Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025

Ένα ερωτικό τρίγωνο «Δίπλα στο ποτάμι»

Το φθινόπωρο έρχεται η νέα μεγάλη σειρά του Alpha, «Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι», βασισμένη στο best seller ομώνυμο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά.

Μαρίλια Μητρούση για το «Να μ’αγαπάς»: «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε...

Η ηθοποιός έκανε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα και μίλησε για τη νέα της συνεργασία. «Είμαι πολύ χαρούμεν

Βουτιές και σμιλεμένα κορμιά στην πισίνα

Αλλοι πάνε κι άλλοι έρχονται στο νησί των ανέμων,...

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας προς Open μεριά

Πώς αλλάζουν οι καιροί... Η τηλεοπτική αγορά είχε για...

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι υπέρηχοι

Ερευνα δείχνει ότι προκαλούν ναυτία, ημικρανίες, εμβοές αλλά και ζαλάδες

Κινδύνους για την υγεία επιφυλάσσει η έκθεση στους υπερήχους, όχι όμως τους διαγνωστικούς, που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ασθενειών, ή τους θεραπευτικούς, που χρησιμοποιούν φυσιοθεραπευτές, αλλά για τους υπερήχους που εκπέμπονται από συσκευές οι οποίες συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Λέιγκτον, έκανε μετρήσεις σε μια σειρά από δημόσιους χώρους στους οποίους σύχναζαν εκατοντάδες άτομα καθημερινά. Ειδικότερα, συνέλεξαν στοιχεία από σχολεία, γήπεδα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ενήλικες και παιδιά εκτίθονταν σε μόνιμη βάση σε υπερήχους που είχαν συχνότητες μεγαλύτερες από 20kHz. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται οι υπέρηχοι είναι πολλές και διάφορες, από τα μεγάφωνα αναγγελιών έως τους αισθητήρες που ανοίγουν πόρτες. «Τα άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν ότι εκτίθενται στους υπερήχους διαμαρτύρονταν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους υπέφεραν από μια σειρά αρνητικών καταστάσεων» επισημαίνει ο Βρετανός ερευνητής. Πιο συγκεκριμένα, όπως κατέγραψε η έρευνα, υπέφεραν από ναυτία, ζαλάδες, ημικρανίες, αίσθημα κόπωσης και εμβοές. «Εδώ και αρκετά χρόνια οι εργαζόμενοι που εκτίθονταν τακτικά στους υπερήχους εξαιτίας της δουλειάς τους παρουσίαζαν τις ίδιες αρνητικές καταστάσεις που καταγράψαμε στην έρευνα» αναφέρει ο Λέιγκτον.

Μέτρα προστασίας

Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί σε όσους εργάζονταν σε γεωτρήσεις ή συνεργεία βιομηχανικού καθαρισμού. Αιτία ήταν ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν μέτρα προστασίας για να περιορίσουν τις δυσάρεστες συνέπειες, διότι γνωρίζουν από πού πηγάζουν. Αντίθετα, όσοι συχνάζουν σε χώρους όπου υπάρχει εκπομπή υπερήχων, δεν λαμβάνουν κάποια προφύλαξη, διότι δεν έχουν επίγνωση ότι μπορεί να ευθύνονται οι υπέρηχοι για τυχόν προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Τιμ Λέιγκτον ζητά να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Σημειώνει, τέλος, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα της επίδρασης των υπερήχων στην υγεία, ώστε να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα και να καθοριστεί δέσμη μέτρων προστασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κυρίες που ξεχώρισαν με το στιλ τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Ούτε οι κυρίες που συνήθως δίνουν χρώμα στην πολιτική ή όπου βρεθούν κατάφεραν να... φωτίσουν το Προεδρικό Μέγαρο στην εκδήλωση του

Απαστράπτουσα η Τίνα Μεσσαροπούλου στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου

Η Τίνα Μεσσαροπούλου επέστρεψε για λίγο από την Πάρο...

Γνωστός τραγουδιστής χώρισε με ηθοποιό και τρεις μήνες μετά περιμένει παιδί από τη νέα του σύντροφο

Ο έρωτας με έρωτα περνάει αλλά ο τραγουδιστής βάλθηκε να τα κάνει όλα μαζί!

«Δεν ανέδειξα ποτέ τον ωραίο μου εαυτό στην τηλεόραση, δεν το έπαιξα ποτέ γκόμενα»

Η γνωστή και πετυχημένη δημοσιογράφος μίλησε σε συνέντευξή της για την καριέρα της στην τηλεόραση.

Παντρεύεται γνωστό ζευγάρι – Αυτή είναι η προαναγγελία γάμου

Καλοκαίρι χωρίς γάμους γίνεται, δε γίνεται! Η προαναγγελία του γάμου τους δημοσιεύτηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σπάνια εμφάνιση της Ναταλίας Λιονάκη – Η μοναχή Φεβρωνία στα εγκόσμια

Ταξίδι - αστραπή στην Κρήτη έκανε η μοναχή Φεβρωνία, που εθεάθη πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
spot_img
spot_img