Οι καπνιστές θέλουν μισθό για να κόψουν το τσιγάρο

Τα χρήματα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρότερο κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος από την προστασία της υγείας; Κι όμως!

Τα χρήματα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρότερο κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος από την προστασία της υγείας; Κι όμως!

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology» αποδεικνύει ότι η πληρωμή καπνιστών για να σταματήσουν το τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα αποτελεσματικότητας των προσπαθειών τους. Η Φελίσια Σμιντ και ο Ζαν-Φρανσουά Ετέ, από το πανεπιστήμιο της Γενεύης, επέλεξαν 800 άνδρες και γυναίκες που έβγαζαν λιγότερα από 50.000 ελβετικά φράγκα (46.500 ευρώ) τον χρόνο και δεν χρησιμοποιούσαν κανένα από τα βοηθητικά μέσα διακοπής καπνίσματος. Για κάθε εβδομάδα που απείχαν οι εθελοντές έπαιρναν χρήματα. Οσο περισσότερο καιρό κατάφερναν να μην ανάψουν τσιγάρο τόσο αυξανόταν και το πριμ τους. Ετσι, στο τέλος κάθε εβδομάδας έπαιρναν 100 ελβετικά φράγκα (92 ευρώ).

Βιοχημικά τεστ

Αν οι πρώην καπνιστές άντεχαν «καθαροί» για έξι μήνες, μπορούσαν να πάρουν έως 1.380 ευρώ. Για να βεβαιώνονται ότι η αποχή τους είναι πραγματική, οι ερευνητές διασταύρωναν τους ισχυρισμούς τους με βιοχημικά τεστ. Το οικονομικό δέλεαρ έκανε το 45% των συμμετεχόντων να απέχει από το τσιγάρο για έξι μήνες, αλλά, όταν τελείωσε η «επιδότηση» της προσπάθειάς τους, συνέχισε να απέχει μόνο το 20%. Παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι το οικονομικό δέλεαρ επέτρεψε τον διπλασιασμό του ποσοστού επιτυχίας, αφού το αντίστοιχο στην ομάδα που προσπάθησε τη διακοπή του τσιγάρου χωρίς χρήματα ήταν 10%.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ