Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Εισαγγελέας για το σκάνδαλο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.!

Η παραγγελία από τον Αρειο Πάγο για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «δημοκρατία»

Μια μεγάλη εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις παρασκηνιακές διαδικασίες για τη σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 αρχίζει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου.

Την παραγγελία για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητώντας να διερευνηθούν εις βάθος για το σκανδαλώδες ζήτημα τα δύο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «δημοκρατία» που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης (στις 29 Αυγούστου με τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά» και στις 31 Αυγούστου με τίτλο «Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά – Η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες»).

Η εντολή της κυρίας Δημητρίου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είναι να ερευνηθεί το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας» και να διαπιστωθεί εάν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, όπως εξηγούν δικαστικοί κύκλοι, για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, όταν είδαν το φως οι καταγγελίες για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, μπαίνουν στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης και τα στελέχη της Eurostat και η ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών εκ μέρους τους.

Οι καταγγελίες

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «δημοκρατία», υπάρχουν απόρρητα mails της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της Eurostat, με τα οποία συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, του Γερμανού Βάλτερ Ραντερμάχερ, έδιναν απευθείας εντολές στον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλα μέλη της «ανεξάρτητης» Αρχής για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει για να αλλοιωθεί το έλλειμμα.

Μάλιστα, τα επίμαχα mails φέρεται ότι έγιναν δύο φορές στόχος… αγνώστων προ διετίας, οι οποίοι επιχείρησαν να τα αποσπάσουν και να τα εξαφανίσουν, με διαρρήξεις που έγιναν τόσο στο πατρικό σπίτι του τέως διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκου Στρόμπλου στην Αίγινα όσο και στο αυτοκίνητο της ανακρίτριας που χειριζόταν την υπόθεση των ποινικών ευθυνών του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου.

Στο πλαίσιο της νέας εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση, η οποία ανοίγει αυλαία από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ζητηθούν όλα τα επίμαχα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνονται και στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθώς και οι έως σήμερα κρίσεις της Δικαιοσύνης για το ζήτημα, όπως η πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία αναιρέθηκε η απαλλαγή του κ. Γεωργίου ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009.

Εν μέρει δεκτή

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε εν μέρει δεκτή την αναίρεση που άσκησε τον Σεπτέμβριο του 2015 η νυν εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου (τότε είχε τον βαθμό της αντιεισαγγελέως) και αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ’ αριθμ. 1149/2015), με το οποίο απαλλάχθηκε από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου και άλλοι δύο προϊστάμενοι υπηρεσιών, ο Κωνσταντίνος Μολφέτας και η Αθανασία Ξενάκη. Μετά από αυτό το ζήτημα παραπέμφθηκε για νέα κρίση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το οποίο θα αποφασίσει εκ νέου για την παραπομπή ή όχι των συγκεκριμένων κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...