Οι Ελληνες που έφυγαν έξω και με «dolmadakia» και «Lukuma» ξετρελαίνουν τους Ευρωπαίους!
Πολλές φορές δεν αρκεί απλώς να έχεις την ιδέα. Χρειάζεται και να βρεθείς στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Για αρκετούς Ελληνες ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το «σωστό» μέρος δεν βρέθηκε εντός αλλά εκτός συνόρων. Αφήνοντας πίσω τους φίλους και συγγενείς πήραν το ρίσκο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την επαγγελματική τους τύχη σε χώρες του εξωτερικού, δημιουργώντας έτσι μερικά από τα πιο αναπάντεχα success stories στον χώρο των επιχειρήσεων.
Μεταφράστρια, διερμηνέας, αλλά και επιτυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα, θα περίμενε κανείς ότι εγκαταλείποντας τη Θεσσαλονίκη για το Αμστερνταμ το 2008, σε ηλικία 42 ετών, η Κατερίνα Τζωρίδου θα αναζητούσε εργασία σε κάποιο μεγάλο ολλανδικό εκδοτικό οίκο, όπως έκανε τα πρώτα δύο-τρία χρόνια. Γιατί μετά αποφάσισε να υλοποιήσει μια ιδέα που στριφογύριζε στο μυαλό της σχεδόν από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι της στην ολλανδική πρωτεύουσα.
Η δημιουργία μιας επιχείρισης catering με ελληνικές – μεσογειακές γεύσεις, που θα είχαν ως βάση τους το ελαιόλαδο, πίστευε ακράδαντα πως θα μπορούσε να βρει τη θέση της στη γαστρονομική αγορά της χώρας. Και δεν διαψεύστηκε. Η «Olivity» κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να γίνει από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του είδους της, με τεράστιο πελατολόγιο, καθώς η «tiropita», τα «dolmadakia» και τα «koulourakia» της Ελληνίδας μαγείρισσας κέρδισαν τους ολλανδικούς ουρανίσκους με ευκολία.
«Το γεγονός ότι έχω κερδίσει πιστούς πελάτες, χωρίς να προσαρμόσω τις συνταγές μου σε αυτό που θα μπορούσε να αρέσει στους ντόπιους, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. Μ’ αρέσει που αγαπούν αυτά με τα οποία μεγάλωσα» εξηγεί η ίδια, αποκαλύπτοντας ότι κόλλησε το μικρόβιο της μαγειρικής από παιδί, όταν ακόμα ζούσε με την οικογένειά της στην Ορεστιάδα και το μαγείρεμα γινόταν σε ξυλόσομπες. «Αν και θεωρώ ότι υπάρχει παντού χώρος για μια καλή επιχείρηση, δεν είμαι σίγουρη αν θα είχε νόημα να στήσω την “Olivity” στην Ελλάδα» προσθέτει.
Σε ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν πόνταρε και ο Θεσσαλονικιός Πέτρος Πασχαλίδης, όταν αποφάσισε να μεταναστεύσει στη Βαρκελώνη πριν από επτά χρόνια, αισθανόμενος πως στην Ελλάδα η δουλειά του ως γραφίστα στον χώρο της διαφήμισης δεν είχε να του προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις. Αν και κατά την άφιξή του στην καταλανική πρωτεύουσα επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στο αντικείμενο που γνώριζε καλύτερα πιάνοντας δουλειά ως art director σε διαφημιστική εταιρεία, σύντομα διαπίστωσε πως και στη Βαρκελώνη ο τρόπος δουλειάς ήταν ο ίδιος.
Οταν κλήρωσε μέσα του η σκέψη να κάνει κάτι εντελώς άσχετο με τη γραφιστική, οι εναλλακτικές δεν ήταν πολλές. Το επόμενο πράγμα που ήξερε να κάνει καλά ήταν να ξεχωρίζει τον καλό λουκουμά, χάρη στον φούρνο που διατηρούσαν οι γονείς του στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί με την παραγωγή του. Με την πολύτιμη βοήθειά τους αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει το 2011 το «Lukuma», ένα κατάστημα που παρασκευάζει ελληνικούς παραδοσιακούς λουκουμάδες με διάφορες παραλλαγές γλυκιάς και αλμυρής γέμισης. Η προσπάθειά του βρήκε τεράστια ανταπόκριση όχι μόνο από τους Ελληνες της Ισπανίας, αλλά και από τους ίδιους τους Ισπανούς, με αποτέλεσμα ο Πασχαλίδης να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στην πόλη. Πέρα από την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει, ο «Lukumas» φημίζεται για τη μίνιμαλ αισθητική στη διακόσμησή του.
Στην υπηρεσία της Τσέλσι
Ετήσια έσοδα ύψους 50.000.000 ευρώ, όχι όμως στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό αλλά σε αυτόν του Ρομάν Αμπράμοβιτς, αποφέρει η δουλειά ακόμα ενός Ελληνα, που εγκατέλειψε την Αθήνα για να ζήσει στο Λονδίνο. Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης άφησε τον Μάρτιο του 2011 τη δουλειά του στο γραφείο διοργάνωσης συνεδρίων του δήμου Αθηναίων για μια θέση στη «Levy Restaurants», δηλαδή το τμήμα παροχής υπηρεσιών εστίασης που ανήκει στη βρετανική ομάδα ποδοσφαίρου Τσέλσι.
Εχοντας αποκομίσει τεράστια εμπειρία στον τομέα της εστίασης, από την προϋπηρεσία του σε αντίστοιχα τμήματα μεγάλων βρετανικών ξενοδοχείων κατά το παρελθόν, ο Φραγκιαδάκης προήχθη πολύ γρήγορα στη θέση του διευθυντή. Εχει έτσι την πλήρη ευθύνη για τα γεύματα που προσφέρουν τα δεκαοκτώ εστιατόρια της ομάδας στο γήπεδο και τις εξήντα σουίτες του κατά τη διάρκεια των αγώνων, όταν οι θεατές ξεπερνούν συχνά τους 50.000, ενώ παράλληλα φροντίζει για τον συντονισμό χιλίων υπαλλήλων.
Τόσο για εκείνον όσο και για τους υπόλοιπους Ελληνες που κατάφεραν να διακριθούν ο καθένας στον τομέα του η επιστροφή στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά τους.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

