Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Χωριά έρμαια στο έλεος του φονικού Εγκέλαδου

Εισαγγελική έρευνα για κακοτεχνίες στα κτίρια που χτύπησαν τα 6 Ρίχτερ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ιταλία εισαγγελική έρευνα για τις κακοτεχνίες κατά τη συντήρηση των κτιρίων, οι οποίες αποδείχτηκαν εξίσου φονικές με τον ίδιο τον σεισμό της Τετάρτης. Οι δικαστές του Ριέτι ερευνούν την κατάρρευση κτιρίων στα χωριά Αματρίτσε και Ακούμολι, κυρίως όσων είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ανακαίνιση, η οποία μάλιστα προέβλεπε τη λήψη ειδικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ
Β. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο εισαγγελέας του Ριέτι Τζουζέπε Σαϊέβα διέταξε έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών για την κατάρρευση, μεταξύ άλλων, τμήματος του σχολικού συγκροτήματος του Αματρίτσε και του καμπαναριού στο Ακούμολι, που ξεκλήρισε μια ολόκληρη οικογένεια που κατοικούσε σε διπλανό σπίτι.

Εργα συντήρησης

Κινητοποίησε δε όλους τους δικαστές που έχει στη διάθεσή του για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν παραλείψεις, δόλιες ή μη, κακοτεχνίες και κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος κατά τις εργασίες συντήρησης.

rt4rt4wtgwe5tg 3

Χαρακτηριστικό είναι ότι το σχολικό συγκρότημα του Αματρίτσε εγκαινιάστηκε μόλις το 2012, έπειτα από έργα συντήρησης που στοίχισαν πάνω από 500.000 ευρώ και προέβλεπαν αντισεισμικά μέτρα. Το καμπαναριό του Ακούμολι είχε αναστηλωθεί τρεις φορές, με την τελευταία πρόσφατα. Σύμφωνα δε με αξιωματούχους, το 2011 δόθηκε χρηματοδότηση για τη συντήρηση 29 κτιρίων στο Αματρίτσε. Την ώρα που οι δικαστικές Αρχές αναζητούν πιθανές ευθύνες, η γη στην κεντρική Ιταλία συνεχίζει να τρέμει, ενώ οι νεκροί έφτασαν τουλάχιστον τους 250 και οι άστεγοι τουλάχιστον τους 2.500.

rt4rt4wtgwe5tg 6

Εχουν σημειωθεί πάνω από 500 μετασεισμοί, από τους οποίους ένας 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στη Νόρτσα κατέρρευσε το καμπαναριό, ωστόσο ο ιταλικός Τύπος εξαίρει τα αντισεισμικά μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα και είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταρρεύσουν σπίτια κατά τον κύριο σεισμό. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για πλιάτσικο σε σπίτια στο Ακούμολι, ενώ στο Αματρίτσε ο κόσμος παραλίγο να λιντσάρει άντρα που κατηγορήθηκε ότι έκλεβε.

rt4rt4wtgwe5tg 4

Μενού αλληλεγγύης με αματριτσιάνα

Αματριτσιάνα της αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους θα σερβίρεται σε πάνω από 700 εστιατόρια της Ιταλίας. Για κάθε πιάτο που θα καταναλώνεται δύο ευρώ -από τα οποία το ένα θα προσφέρει ο πελάτης και το άλλο ο εστιάτορας- θα δωρίζονται στον Ερυθρό Σταυρό για τη βοήθεια των σεισμοπλήκτων. Πρόκειται για πρόταση που έκανε με ανάρτηση στο facebook ο γνωστός food blogger Πάολο Καμπάνα, η οποία έγινε δεκτή με θερμή υποδοχή, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες 700 εστιάτορες δήλωσαν συμμετοχή. Μάλιστα, χθες και ο διάσημος σεφ Τζέιμι Ολιβερ ανακοίνωσε ότι στο ιταλικό εστιατόριό του στη Βρετανία επί έναν μήνα για κάθε μακαρονάδα αματριτσιάνα που θα σερβίρεται θα δίνονται στον Ερυθρό Σταυρό δύο λίρες.

Η αματριτσιάνα γεννήθηκε στο Αματρίτσε, χωριό που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο και στο οποίο θα γινόταν τις επόμενες ημέρες το 50ό φεστιβάλ αματριτσιάνα.

rt4rt4wtgwe5tg 5Σκοτώθηκε 60χρονη που μελετούσε τους σεισμούς

Τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στην 60χρονη Τιτσιάνα λο Πρέστι (φωτό), η οποία ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του πατρικού της στη Σαλέτα του Αματρίτσε.

Για μια ολόκληρη ζωή μελετούσε τους σεισμούς και συμμετείχε στον σχεδιασμό στρατηγικών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Στόχος της ήταν να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές μπορούσε. Ο φονικός σεισμός της Τετάρτης, όμως, έκοψε το νήμα της ζωής της. Η Λο Πρέστι ζούσε μόνιμα στη Ρώμη, όπου εργαζόταν, πήρε όμως άδεια από τη δουλειά της για να σταθεί στο πλευρό της μητέρας της, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Αματρίτσε.

Εμενε στο σπίτι της μητέρας της, το οποίο κατέρρευσε από τη σεισμική δόνηση. Αν και το νοσοκομείο υπέστη ζημιές, η μητέρα της ευτυχώς σώθηκε. Την ίδια ώρα, ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αυτοθυσία οκτάχρονης, η οποία έσωσε τη ζωή της τετράχρονης αδερφής της. Οταν η γη άρχισε να τρέμει στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, η Τζούλια Ρενάλντο κάλυψε με το σώμα της τη μικρή αδερφή της Τζόρτζια και ήταν αυτή που χτυπήθηκε από τα χαλάσματα.

Οταν έπειτα από ώρες τις ξέθαψαν από τα συντρίμμια οι διασώστες, η Τζούλια ανασύρθηκε νεκρή, ενώ η Τζόρτζια, που βρισκόταν κάτω από το πτώμα της, δεν έφερε ούτε αμυχή.

rt4rt4wtgwe5tg 2

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...