Δημιούργησαν ολοκαίνουργιο πάγκρεας από μυελό των οστών

Θαυματουργή τεχνική ανοίγει δρόμους για θεραπεία του διαβήτη.

Ενα ολοκαίνουργιο πάγκρεας κατασκεύασαν από μυελό των οστών Ιταλοί επιστήμονες. Για πρώτη φορά οι ερευνητές κατόρθωσαν να ανακατασκευάσουν εντός του μυελού των οστών ένα μέρος της παγκρεατικής λειτουργίας, αφού πρώτα είχαν αφαιρέσει χειρουργικά το όργανο επειδή ήταν άρρωστο.

Το σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα υπέγραψε μία ομάδα από το νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Η επέμβαση διεξήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο σε τέσσερις διαβητικούς ασθενείς και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Diabetes». Αρχικά, οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν στους ασθενείς παγκρεατικά νησίδια που επιτρέπουν τη θεραπεία του διαβήτη. Πρόκειται για μία τεχνική που εφαρμόζεται σε όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη τύπου 3c. Οι ερευνητές άντλησαν από το χειρουργικά αφαιρεμένο πάγκρεας τα ενδοκρινικά κύτταρα και ανακατασκεύασαν το όργανο μέσα στον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς, στο ύψος της λεκάνης. Με τον τρόπο αυτό απέκτησαν τα κομμάτια του παζλ του οργάνου, τα οποία στη συνέχεια τα ένωσαν και είδαν το όργανο να λειτουργεί άριστα για σχεδόν τρία χρόνια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τεχνική αυτή είναι επαναστατική και ιδιαίτερα σημαντική για όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 3c, τον τύπο που ακολουθεί μετά τη χειρουργική αφαίρεση του παγκρέατος και είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο ακόμα και με τις πιο προηγμένες θεραπείες ινσουλίνης. Οι επιπτώσεις για τον ασθενή είναι η χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής του και ο κίνδυνος επιπλοκών, μεταξύ των οποίων η πιθανότητα υπογλυκαιμικού κώματος.

«Η προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε σε αυτούς τους ασθενείς είναι πρωτοποριακή και δείχνει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατόν για έναν μη αιμοποιητικό ιστό να επιβιώσει και να λειτουργήσει σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του μυελού των οστών. Εκεί ζουν κανονικά τα βλαστοκύτταρα του σώματος που έχουν ως κύριο έργο τους την παραγωγή αίματος» δήλωσε ο Λορέντζο Πιεμόντι, υπεύθυνος του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νησιδίων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη του Πανεπιστημίου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο. Ο Ιταλός επιστήμονας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας «εκπληκτικά» και τόνισε ότι «η ανακάλυψη αυτή ανοίγει απρόσμενα σενάρια στον χώρο της αναγεννητικής ιατρικής».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ