Επανεκκίνηση του εγκεφάλου με υπερήχους!

Ασθενής στις ΗΠΑ «ξύπνησε» από κώμα με τη βοήθεια ειδικής συσκευής!

Ασθενής στις ΗΠΑ «ξύπνησε» από κώμα με τη βοήθεια ειδικής συσκευής!

Ενας 25χρονος άνδρας, που βρισκόταν σε κώμα λόγω σοβαρού τραυματισμού στον εγκέφαλο, ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά τη χρήση πρωτοποριακής συσκευής υπερήχων, η οποία φαίνεται ότι βοήθησε την «επανεκκίνηση» του εγκεφάλου του.

Την επαναστατική μέθοδο ανακάλυψαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες -του φημισμένου UCLA- και ενδέχεται να βοηθήσει ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, εξαιτίας σοβαρών εγκεφαλικών τραυματισμών, να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Στο παρελθόν ο μόνος τρόπος για να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο απαιτούσε την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας στον εγκέφαλο του ασθενούς, διαδικασία που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «επικίνδυνη». Ωστόσο η χρήση υπερήχων επέτρεψε στους επιστήμονες να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, σε μια διαδικασία που θεωρείται η πρώτη παγκοσμίως.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η δοκιμή της νέας τεχνικής και σε άλλους ασθενείς που βρίσκονται σε ελάχιστη συνειδητή κατάσταση. Σε περίπτωση που οι δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας φορητής συσκευής που θα «ξυπνά» όσους βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση.
Οι γιατροί προειδοποίησαν πάντως ότι ο 25χρονος ασθενής μπορεί να ξύπνησε συμπτωματικά την ώρα της διαδικασίας και όχι ως αποτέλεσμα αυτής. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ανέκτησε τις αισθήσεις του ο νεαρός άνδρας, οι ερευνητές περιέγραψαν τις αλλαγές στην κατάστασή του ως «αξιοσημείωτες».

Πριν από τη χρήση

Σύμφωνα με τους γιατρούς, πριν από τη χρήση της μεθόδου με τους υπερήχους ο ασθενής είχε ελάχιστες αισθήσεις, ανεπαρκή κατανόηση του λόγου ενώ μπορούσε να εκτελέσει μόνο μικρές και περιορισμένες κινήσεις. Μία ημέρα μετά τη θεραπεία οι απαντήσεις του παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση και τρεις ημέρες αργότερα ο ασθενής είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, είχε πλήρη κατανόηση της γλώσσας και μπορούσε να επικοινωνήσει με αξιοπιστία κουνώντας το κεφάλι του για «ναι» ή για «όχι». Είχε μάλιστα τη δυνατότητα να κουνήσει το χέρι του, χαιρετώντας τους γιατρούς!

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ