Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Το τοπίο με τους νέους παίκτες και οι κινήσεις των κομμένων

► Η επόμενη μέρα «χαμένων» και «νικητών», τα σενάρια συνεργασίας και η εμπλοκή συνδρομητικών καναλιών
► Τα πέντε βήματα που προβλέπει ο νόμος Παππά
► Γεροβασίλη: «Ναι μεν αλλά» για την «εξίσωση» των θεματικών
► Βροχή (!) οι φάκελοι με τις αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα
► Συναγερμός λόγω drone!
► Χρυσόγονος: Να μη διεισδύσει το οργανωμένο έγκλημα στην TV

Και μετά τη δημοπράτηση των τεσσάρων πανελλαδικών αδειών, τι; Το απόλυτο χάος στο τηλεοπτικό τοπίο αναμένεται να επικρατήσει τόσο για τους νέους παίκτες που εισέρχονται στο σκηνικό της επόμενης ημέρας όσο και για εκείνους που έμειναν εκτός διαγωνισμού.

Από την
Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ότι για τα κανάλια που δεν θα εξασφαλίσουν άδεια η Digea θα διακόψει το ψηφιακό σήμα τους εντός 90 ημερών, όλα τα σενάρια είναι πιθανά, με τους τηλεθεατές φυσικά να βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση.

Οσοι σταθμοί αποκλειστούν από τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας αλλά οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τους κρατήσουν στο παιχνίδι θα πρέπει είτε να διεκδικήσουν μία από τις θεματικές άδειες που θα δοθούν στη συνέχεια είτε να προχωρήσουν σε μια μορφή συνεργασίας με έναν από τους τέσσερις κατόχους των αδειών.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει (ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση) πότε θα διεξαχθεί και τι μορφή θα έχει ο διαγωνισμός για τις θεματικές άδειες και ειδικότερα αν εντός του τριμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Αλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει δηλώσει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές και μετά για τις θεματικές άδειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια από τα κανάλια θα κατεβάσουν διακόπτες και, αν και όταν λάβουν θεματική άδεια, θα ξανανοίξουν. Οσον αφορά το δεύτερο σενάριο, εκείνο της συνεργασίας των «χαμένων» με τους «νικητές», όλα εξαρτώνται από τους ιδίους. Πληροφορίες θέλουν τα υπάρχοντα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια να αγοράζονται ως έχουν από τους νέους καναλάρχες, είτε αυτό αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους είτε το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Εχουν υπάρξει προσυνεννοήσεις

Λέγεται ότι ανάμεσα στους ενδιαφερομένους έχουν ήδη υπάρξει προσυνεννοήσεις. Πάντως σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς κάποιος ή κάποιοι από τους «νέους παίκτες» θα κληθούν σε -αδιανότητα- σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλουν πρόγραμμα στον αέρα, ενώ μέχρι χθες δεν… υπήρχαν εγκαταστάσεις, τεχνικός εξοπλισμός και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό.

gt25y5t 3

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κανάλια που μένουν εκτός αδειών πανελλαδικής εμβέλειας δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα, η οποία θα περιλαμβάνει μια συνδρομή χαμηλού κόστους πιθανότατα και με την παροχή δωρεάν εξοπλισμού, ώστε να μη χάσει ο τηλεθεατής τα αγαπημένα προγράμματά του.

Αυτό είναι το πιθανό αρχικό σχέδιο, ώστε αργότερα να δημιουργήσουν από κοινού μια πλατφόρμα στα πρότυπα των υπαρχόντων συνδρομητικών καναλιών αλλά με πολύ πιο ανταγωνιστικά πακέτα ως προς το αντίτιμο. Παράλληλα, και μέχρι να συμβεί αυτό, στις συμβάσεις που έχουν κάνει οι σταθμοί με τις συνδρομητικές πλατφόρμες ΟΤΕ και Nova υπάρχει πρόβλεψη ότι θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στα συνδρομητικά πακέτα ακόμη κι αν δεν αδειοδοτηθούν.

Με όλες αυτές τις πιθανές συνεργασίες ανησυχία επικρατεί σε χιλιάδες εργαζομένους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό που βλέπουν τις θέσεις τους να «παίζονται» στη ρουλέτα. Για τους τηλεθεατές πάντως το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή της ενημέρωσης.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

Τα πέντε βήματα που προβλέπει ο νόμος Παππά

Τι προβλέπει ο νόμος Παππά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες:

1. Μετά την ανακοίνωση εκείνων που πλειοδότησαν και απέκτησαν τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει εντός πέντε ημερών έλεγχος «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.
2. Οσοι έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος μέσα σε 15 ημέρες. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός εξαμήνου και το τελευταίο 1/3 εντός δωδεκαμήνου. Μέσα σε 15 ημέρες θα κατακυρωθούν οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας.
3. Η απόφαση του ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου.
4. Σε διάστημα 90 ημερών από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές οι σταθμοί που δεν πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό τοποθετείται στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.
5. Μέσα στο 2016, όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Παππάς, θα προκηρυχθούν οι περιφερειακές άδειες.

gt25y5t 1Γεροβασίλη: «Ναι μεν αλλά» για την «εξίσωση» των θεματικών

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως υπάρχουν στο Μαξίμου, όχι μόνο για το πότε αλλά και για το εάν θα δοθούν θεματικές άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Την πρώτη υπόνοια άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη (φωτό) στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Real Fm, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις θεματικές άδειες, στις οποίες φέρεται ότι προσβλέπουν ήδη καναλάρχες που θα βρεθούν μετά το πέρας του διαγωνισμού που πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης χωρίς τηλεοπτική άδεια, αλλά και έτεροι, που κόπηκαν ήδη στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού και δεν έφτασαν καν στην τελική φάση του.

«Θα συζητήσουμε εάν θα υπάρχουν θεματικές» ήταν η χαρακτηριστική απάντησή της σε σχετικό ερώτημα.

Σε νέες χθεσινές δηλώσεις της στο περιστύλιο της Βουλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των θεματικών αδειών βρίσκεται εν κενώ, τονίζοντας, ερωτηθείσα σχετικά: «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η συζήτηση, γι’ αυτό ό,τι ακούγεται μέχρι σήμερα προφανώς δεν εφάπτεται ακριβώς της πραγματικότητας. Η συζήτηση αυτή, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, θα ανοίξει αργότερα».

gt25y5t 4Βροχή (!) οι φάκελοι με τις αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα 

Γέμισε φακέλους από τις θυροκολλήσεις ασφαλιστικών μέτρων χθες η είσοδος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Τον «χορό» από τα «ραβασάκια», που θα εξεταστούν από το ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το Star κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα, επειδή, σύμφωνα με τον δικηγόρο του σταθμού Πάνο Λαζαράτο, στους καταστατικούς σκοπούς της εμπεριέχονται και άλλες δραστηριότητες, εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές. Οπως είπε ο δικαστικός επιμελητής, η θυροκόλληση έγινε χθες, γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει η επίδοση.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακολούθησε ο φάκελος του Alpha. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του καναλιού Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν υποψηφιότητες που, κατά τον εντολέα του, περιείχαν παρατυπίες. Οι υποψηφιότητες αυτές είναι, μεταξύ άλλων, των κυρίων Καλογρίτσα, Σαββίδη, Αλαφούζου και Μαρινάκη.

Κατά της διαδικασίας

Ο τρίτος φάκελος κατατέθηκε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και ήταν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κατά της εταιρίας DIMERA, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Λίγα λεπτά αργότερα θυροκολλήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα του Mega, που κινείται κατά της διαδικασίας της δημοπρασίας.

Πέμπτος φάκελος ήταν αυτός του Σκάι για ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημοπρασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αλλά και κατά των τεσσάρων νέων σχημάτων που μετέχουν στην εν εξελίξει διαδικασία.

Λίγο πριν από το μεσημέρι θυροκολλήθηκε άλλος ένας φάκελος του ΑΝΤ1 κατά της διαδικασίας αλλά και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Αλλοι δύο φάκελοι με ασφαλιστικά μέτρα κατέφθασαν λίγο μετά τις 15.00 στην πύλη της Γενικής Γραμματείας Τύπου, αυτή τη φορά όμως από την πλευρά της εταιρίας του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, εναντίον όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν αυτή τη στιγμή.

gt25y5t 2Συναγερμός λόγω drone!

Αναστάτωση υπήρξε χθες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, την ώρα που λάμβανε χώρα η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, λόγω ενός… drone. Το ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο έφτασε στο ύψος των παραθύρων του 3ου και του 4ου ορόφου της Γενικής Γραμματείας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας σηκώθηκε, σε χαμηλή πτήση, προκαλώντας αναστάτωση στους «έγκλειστους», πολλοί από τους οποίους βγήκαν στα παράθυρα για να δουν τι συμβαίνει. 

Χρυσόγονος: Να μη διεισδύσει το οργανωμένο έγκλημα στην TV

Νέα δήλωση-βόμβα έκανε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Μετά τα περί Εσκομπάρ και Κολομβίας που είπε σε παλαιότερη δήλωσή του, αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες επανήλθε, τονίζοντας στον Αθήνα 9,84: «Δεν είναι δυνατόν να μένει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο απέναντι σε προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο αυτό».

Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι «χρειάζεται συμπλήρωση οπωσδήποτε του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των σταθμών. Πρέπει να συμπληρωθεί το καθεστώς αυτό με δύο κωλύματα, ένα προσωρινό και ένα οριστικό.

Το προσωρινό κώλυμα είναι, αν σου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή διεύθυνσή της ή πολύ μεγάλα οικονομικά αδικήματα. Δεν “φωτογραφίζω” κανέναν.

Προσωρινό κώλυμα

Δεν με ενδιαφέρει ποια είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα σήμερα. Αυτά είναι τα πρόσωπα σήμερα, κάποια άλλα μπορεί να είναι αύριο.

Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη -εάν έχει την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου- θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα, με αθώωση ή καταδίκη».

Και ο κ. Χρυσόγονος κατέληξε επισημαίνοντας: «Το οριστικό κώλυμα, ότι εάν καταδικαστείς αμετάκλητα, μετά όχι μόνο εκπίπτεις από τις ιδιότητες αυτές, αλλά πρέπει να πουλήσεις τις μετοχές σου (εάν έχεις), διότι δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο αυτό. Νομίζω πως σε ό,τι αφορά τα δορυφορικά πιάτα, περιορισμός δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι ο αριθμός των αδειών στις ελεύθερες συχνότητες».



{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...