Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Θρίλερ (!) με την «ομολογία»

Ο πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ με σημάδια ξυλοδαρμού παραδέχθηκε (;) προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν

Ο πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ με σημάδια ξυλοδαρμού παραδέχθηκε (;) προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν

Στα όρια της νομιμότητας κινείται πια το τουρκικό καθεστώς, με δράσεις και κινήσεις που σε κάθε δημοκρατική χώρα θα θεωρούνταν «ανατροπή».

Την ίδια στιγμή, ο θεωρούμενος ως εμπνευστής και ενορχηστρωτής του λεγόμενου πραξικοπήματος φέρεται ότι ομολογεί, ενώ μάλλον θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος προτού επανέλθει η ηρεμία στην Τουρκία, δεδομένων των ωμοτήτων που λαμβάνουν χώρα.

Ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 15.000 οι απομακρύνσεις προσωπικού από κάθε τομέα του κράτους, με αστυνομικούς και υπαλλήλους στο οικονομικό πεδίο να έχουν χθες την «τιμητική» τους. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν επισήμως, σχεδόν 4.500 αστυνομικοί και 614 χωροφύλακες περιλαμβάνονται στους εργαζομένους που απολύθηκαν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 εργαζομένους του που φέρεται ότι συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ενας κυβερνήτης επαρχίας και 29 κυβερνήτες δήμων επίσης παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. Διατάχτηκε αναστολή των αδειών για περισσότερους από 3.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ τους απαγορεύτηκε ρητά η έξοδος από τη χώρα. Κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα μπορεί, επίσης, να εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος χωρίς να έχει βεβαίωση ασφάλισης.

Ο κύκλος αίματος συνεχίζεται

Περίπου 6.000 είναι οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες, επικεφαλής των οποίων φέρεται ότι είναι ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο Οζτούρκ ομολόγησε πως κινήθηκε με σκοπό το πραξικόπημα. Το γεγονός, βέβαια, ότι εμφανίστηκε δημοσίως φέροντας τραύματα στο κεφάλι μπορεί να σημαίνει ότι η ομολογία δεν ήταν «αυθόρμητη».

Εν τω μεταξύ, το κλίμα παραμένει ασταθές, καθώς εκδηλώνονται περιστατικά βίας. Χθες ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Αγκυρας, την ώρα της προσαγωγής υπόπτων, για να πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Λίγο αργότερα, άτομο που φέρεται ότι έχει συλληφθεί εισέβαλε στο γραφείο του αντιδημάρχου της περιφέρειας Σισλί της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο πυροβόλησε. Λίγη ώρα μετά το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η επίθεση σχετίζεται με τα γεγονότα, κάτι τέτοιο είναι πιθανό, δεδομένου ότι ο αξιωματούχος ήταν μέλος του αντιπολιτευόμενου στον Ερντογάν Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Στο διπλωματικο πεδίο, τέλος, ο διεθνής παράγοντας δεν κρύβει την ανησυχία του για τις ακραίες κινήσεις του Ερντογάν, ενώ το Βερολίνο διέψευσε ότι τη νύχτα της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία.

«Βούλιαξε» η Κως με γιοτ που έφυγαν από Τουρκία

Εκατοντάδες τουρίστες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα τουρκικά παράλια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία και να ρίξουν άγκυρα στην Κω, με αποτέλεσμα η μαρίνα του νησιού να «βουλιάζει» από σκάφη αναψυχής και πολυτελή γιοτ. Ο αριθμός των σκαφών που βρίσκονται ελλιμενισμένα στη μαρίνα της Κω αυξήθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα κατά περίπου 20%, ενώ το κύμα ξένων τουριστών που τρομοκρατήθηκαν από τις εξελίξεις στην Τουρκία και προτίμησαν τα… ήσυχα ελληνικά νερά έδωσε σημαντική ώθηση στον τουρισμό, αυξάνοντας τον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων.

«Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ως σήμερα έδεσαν στη μαρίνα περίπου 80 ιστιοπλοϊκά και γιοτ, προερχόμενα από την Τουρκία. Η μαρίνα διαθέτει γύρω στις 410 θέσεις, που έχουν υπερκαλυφθεί λόγω των γεγονότων. Αν και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκαφών αποφεύγουν τις πολλές συζητήσεις για ό,τι συνέβη στην Τουρκία, είναι σαφές ότι ήρθαν στην Κω για να μείνουν μακριά από ταραχές και επεισόδια» λέει ο πρόεδρος της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω (ΜΑΕΕΤΛΚ) Σεβαστιανός Μαραγκός.

Ανάσα στο νησί

Η… επέλαση των «σκαφάτων» δίνει βαθιά ανάσα στους επιχειρηματίες του νησιού καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, πρόκειται για επισκέπτες με… γερά πορτοφόλια, που ξοδεύουν αρκετά χρήματα για φαγητό και ψώνια.
«Η παρουσία τους βοηθάει πολύ την τοπική κοινωνία. Η κίνηση σε καταστήματα και εστιατόρια έχει αυξηθεί» επισημαίνει.

Αλεξανδρούπολη:Στο εδώλιο (την Πέμπτη) οι στρατιωτικοί

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα δικαστούν τελικά από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, μετά την τριήμερη αναβολή που ζήτησαν και πήραν. Χθες στο δικαστικό μέγαρο έφτασαν τρεις Τούρκοι διπλωμάτες του προξενείου, ένας Τούρκος δικηγόρος στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος και πολλοί δημοσιογράφοι από τη γειτονική χώρα.

Παράνομη είσοδος

Οι κρατούμενοι, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση (οι επτά) και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο (ο πιλότος του ελικοπτέρου), θα παραμείνουν στο Κέντρο Κράτησης Φερών. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα οδηγηθούν στην Υπηρεσία Ασύλου, στην οποία υπέβαλαν ηλεκτρονικά αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ελληνικές Αρχές εξέτασαν τα κινητά που είχαν μαζί τους οι στρατιωτικοί και βρήκαν δεκάδες αναπάντητες κλήσεις από συγγενείς τους. Διαπίστωσαν, ακόμη, ότι τις επίμαχες ώρες της απόπειρας του πραξικοπήματος οι χειριστές του ελικοπτέρου προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με έναν συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στον συνταγματάρχη διοικητή της μονάδας τους, ο οποίος όμως δεν απαντούσε. Οπως υποστηρίζουν, τότε κατάλαβαν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους.
Στο μεταξύ, την Κυριακή «φίλοι και στελέχη» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Κράτησης Φερών, ζητώντας την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...