Κατσίκες για… σαλόνι

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν με εξάσκηση να γίνουν οι καλύτερες «φίλες» του ανθρώπου!

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν με εξάσκηση να γίνουν οι καλύτερες «φίλες» του ανθρώπου!

Λίγη εξάσκηση χρειάζεται μόνο, και τα σκυλιά θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο να χάσουν τον τίτλο του «καλύτερου φίλου» του ανθρώπου. Δεν είναι τα άλογα που απειλούν να τα εκθρονίσουν, αλλά οι κατσίκες που μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στο…σαλόνι του σπιτιού.

Βρετανοί βιολόγοι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν σε έρευνά τους πως οι κατσίκες έχουν την έμφυτη ικανότητα να επικοινωνούν μαζί μας, όπως άλλα εξημερωμένα ζώα, οπότε αν εξασκηθούν, θα γίνουν οι καλύτερες «φίλες» του ανθρώπου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Νόροθ της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Biology Letters», διαπίστωσαν ότι όταν οι κατσίκες δεν μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα μόνες τους (π.χ. να φτάσουν την τροφή τους), κοιτούν επίμονα τους ανθρώπους στα μάτια. Επιπλέον, οι αντιδράσεις τους μεταβάλλονται ανάλογα με το πώς τους φέρονται οι άνθρωποι, αν, για παράδειγμα, τις κοιτάζουν κατά πρόσωπο ή όχι.

«Οι κατσίκες κοιτάζουν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι, όταν π.χ. θέλουν να φάνε κάτι που δεν μπορούν να το φτάσουν. Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για μια πολύπλοκη επικοινωνία προς τους ανθρώπους από τις κατσίκες, ένα είδος που εξημερώθηκε αρχικά από τους αγρότες – κτηνοτρόφους. Οι κατσίκες εκδηλώνουν ομοιότητες με ζώα που ανατράφηκαν για να γίνουν κατοικίδια ή ζώα-εργάτες, όπως οι σκύλοι και τα άλογα» δηλώνει ο Νόροθ.

Αλλαγές

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εδώ και χιλιάδες χρόνια εξημέρωση ορισμένων ζώων επέφερε αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες επέτρεψαν την επικοινωνία με τους ανθρώπους. «Οι κατσίκες ήταν τα πρώτα ζώα της κτηνοτροφίας που εξημερώθηκαν, πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι κατσίκες είναι πιο έξυπνες από τη φήμη που έχουν βγάλει. Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, παρότι ποτέ δεν εξημερώθηκαν για να είναι κατοικίδια ή για να εργαστούν στο πλευρό των ανθρώπων» σημειώνει από την πλευρά του ο ερευνητής δρ Αλαν Μακ Ελιγκοτ.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ