Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Αντίο στον τελευταίο ζεν πρεμιέ

«Εφυγε» ο εμβληματικός Ανδρέας Μπάρκουλης! Ηταν 80 ετών! Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, στις 17.30, από το Νεκροταφείο Μεταμόρφωσης

Κορίτσια, ο Ανδρέας Μπάρκουλης «έφυγε». Ο γοητευτικός ζεν πρεμιέ, που έκανε τις καρδιές των κοριτσόπουλων να χτυπούν δυνατά, ο εμβληματικός πρωταγωνιστής, ο μάγκας Πειραιώτης που πάλεψε γενναία για τη ζωή του δεν άντεξε και χθες το μεσημέρι άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 80 ετών, κρατώντας το χέρι του αδερφού του Χρήστου.

ΑΠΟ ΤΗ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Ο ηθοποιός «έσβησε» ήρεμος και γεμάτος αγάπη από την οικογένειά του και όλο τον κόσμο που τον θαύμαζε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι στο κρεβάτι της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ολγα», όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη, στις 17.30, από το Νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης: 

Η star που την «έσπαγε» στο ξύλο κάθε μέρα

► Το χαστούκι (!) και οι αληθινές ερωτικές σκηνές με την Αλίκη
► Πρωταγωνίστησε σε πάνω από εκατό ταινίες και είχε χαρακτηριστεί «αρσενική Βουγιουκλάκη»
► Η μετανάστευση στις ΗΠΑ, η πρώην ιερόδουλος και η σύλληψη για δύο τσιγαριλίκια χασίς
► Οι γυναίκες που κέρδισαν θέση στην καρδιά του
► Η ξαφνική απώλεια της αδελφής του σε ηλικία έξι μηνών και τα φορέματα

Δεκαεννέα ημέρες μετά τα γενέθλιά του και λίγα 24ωρα από την εντυπωσιακή πανσέληνο του Αυγούστου, που έλουσε με φως το δωμάτιό του, ο ταλαιπωρημένος 80χρονος «πολεμιστής», που βασανιζόταν από σοβαρότατη λοίμωξη στο αναπνευστικό και χρόνια προβλήματα καρδιάς, αποχαιρέτησε με τα μάτια τη 4rewtgewr 4γυναίκα της ζωής του, τον γιο του Νίκο και τον αδελφό του Χρήστο. Δύο ώρες αργότερα η Μαίρη Μπάρκουλη ανακοίνωσε και επίσημα το τραγικό γεγονός με ένα τρυφερό post στο διαδίκτυο. «Καλό ταξίδι, αγάπη μου, καλή αντάμωση, ψυχή μου. Εφυγες μέσα στο φως, μέσα στην αγάπη, χάιδεψες το χέρι του αδελφού σου. Τέσσερις ανάσες και τέλος!» έγραψε αφιερώνοντάς του το τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη «Αδεια μου αγκαλιά».

«Απέραντο κενό»

Καταβεβλημένη, γεμάτη πόνο από τον χαμό του Ανδρέα Μπάρκουλη και εξαντλημένη από τα μερόνυχτα αϋπνίας δίπλα του όλες τις ημέρες νοσηλείας του στο νοσοκομείο, η Μαρία Μπάρκουλη μίλησε στην «Espresso» αργά χθες το απόγευμα. «Νιώθω ένα απέραντο κενό. Την ώρα που ο Ανδρέας “έφευγε”, κρατούσε το χέρι του αδελφού του. Γνώριζε πως, αν εκείνη τη στιγμή τον έπαιρνα αγκαλιά μου, δεν θα τον άφηνα να φύγει» λέει σοκαρισμένη και συνεχίζει με λόγια αργά, αφήνοντας τα δευτερόλεπτα να περνούν με σιωπές και βαριές ανάσες.

«Οι ματιές μας συναντήθηκαν λίγο πριν κλείσει τα μάτια του, γιατί δεκαοχτώ χρόνια εμείς οι δύο μιλούσαμε με τα μάτια. Σε αυτό το “αντίο” εγώ του τραγουδούσα και τα λόγια ήταν γεμάτα αγάπη, σαν αυτή που ζήσαμε». Ο Νικόλας, ο γιος τους, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Το παιδί μου… Δεν μπορεί να το πιστέψει. Στο σπίτι μας -σάμπως έχουμε σπίτι;- τα έσπασε όλα για να ξεσπάσει» είπε με σπασμένη φωνή η Μαρία, που άρχισε να κλαίει με αναφιλητά. Η τελευταία γυναίκα της ζωής του, εκείνη που ο γόης πρωταγωνιστής αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη, έβλεπε εδώ και μέρες ότι το τέλος πλησίαζε. «Αυτό είναι το τέρμα του Ανδρέα. Δεν έχει πια άλλες δυνάμεις» είχε αποκαλύψει στην «Espresso». «Βράχος» ακλόνητος, δεν έφυγε λεπτό από κοντά του όλες τις ημέρες της νοσηλείας του. Δίπλα κι ο Νικόλας. Το στερνοπούλι του.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης κρατούσε γερά, παρότι ανέπνεε με τη βοήθεια οξυγόνου, κάνοντας τους θεράποντες γιατρούς να αισιοδοξούν πως ήταν ικανός να κάνει δυνατό το αδύνατο. Τόσο πείσμα είχε για να ζήσει. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ο ενθουσιασμός έδωσε τη σκυτάλη σε συγκρατημένη αισιοδοξία. Η Μαίρη 4rewtgewr 2Μπάρκουλη ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τον κόσμο που λάτρεψε τον σύζυγό της, που γέλασε, έκλαψε και ταυτίστηκε μαζί του σχεδόν μισό αιώνα. «Τα προβλήματά του είναι μη αναστρέψιμα. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια του Θεού, εκείνος έχει την τελευταία λέξη και όποιος κατάλαβε κατάλαβε» έγραψε.

Στην Εντατική

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα» στις 5 Αυγούστου με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, οξεία μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια, και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της κρισιμότητας της υγείας του. Λέγεται μάλιστα ότι τον επισκέφτηκε και η κόρη του Βίκυ, παρότι οι σχέσεις τους ήταν παγωμένες. Η εμφάνισή της στο δωμάτιο λύγισε τον ηθοποιό και τα μάτια του γέμισαν δάκρυα συγκίνησης με το που συνάντησαν τα δικά της.

Ο ηθοποιός ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και νοσηλευόταν κατά καιρούς στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα», όπου τον παρακολουθούσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωάννης Ιωαννίδης. Την τελευταία πενταετία οι νοσηλείες του πύκνωσαν. «Δυστυχώς τα προβλήματά του είναι μεγάλα και χρόνια. Δεν μπορούμε να του αλλάξουμε πνεύμονες και καρδιά» ανέφερε πρόσφατα ο γιατρός του, δηλώνοντας έμμεσα ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη.

«Και θα ‘βρεχα τη χώρα μου με ήλιους και έρωτες, με φτερά σφιχτά στις πλάτες μου, με χαμόγελα και τραγούδια. Και θα επέλεγα να περνάω ξυστά από αυτά που οι άλλοι ονομάζουν βρόμικα, με την απόφαση να βαφτίζω τις νύχτες “παράδεισο”, με τους ορισμούς “εφικτό” και “πρόκληση” χωμένους στις κωλότσεπες. Γ…ντας τις ώρες και τις κατακτήσεις που χωρούσαν, μένοντας τόσο παρθένος μέσα μου, που τα πρωινά ράγιζα τους καθρέφτες…» έγραφε στην αυτοβιογραφία του ο εμβληματικός Ανδρέας Μπάρκουλης, με το ελεύθερο πνεύμα και τη γοητεία που θα τον κρατήσει ζωντανό στη μνήμη όλων μας.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

Η γνωριμία με τη Μαίρη, ο γάμος και το παιδί

«Θέλω μπροστά στον Θεό να πω πόσο σ’ αγαπάω!». Με τα λόγια αυτά ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Μαρία και εκείνη δακρύζοντας του είπε το «ναι».

4rewtgewr 1 0Ο τύπου θρησκευτικός γάμος του ηθοποιού με την ήδη σύζυγο και μητέρα του 16χρονου σήμερα γιου τους Νικόλα έγινε πέρυσι στις 19 Ιουνίου σε πολυχώρο στο Μενίδι, παρουσία λίγων καλεσμένων, ενός ιερέα που διάβασε ευχές αγάπης στο ζευγάρι και με απόντες τα παιδιά και τα εγγόνια του πρωταγωνιστή, που δεν έλαβαν ποτέ πρόσκληση.

Ο πάλαι ποτέ γόης του ελληνικού σινεμά ντυμένος γαμπρός καμάρωνε δίπλα στην κατά πολύ μικρότερή του Μαρία που έλαμπε μέσα στο νυφικό της. Ο ηθοποιός, αν και καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, εκείνο το βράδυ ένιωθε να πετά από χαρά. Ολα όσα χρειάστηκαν για τον γάμο τους δόθηκαν από φίλους τους και επαγγελματίες δωρεάν.

«Με κυνήγησε πολύ»

Γνωρίστηκαν τον Ιούλιο του 1998 και τρεις μήνες αργότερα έγιναν ζευγάρι. «Εκείνη την περίοδο νοσηλευόταν στο Δρομοκαΐτειο. Βλέποντάς τον λοιπόν στην τηλεόραση, όπως και τόσοι άνθρωποι, ευαισθητοποιήθηκα και πήγα κοντά του. Ηθελα να του δείξω και εγώ με τη σειρά μου τη συμπαράστασή μου και να του δώσω κουράγιο σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές που περνούσε. Οταν με είδε νόμισε πως ήμουν η πρώην γυναίκα του, που αγάπησε πολύ, η Αλέκα Στρατηγού. Οταν βγήκε με κυνήγησε πολύ. Ποια γυναίκα θα μπορούσε να αντισταθεί σε έναν Ανδρέα Μπάρκουλη;» είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη η σύζυγός του, που αποκάλυψε και πιο προσωπικές τους στιγμές: «Δεν υπολειπόταν σε τίποτα από τους νεότερους άντρες. Ακόμη και ως εραστής ήταν ο καλύτερος που γνώρισα ποτέ».

Το ζευγάρι έκανε πολιτικό γάμο το 1991 και εννέα χρόνια αργότερα η Μαρία έφερε στον κόσμο τον γιο τους Νικόλα, ο οποίος σφράγισε την ευτυχία τους. Το μέλλον τους όμως δεν ήταν ευοίωνο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας και ανέχειας.

Ο υποσιτισμός, η κατάρρευση και η παρέμβαση της Φόνσου 

Τα οικονομικά θέματα και ο υποσιτισμός ήταν τα κυριότερα προβλήματα που γονάτισαν την οικογένεια του Ανδρέα Μπάρκουλη. Από το 2000 έως σήμερα ο ηθοποιός, η σύζυγός του και το παιδί τους δεν «σήκωσαν» κεφάλι και πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού τους ζούσαν δραματικές ώρες.

Ωστόσο η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια δεν τους επέτρεπαν να ζητήσουν βοήθεια, μήπως θεωρηθεί ελεημοσύνη. Οταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η Μαρία Μπάρκουλη, σοκαρισμένη από την επιδείνωση της υγείας του συζύγου της αλλά και του 12χρονου τότε γιου τους, πούλησε με δυσκολία οικογενειακά κειμήλια για να εξασφαλίσει λίγο κρέας και φάρμακα.

Ο ηθοποιός είχε καταπέσει και το παιδί παρουσίαζε αδυναμία και κατάθλιψη. Εμπιστεύτηκε προσωρινά τον μικρό στην οικογένεια του γιατρού Δημήτρη Ιωάννου και άρχισε έναν αγώνα δρόμου για να σώσει τον σύζυγό της, ο οποίος με δυσκολία περπατούσε. Η κραυγή αγωνίας της Μαρίας ήχησε δυνατά όταν τους έγινε έξωση από το διαμέρισμά τους, λόγω απλήρωτων ενοικίων. Το 2012 μετακόμισαν μαζί με τον γιο τους Νίκο στο Σπίτι του Ηθοποιού, ύστερα από παρέμβαση της Αννας Φόνσου, που τους παρείχε δωρεάν στέγη και σίτιση. Η περιπέτειά τους έγινε ευρύτερα γνωστή και συγκίνησε το κοινό, φορείς και καλλιτέχνες, όπως ο Λευτέρης Πανταζής, που συνεισέφεραν οικονομικά.

«Μόνο ο απλός κόσμος είναι κοντά μας, αλλά αυτοί περνούν τα ίδια με εμάς, μπορεί και χειρότερα. Από ποιον να ζητήσουμε βοήθεια λοιπόν; Από την Πολιτεία; Ας γελάσω» είχε δηλώσει έξαλλη τότε. Την ίδια χρονιά η Μαρία Μπάρκουλη υποβλήθηκε σε σοβαρότατη χειρουργική επέμβαση. Τα προβλήματα την είχαν καταβάλει.

Εναν χρόνο αργότερα ο γιος τους μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων με αιμορραγίες και ψυχολογικά προβλήματα, λίγο καιρό αφότου είχε πέσει λιπόθυμος στο σχολείο από ασιτία, με τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση της νόσου Crohn.

Μετακόμιση στα Πευκάκια

Για να κάνουν τη ζωή του Mπάρκουλη junior λίγο πιο εύκολη, η οικογένεια μετακόμισε σε ένα σπίτι κοντά στην παλιά γειτονιά της, στα Πευκάκια, για να είναι ο μικρός κοντά στους φίλους του. Το ενοίκιο των 300 ευρώ και τα ακριβά φάρμακα του βαριά άρρωστου Ανδρέα Μπάρκουλη γιγάντωσαν τα οικονομικά προβλήματα.

Η Αννα Φόνσου, γνωρίζοντας την κατάσταση, ανήμερα των φετινών γενεθλίων του καλού φίλου της τους έκανε δώρο ένα διαμέρισμα στα Πατήσια, στο οποίο θα μετακόμιζαν από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν πρόλαβαν. 


{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...