«Επέστρεψαν» από τον Αρη!

Χαβάη: Οι επιστήμονες, που άντεξαν έναν χρόνο σε περιβάλλον προσομοίωσης του πλανήτη, ανοίγουν τον δρόμο για επανδρωμένη αποστολή

Χαβάη: Οι επιστήμονες, που άντεξαν έναν χρόνο σε περιβάλλον προσομοίωσης του πλανήτη, ανοίγουν τον δρόμο για επανδρωμένη αποστολή

Υστερα από 12 μήνες απομόνωσης σε περιβάλλον προσομοίωσης των συνθηκών του πλανήτη Αρη, οι έξι επιστήμονες βγήκαν και πάλι στον πολιτισμένο κόσμο με το μήνυμα ότι μια επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη μπορεί να πετύχει.

Οι ειδικοί ζούσαν σε έναν θόλο στο ηφαίστειο Μαούνα Λόα, στη Χαβάη, και μπορούσαν να βγαίνουν από αυτόν μόνο φορώντας ειδική διαστημική στολή σαν να έκαναν βόλτα στο Διάστημα.

Το πλήρωμα απαρτιζόταν από έναν Γάλλο βιοαστρονόμο, μια Γερμανίδα φυσικό και τέσσερις Αμερικανούς: έναν πιλότο, έναν αρχιτέκτονα, μια γιατρό-δημοσιογράφο και μια εδαφολόγο. Ο Γάλλος Σιπριάν Βερσέ δήλωσε ενθουσιασμένος που του δίνεται ξανά η ευκαιρία να κάνει βόλτες στον καθαρό αέρα, να συναντά αγνώστους και να τρώει φρέσκα προϊόντα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά την έξοδό τους τούς περίμεναν οι διοργανωτές με φρούτα και λαχανικά που ήταν ευχάριστη αλλαγή ύστερα από τόσους μήνες τροφίμων ειδικά σχεδιασμένων για το Διάστημα, όπως τυρί σκόνη και τόνο σε κονσέρβα. Το δυσκολότερο πράγμα που αντιμετώπισε στην αποστολή ήταν η μονοτονία, εξήγησε προτρέποντας τους επόμενους πιθανούς εθελοντές να πάρουν μαζί τους πολλά βιβλία.

f2 crew shot

Οι συμμετέχοντες δεν βίωσαν καμία αλλαγή των εποχών, ενώ η πρόσβασή τους στο ίντερνετ ήταν περιορισμένη. Σκοπός της NASA ήταν να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τη συνοχή της ομάδας και την ψυχική κατάσταση των μελών σε τέτοιου είδους αποστολές, αποκομμένες από τον κόσμο.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι θα καταφέρει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον Aρη τη δεκαετία του 2030. «Μια αποστολή στον Αρη είναι ρεαλιστικός στόχος για το εγγύς μέλλον. Τα τεχνολογικά και τα ψυχολογικά προβλήματα μπορούμε να τα υπερβούμε» υποστήριξε ο Βερσέ. Τι είδους όχημα θα μπορούσε όμως να μεταφέρει τους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη;

Το Solar Express

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Imaginactive, ένα τρένο που θα μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα 3.000 χλμ./δευτερόλεπτο. Το Solar Express, που, σύμφωνα με το concept, θα επιταχύνεται στην αρχή της πορείας του με ρουκέτες, θα μπορεί να φτάσει στον Αρη μέσα σε μόλις 37 ώρες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ