιο αλάτι πολλές φορές αναφέρεται και ως χλωριούχο νάτριο. Μπορεί να εκπλαγείτε με πολλά τρόφιμα που έχουν κρυμμένο αλάτι…

