Φάρμακο για θεραπεία (;) του Αλτσχάιμερ

Η πρώτη κλινική δοκιμή και το «μυστικό» με αντίσωμα που σταματά τη νόσο

Η πρώτη κλινική δοκιμή και το «μυστικό» με αντίσωμα που σταματά τη νόσο

Τρεις πρωτεΐνες που μπορούν να εντοπισθούν στο αίμα αποτελούν ένδειξη ότι η άνοια έχει αρχίσει να προσβάλει έναν ηλικιωμένο, προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος στις αλλοιώσεις που η νευροεκφυλιστική πάθηση προκαλεί. Παρότι η σχετική έρευνα μόλις απέδωσε τα συμπεράσματα της πρώτης πειραματικής καταγραφής της, γεννά ελπίδες πως θα μπορέσει να οδηγήσει τόσο σε εργαλεία έγκαιρης διάγνωσης όσο και σε νέα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα ισχυρά παυσίπονα (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα) και η ιβουπροφένη μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ίσως και στην αναστολή της επέκτασης των συμπτωμάτων της άνοιας, εάν αυτή διαγνωσθεί εγκαίρως. Η βρετανική κοινοπραξία Nima, την οποία συνθέτουν επτά πανεπιστήμια και τρεις φαρμακευτικές βιομηχανίες, που χειρίζεται ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων, επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση της άνοιας και ειδικότερα του Αλτσχάιμερ, επιταχύνει τις έρευνές της και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή στον προσδιορισμό των κατάλληλων παυσίπονων (από τα ήδη αναπτυγμένα) που δρουν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της νόσου και στην ανάπτυξη ενός αιματολογικού τεστ που θα εντοπίζει ποια άτομα προχωρημένης ηλικίας με απλές ενδείξεις άνοιας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. Και εκτιμά πως μέχρι το 2023 θα μπορεί να προσφέρει σε ευρεία, μαζική χρήση τον συνδυασμό αυτόν.

Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Journal of Alzheimer’s» οι ερευνητές παρουσιάζουν τα συμπεράσματα μελέτης που έκαναν σε 300 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70-80 ετών, την εξέλιξη της κατάστασης υγείας των οποίων κατέγραψαν επί ένα έτος. Ολοι με συμπτώματα μικρής απώλειας μνήμης, αλλά όχι σοβαρά ώστε να συμπεριληφθούν στους ασθενείς με άνοια.

Πιθανότητες

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τριών συγκεκριμένων πρωτεϊνών που καταγράφηκαν σε κάποιους από τους ηλικιωμένους αποτελούσαν την ένδειξη ότι οι πιθανότητές του να εκδηλώσουν άνοια ήταν αντίστοιχα υψηλές. Η μέθοδος αποδείχθηκε ακριβής σε ποσοστό 90%.

Αυτές οι τρεις πρωτεΐνες αποτελούν ενδείξεις φλεγμονής, που προέρχεται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλο η νόσος Αλτσχάιμερ.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ