Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Τα 5+1 σημεία που θα ρίξουν φως στην τραγωδία!

Η αίτηση του Αλέξη Κούγια για συγκεκριμένες ενέργειες! Τι ζητούν από τις Αρχές οι οικογένειες των θυμάτων

Στις σοβαρές παραλείψεις κατά την προανακριτική διαδικασία για την τραγωδία στην Αίγινα επιμένουν οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών και, μία εβδομάδα μετά το ναυτικό δυστύχημα, ζητούν να ερευνηθούν 5+1 σημεία, που μπορεί να ρίξουν φως στις συνθήκες σύγκρουσης των δύο σκαφών. Ο ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ο Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε αίτηση προς την ανακρίτρια και την εισαγγελέα, ζητώντας να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες.

ΑΠΟ ΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Στην τρισέλιδη αίτησή του ο κ. Κούγιας ζητεί αρχικά «να κατασχεθεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή και να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή, φυλασσόμενο χώρο το ταχύπλοο “Ντουέντε” […] προκειμένου να αποτραπεί αθέμιτη παρέμβαση σε αυτό και απομάκρυνση ή αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων».

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο γνωστός ποινικολόγος αναφέρθηκε σε μια σειρά τραγικών λαθών στην προανάκριση, που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως συνέπεια το ταχύπλοο-πύραυλος του κατηγορούμενου 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου να παραμένει σε χώρο προσβάσιμο (μέρα νύχτα) στον οποιονδήποτε: «Οπως με ενημέρωσε η οικογένεια του Στέλιου Τρίμη (σ.σ.: του 58χρονου καπετάνιου της λάντζας “Αντωνία”), το σκάφος βρίσκεται στο ναυπηγείο ιδιοκτησίας του ατόμου που το ρυμούλκησε […] Δεν το γνωρίζω αν είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να το καταθέσω […] Δεν ξέρω αν έχουν μείνει τα ίχνη, αν και πιστεύω ότι το DNA δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Αν αύριο, όμως, πάνε και πάρουν το GPS;»

Δακτυλικά αποτυπώματα

Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν, επίσης, να γίνει λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από το ταχύπλοο, «ιδίως στο τιμόνι και στα χειριστήρια των μηχανών», αλλά και «από τον κατηγορούμενο και τα πρόσωπα που φέρονται ως συνεπιβάτες», ώστε να ακολουθήσει ταυτοποίηση. Παράλληλα, θεωρούν απαραίτητη τη λήψη DNA από το σκάφος, τον κατηγορούμενο και τους επιβάτες «προκειμένου να ταυτοποιηθεί η παρουσία τους επί του ταχύπλοου κατά τον χρόνο τέλεσης των διερευνώμενων πράξεων».

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με τους επιβάτες του «Ντουέντε». Ενδεικτικά, ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι κανείς από όσους κατονόμασε ο 77χρονος δεν έφερε αμυχές ή τραύματα: «Είναι δυνατόν σε τέτοια σύγκρουση να είναι, πράγματι, αυτοί οι επιβάτες και να μην έχουν ούτε μία γρατζουνιά»;

Σύμφωνα ακόμη με την αίτηση που υποβλήθηκε, είναι σημαντικό να κατασχεθεί η συσκευή GPS του ταχύπλοου, «καθόσον από την εξέτασή της θα προκύψουν η πορεία και η ταχύτητα του σκάφους», όπως και τα ωρόμετρα των μηχανών, για να προκύψει «αν και πόσο χρόνο μετά τη σύγκρουση σταμάτησε η λειτουργία τους». Τέλος, ζητείται να υποβληθεί έγγραφο ερώτημα προς τη Λιμενική Αρχή που διενήργησε την προανάκριση «γιατί δεν προέβη στις παραπάνω ενέργειες καθώς και για ποιον λόγο δεν πραγματοποίησε αλκοτέστ στον κατηγορούμενο».

Σήμερα η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο 77χρονος

Ως σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αν θα κριθεί προφυλακιστέος ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο ίδιος κατηγορείται για θανατηφόρα διατάραξη των υδάτινων συγκοινωνιών, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια. Στο μεταξύ, συγκλονίζει η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι φωνές των επιβατών της τουριστικής λάντζας έφταναν μέχρι την ακτή της Πέρδικας!

Οπως κατήγγειλε, όταν κάλεσε το «100» τού απάντησαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας. Αν και ουσιώδης μάρτυρας ο ίδιος, υποστηρίζει πως κανείς δεν του ζήτησε να καταθέσει για το περιστατικό.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...