Ο «Ωνάσης τση Κρήτης»

Ο Μανώλης Σφακιωτάκης με τις χίλιες παρδαλές γραβάτες και την πλούσια γενειάδα, «σερβίρει» τοπικές νοστιμιές και ιστορίες από τα ταξίδια του

Ο Μανώλης Σφακιωτάκης με τις χίλιες παρδαλές γραβάτες και την πλούσια γενειάδα, «σερβίρει» τοπικές νοστιμιές και ιστορίες από τα ταξίδια του

Ντυμένος πάντα με πουκάμισο (σε φανταχτερά χρώματα) και μία από τις χίλιες… παρδαλές γραβάτες της συλλογής του, f1 57ο Μανώλης Σφακιωτάκης ή «Ωνάσης τση Κρήτης» προσφέρει στους πελάτες της ταβέρνας του στους Μέσα Ποταμούς Λασιθίου κρητικές νοστιμιές.

Η κρητικής καταγωγής σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη συνάντησε τον εστιάτορα, όταν επισκέφτηκε για φαγητό την ταβέρνα Marianna και, όπως αναφέρει στο μπλογκ της (mirsini.gr), εντύπωση της έκανε η αυθεντικότητά του, η απολαυστική παρέα του και το πώς διηγείται ιστορίες από τη ζωή του, αγγίζοντας κάθε τόσο την πλούσια γενειάδα του!

Ο «Ωνάσης» του Λασιθίου μπάρκαρε μικρός σε γκαζάδικο, έβγαλε λεφτά, τα γλέντησε, όπως λέει (εξ ου και το… παρατσούκλι του), και έπειτα επέστρεψε στο χωριό του στους Μέσα Ποταμούς για να φτιάξει τον δικό του παράδεισο: μια ταβέρνα περιστοιχισμένη από κορομηλιές, μουριές, συκιές και μεγάλες μοβ ορτανσίες, έχοντας στο πίσω μέρος της ένα κατηφορικό μποστάνι γεμάτο κολοκυθιές, φασολιές και στοιχισμένες ντομάτες.

f2 124

«Ο “Ωνάσης” είναι αυτό που λένε χαρά Θεού. Γελάει συνέχεια, χαϊδεύει το πυρόξανθο γένι του και μου λέει πως όλο τούτο το μποστάνι το καλλιεργεί μόνος του με τα χέρια του. Κάθε μέρα περνά τέσσερις πέντε ώρες σκάβοντας το χώμα και κανακεύοντας τα φυτά του. Νιώθει νέος και f4 72προκαλεί τους νεότερους να παραβγούν στο τρέξιμο! Τον πιστεύω, γιατί η σιλουέτα του είναι ψιλόλιγνη, σχεδόν ασκητική» γράφει η Μυρσίνη Λαμπράκη στο μπλογκ της και συνεχίζει: «Κι εκεί που πίνω τις ρακές μου μαζί του, εμφανίζεται η ήρεμη δύναμη του εστιατορίου! Η γυναίκα του η Μαριάννα…»

Η σύζυγος του κυρ Μανόλη βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, ενώ είναι εκείνη που κάνει κουμάντο στην κουζίνα. Ζυμώνει εφτάζυμο παξιμάδι, ανάβει τη στόφα πετρελαίου και μαγειρεύει παραδοσιακές συνταγές: τηγανητό κολοκυθάκι (από το μποστάνι!) με τρία αβγά, ανθούς γεμιστούς, πιλάφι με κόκορα. Οσο για το γλυκό, η σπεσιαλιτέ είναι το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ