Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Σε ντοκιμαντέρ η έντονη ερωτική ζωή της Κάρα Ντελεβίν

Στη φόρα βγάζει η Κάρα Ντελεβίν την άγρια σεξουαλική...

Τα παιδιά της «Κιβωτού» έπαιρναν σβάρνα τις κηδείες για τον οβολό των...

Στασίδι στις κηδείες έστηναν τα παιδιά της «Κιβωτού» και...

Ελένη Καστάνη: «Έχω ερωτευτεί άνθρωπο που είναι και ομοφυλόφιλος»

Η Ελένη Καστάνη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «[email protected]» και...

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Ένας Έλληνας κατακτά την κορυφή παγκοσμίως!

Όταν γίνεται λόγος για μεταμόσχευση μαλλιών, ένα όνομα βρίσκεται...

Πέρασαν με το βλέμμα σε μια θέση εργασίας

Τους 72.973 έφτασαν οι επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι αριστούχοι, τα όνειρα και το ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής

Με πρώτο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάστασή τους επέλεξαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, στα έδρανα των οποίων θα περάσουν τα επόμενα (τουλάχιστον) τέσσερα χρόνια οι 72.973 επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Πανευτυχή αγόρια και κορίτσια κάνουν ήδη σχέδια για το ξεκίνημα της φοιτητικής τους ζωής.

f1Οπως αποδεικνύεται από τη διακύμανση των βάσεων, μπήκε «φρένο» στην επιθυμία των νέων για καριέρα στην εκπαίδευση, «βουλιάζοντας» το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου (κάτω από τη… βάση!) στα 9.887 μόρια και αυτό της Αλεξανδρούπολης στα 10.327 μόρια. Σε καθοδική πορεία κινήθηκαν τα περισσότερα τμήματα των θεωρητικών σπουδών, ενώ -στον αντίποδα- σε δυσθεώρητα ύψη παρέμειναν στο σύνολό τους οι Ιατρικές (19.063 μόρια της Αθήνας και 18.964 της Θεσσαλονίκης) συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας.

Πυροσβεστική

Σε πολυτεχνικές σχολές «φιλέτα» οι βάσεις σημείωσαν επίσης άνοδο, ενώ στις Νομικές παρέμειναν σταθερές ή σημείωσαν μικρή πτώση. Εντυπωσιακό «ντεμπούτο» (17.929 μόρια) έκανε στα μηχανογραφικά η Σχολή Ανθυποπυραγών (μόνο για πολίτες) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που φέτος θα δεχτεί τους πρώτους σπουδαστές. Σταθερά υψηλά παρέμειναν και οι υπόλοιπες σχολές που οδηγούν σε μία θέση στα Σώματα Ασφαλείας ή στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι άριστοι κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια που απέδωσε καρπούς! Ο Γιάννης Θεοδοσόπουλος από τη Βούλα έκοψε πρώτος το νήμα στην Οδοντιατρική Αθήνας με 19.530 μόρια: «Είχα μεγάλο άγχος! Εκανα τέσσερις φορές την εβδομάδα φροντιστήριο και δεν υπήρχε χρόνος για εξόδους» λέει ο αριστούχος με τα τρία 20άρια (Φυσική, Βιολογία και Χημεία).

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απομάκρυνε «αθόρυβα» τον πατέρα Λουπασάκη

«Ηταν η δεύτερη φορά που έδινα! Είχα περάσει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αλλά ήθελα να γίνω γιατρός. Διάβαζα συστηματικά, το πρόγραμμά μου περιελάμβανε και εξόδους» λέει η Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη, που συγκέντρωσε 19.111 μόρια, πετυχαίνοντας στην Ιατρική Αθηνών. Ηθελε από μικρή να απαλύνει τον πόνο των άλλων και τώρα θα είναι σε θέση να το κάνει η Ελένη Μάνθου, μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια, η οποία πέρασε πρώτη στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.714 μόρια!

Στο οικονομικό της ΣΣΑΣ

Ο Αλέξανδρος Ηλιάδης, από το 2ο Γενικό Λύκειο Ωραιοκάστρου, πέρασε πρώτος στο Οικονομικό της ΣΣΑΣ, συγκεντρώνοντας 18.276 μόρια. Οι γονείς του είναι εκπαιδευτικοί, ενώ ο παππούς του, που ήταν υποστράτηγος Πεζικού, του ενέπνευσε την αγάπη για τον Στρατό. Οπως λέει, η χρονιά ήταν δύσκολη, καθώς στερήθηκε τον ελεύθερο χρόνο, τις ταινίες και το… ποδόσφαιρο! Η Δήμητρα Λιτοβολή, «ερωτευμένη» με τα αρχαία, μπήκε δεύτερη στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης με 18.983 μόρια.

Δεν έκανε, όπως τονίζει, μεγάλες θυσίες, αφού είχε σύστημα και δεν πιέστηκε υπερβολικά. Μαθήτρια του πειραματικού λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη με μητέρα φιλόλογο, αγαπά την κλασική φιλολογία. Η Κατερίνα Ντρε με 18.929 μόρια πέρασε στη Νομική Αθήνας: «Διάβασα πολύ και πρέπει να πω ότι το σχολείο με βοήθησε πολύ!».

Βάσεις 2016: Τα μόρια εισαγωγής σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών μπήκε σήμερα, καθώς ανακοινώθηκαν επίσημα οι βάσεις 2016 για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Το «Χαμόγελο» για επτά και η νίκη κρατουμένων

Τη δική τους «δεύτερη ευκαιρία» και ένα νέο αισιόδοξο βήμα στη ζωή τους κέρδισαν (με το σπαθί τους) τέσσερα παιδιά του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα καθώς και επτά αγόρια και κορίτσια που μεγαλώνουν στην οικογένεια του Χαμόγελου του Παιδιού! Την επιτυχία των μαθητών του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Αυλώνα αποκάλυψε ο διευθυντής Πέτρος Δαμιανός με ανάρτησή του στο facebook.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νέα κακοκαιρία πλήττει τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις δυνατές βροχοπτώσεις

«Φέτος έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις τέσσερις μαθητές μας. Πέρασαν και οι τέσσερις! Μπράβο τους. Ενας από τους αγώνες που έχουν να δώσουν στη ζωή τους δικαιώθηκε. Με το καλό και οι επόμενοι. Συγχαρητήρια και στα παιδιά και στους-στις συναδέλφους μου» έγραψε ο κ. Δαμιανός. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συγκίνηση των μαθητών όταν πήραν το απολυτήριο του λυκείου τον Ιούνιο: «Θυμάμαι τα λόγια του μαθητή με το άσπρο καπέλο: “Κύριε Πέτρο, εγώ πήρα απολυτήριο; Δεν το πιστεύω”. Σήμερα του είπα: “Βλέπεις, Κ…, η ζωή σού επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις. Την πορεία σου τη χαράζεις με τους αγώνες σου”».

Χαράς ευαγγέλια και στο Χαμόγελο του Παιδιού αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου «φέτος επτά παιδιά επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις και όλα πέτυχαν! Παιδιά που μεγάλωσαν στα σπίτια του οργανισμού και σήμερα δυνατά, στέκονται στα πόδια τους, έτοιμα να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή τους! ».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388

f2Σε ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν οι βάσεις και σε ποιες βούλιαξαν

Ετριβαν τα μάτια τους οι αναλυτές αντικρίζοντας την τελική εικόνα των βάσεων εισαγωγής σε συγκεκριμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είτε λόγω της αλματώδους αύξησης είτε λόγω της πρωτοφανούς μείωσής τους.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο από τα 6.682 μόρια του 2015 φέτος εκτοξεύτηκε στα 12.615 μόρια (άνοδος 5.933 μόρια).

Αντιθέτως, από τη βάση των 7.300 μορίων του 2015 το ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης βούλιαξε στα μόλις 1.560 μόρια και έγινε έτσι το ακαδημαϊκό ίδρυμα με τη χαμηλότερη βάση για το 2016.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με βιτριόλι πήγε να «ξεκάνει» τον πρώην σύζυγό της η 38χρονη Μαρία Σ.

Από τα ΑΕΙ την αντίστοιχη «πρωτιά» κέρδισε το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η βάση εισαγωγής του οποίου διαμορφώθηκε στα 5.200 μόρια, μειωμένη, μάλιστα, κατά 3.961 μόρια σε σχέση με πέρυσι!

Γλυκόπικρη γεύση

Εξάλλου, οι ανακοινώσεις των φετινών βάσεων, που άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση στους υποψηφίους, περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αριστούχο με περίπου 18.000 μόρια να μένει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στις επιλογές του στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του, καθώς ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε επιλέξει αποκλειστικά ιατρικές σχολές.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λίνα Δρούγκα – Σπύρος Θεοδωρόπουλο: Μυστικός γάμος στο σπίτι τους, στο Κεφαλάρι

Γάμος «κεκλεισμένων των θυρών» για τη Λίνα Δρούγκα. Η...

Φίλιππος Οικονόμου – Στεφανία Βερριοπούλου: Ο πολυτελής γάμος του ζευγαριού

Ένας αριστοκρατικός γάμος, με πολλή αγάπη, πολυτέλεια αλλά χωρίς...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Η σύζυγος του πατέρα κατέθεσε 500.000€ σε λογαριασμό της «Κιβωτού»

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις κατά του πατέρα Αντωνίου...

Ο Κώστας Μουτζούρης πάντρεψε την κόρη του με τον αγαπημένο της Βασίλη στη Λέσβο

Γάμος και χαρές στη Λέσβο! Μας είχε προαναγγείλει τον...

Σε συγγενείς η 12χρονη και τα αδέρφια της από τον Κολωνό

Σε σπίτια στενών συγγενών τους επέστρεψαν τα έξι παιδιά,...

Η Μαρία Θωμά είναι ζευγάρι με τον Ίαν Χολμς! Το ταξίδι της στο Αμπού Ντάμπι για το γκραν πρι

Μπορεί να μην είναι λάτρις της μεγάλης ταχύτητας όταν...

Αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησε η Άντζελα Δημητρίου από την παράσταση «Γεια- the musical»

H μουσική θεατρική παράσταση του συνθέτη Φοίβου «γεια- the...

Πώς είναι σήμερα «γιος» του Μπέζου στο «Ευτυχισμένοι Μαζί» Σάββας Σαλίπας

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Ο μικρός Γιαννάκης Μαυροτσούκαλος...