Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Της κακομοίρας στα κανάλια

Ο Λιαρέλλης έκανε το παιχνίδι στη δημοπρασία για λογαριασμό του ΑΝΤ1! Αποχώρησε από την πρώτη ημέρα ο Θοδωρής Κυριακού

Στρατηγικές κινήσεις. Μπρα ντε φερ ισχυρών παικτών. Μπλόφες. Διαβουλεύσεις, με τον χρόνο να πιέζει αντίστροφα.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΝΕΛΗ

Και τα 3.000.000 ευρώ -που αρχικά απαιτούνταν για μια τηλεοπτική άδεια, και τότε φαίνονταν πολλά- έφτασαν έως τα 75.900.000 ευρώ (!) στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων. Μέρες και νύχτες… χιτσκοκικές σε ένα παιχνίδι πόκερ για γερά νεύρα έζησαν οι οκτώ υποψήφιοι καναλάρχες κατά τη διάρκεια του 66ωρου μαραθώνιου παζαριού.

Μπορεί οι προσωρινοί υπερθεματιστές και οι εκπρόσωποί τους (Σκάι, ΑΝΤ1, Καλογρίτσας και Μαρινάκης) για τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας να βρίσκονται πια στη θαλπωρή του σπιτιού τους, ωστόσο η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους εξαιρετικά επίπονη.

Στο ιδιότυπο αυτό ριάλιτι (χωρίς κάμερες για το κοινό), το σύστημα που επιλέχθηκε οδήγησε σε μια μαραθώνια μάχη. Οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους εισήλθαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας νωρίς το πρωί της Τρίτης και… αφέθηκαν ελεύθεροι χθες τα ξημερώματα, στις 02.50!

Διαβάστε επίσης: 

Οι… ηττημένοι κρατούν (;) «άσους» στα μανίκια τους

Ο Κοντομηνάς περιμένει το ΣτΕ, ο Ιβάν θέλει να παίξει μπάλα στα media και η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει κλειστά τα χαρτιά της

Η πρώτη άδεια κατοχυρώθηκε σχετικά σύντομα, στις 20.50 το βράδυ της Τρίτης, δηλαδή μέσα σε 10 ώρες διαπραγμάτευσης. Κρίθηκε έπειτα από μόλις 56 γύρους χτυπημάτων και τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Σκάι με τίμημα 43.600.000 ευρώ. Απέναντί του στον τελικό είχε τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, του οποίου και επικράτησε.

Ο χαμένος του πρώτου τελικού επανήλθε δριμύτερος στον δεύτερο γύρο, όπου βγήκε στην «κόντρα» με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το τίμημα για την άδεια ανέβηκε και ο κ. Καλογρίτσας επικράτησε του αντιπάλου του στις 15.25 το μεσημέρι της Τετάρτης, με «χτύπημα» στα 52.600.000 ευρώ. Η διαδικασία διήρκεσε 78 γύρους. Οπως και στη δεύτερη περίπτωση, ο χαμένος του δεύτερου τελικού ήταν φιναλίστ στην τρίτη άδεια, που τελικώς αποδείχθηκε και η ακριβότερη.

Στον τελικό

Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο διευθυντής του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλλης, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Θοδωρής Κυριακού αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους από την πρώτη κιόλας μέρα. Ο επικεφαλής του ΑΝΤ1 επικράτησε τελικά στις 11.20 το πρωί της Πέμπτης κι έπειτα από 99 γύρους και 19 ώρες διαπραγμάτευσης, με «χτύπημα» στα 75.900.000 ευρώ. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η τελευταία προσφορά του Λιαρέλλη ήταν μυθική ακριβώς για να τελειώσει με τον όποιο ανταγωνισμό, δείχνοντας αποφασισμένος να μη φύγει με άδεια χέρια από τη ΓΓΕΕ. Εχοντας χάσει δύο άδειες, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τα έδωσε όλα για όλα στη δημοπρασία της τελευταίας, ώστε να μη φύγει με τη φαρέτρα άδεια. Επειτα από 117 γύρους και 15 ώρες μονομαχίας, κατάφερε να εξασφαλίσει στις 02.35 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την πολυπόθητη άδεια, με τίμημα 73.900.000 ευρώ, φαίνεται όμως ότι στο τέλος έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Κι αυτό καθώς, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη, που ήταν και ο αντίπαλός του στον τέταρτο τελικό, η πλευρά του έκανε μηδενικά «χτυπήματα».

4rfaertg 3Σαββίδης: θύμιζε λίγο φυλακή η διαδικασία!

Καταπονημένοι και κουρασμένοι από τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών, οι «έγκλειστοι» στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξήλθαν χθες τα ξημερώματα, κάνοντας τις πρώτες δηλώσεις.

Πρώτος βγήκε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία «χιτσκοκική». «Ο Σκάι πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα. Ηταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά, μετά την πρώτη φάση, άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου» τόνισε σε έντονο ύφος και πρόσθεσε: «Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ηρθαμε να διαπραγματευτούμε λύτρα». Ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης (φωτό) ήταν ο δεύτερος που πέρασε την καγκελόπορτα του κτιρίου. «Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» επισήμανε στα ρωσικά και δεν δίστασε να πει: «Στενοχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ’ όλους».

«Στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό»

Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, απάντησε: «Σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια». Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ χαρακτήρισε τη διαδικασία «πρωτότυπη» και συμπλήρωσε ότι θύμιζε λίγο φυλακή. 4rfaertg 2«Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησε συνοδευόμενος από τον φίλο του Γιάννη Κουρτάκη χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο δε επιχειρηματίας Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας εγκατέλειψε το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης σιωπηλός, χωρίς να αποχωριστεί τα γυαλιά ηλίου, παρόλο που ήταν… μαύρα μεσάνυχτα. Ο διευθυντής του Star Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει άδεια για τον όμιλό του, υποστήριξε «θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η Δικαιοσύνη» και χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε. Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη».
4rfaertg 4
Εκ μέρους του Alpha, o επικεφαλής της αντιπροσωπίας Δημήτρης Φουρλεμάδης είπε με τη σειρά του: «Τα ποσά ήταν στον ουρανό, όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75.000.000 ευρώ. Διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι-διαμάντι και αδάνειστο, όπως είναι ο Alpha, και τι θα πω στους εργαζομένους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση. Εχουμε τις ελπίδες μας στα δικαστήρια». Εκτίμησε, δε, ότι αυτά τα ποσά «δεν αφορούν βιώσιμα κανάλια».

Ελλειψη στρατηγικής από τον Μαρινάκη και «ντρίμπλα» του ΣΚΑΪ

Θεωρούνται οι νικητές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αν και όλοι έδωσαν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι υπολόγιζαν μέχρι πρόσφατα, και το ερώτημα που αιωρείται είναι γιατί πλήρωσαν τόσα εκατομμύρια για μια αγορά που θεωρητικά είναι «πεθαμένη» από διαφημιστικά έσοδα, ενώ οι δύο νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να ξοδέψουν κι άλλα για εργαζομένους, υποδομές, κτίρια και συμβόλαια για δικαιώματα σε σειρές και ταινίες!

4rfaertg 5Ο Γιάννης Αλαφούζος (ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Σκάι Κώστα Κιμπουρόπουλο) έκανε τη μεγάλη έκπληξη: παρά τη σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, όχι μόνο ήταν ο πρώτος που πήρε την άδεια, αλλά απεδείχθη και πιο καλά διαβασμένος, αφού έδωσε τα λιγότερα.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καλογρίτσας (εκπροσωπούμενος στον διαγωνισμό από τον γιο του, Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα) ήταν το πρόσωπο που δέχτηκε και δέχεται τα περισσότερα πυρά τόσο από άλλους υποψηφίους (ακόμη και γιατί καθυστέρησε να καταθέσει την εγγυητική επιστολή) όσο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον (κουμπάρο του) Πάνο Καμμένο και φυσικά από τη Ν.Δ., παρότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό συνεταίρος του στη δημοσκοπική GPO.

Oι συμμαχίες

Τελικά, όχι μόνο έκανε τη μεγάλη επιστροφή στον χώρο των media (στο παρελθόν εξέδιδε την «Πρώτη»), αλλά εξασφάλισε κι αυτός με λίγο υψηλότερο τίμημα από τον Ι. Αλαφούζο τη δεύτερη άδεια. Ενδιαφέρον θα έχει το με ποιους θα συμμαχήσει και πώς θα κινηθεί.

Ο ΑΝΤ1 ήταν η δεύτερη μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού. Κάποιοι τον ήθελαν «τελειωμένο», αλλά ήταν αυτός που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά στη δημοπρασία μέσω του Στρατή Λιαρέλλη. Σίγουρα ο σταθμός έχει βγάλει χρήματα από μιντιακές πωλήσεις στο εξωτερικό και έδειξε ότι δεν ήθελε με τίποτα να βγει από το παιχνίδι.

Τελευταίος και… καταϊδρωμένος πήρε άδεια ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Παρόλο που διάφοροι από το περιβάλλον του άφηναν να διαρρεύσει ότι είχε θριαμβεύσει πριν ακόμα μπει στο κτίριο, πήρε την τέταρτη άδεια έπειτα από 117 «χτυπήματα», την ώρα που ο θανάσιμος εχθρός του (Αλαφούζος) την «αγόραζε» 30.000.000 ευρώ φθηνότερα! Εδειξε ότι δεν είχε στρατηγική, παρά όσα άφηνε να διαρρεύσουν. Και αυτός θα πρέπει να βρει εγκαταστάσεις και προσωπικό, κάτι που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική «αιμορραγία».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ

Στον έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των ποσών που διέθεσαν οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού ή, αλλιώς, οι προσωρινοί υπερθεματιστές για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών προχωρά (αρχής γενομένης από χθες) η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού.

Τα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων εταιριών – Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ TV), Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Τ.Π.Κ μ.α.ε), «Αντέννα TV Ανώνυμος Εταιρεία (Αντέννα TV) και Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε. – που κέρδισαν τις τηλεοπτικές άδειες, όπως περιλαμβάνονται στον φάκελο των αιτήσεων συμμετοχής, πρόκειται να ελεγχθούν από την επιτροπή σε διάστημα πέντε ημερών, το οποίο άρχισε να «τρέχει» από χθες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που κατά την κρίση της επιτροπής τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους των αιτήσεων συμμετοχής δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης του ποσού που έδωσαν για να αγοράσουν την άδεια, τότε ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά.

Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά περιλαμβάνονται τραπεζική κατάθεση του υπερθεματιστή που τηρείται σε αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ημεδαπής ή αλλοδαπής και εγγυητική επιστολή. Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά του προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης.
Βάσω Παλαιού

4rfaertg 1Τσίπρας: στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη!

Την ώρα που κόβει ΕΚΑΣ και επικουρικές συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτό) δεσμεύεται ότι τα χρήματα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε σε «έκτακτες δράσεις» για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Δεσμεύομαι ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη» είπε κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τα 246.000.000 ευρώ είναι σημαντικό ποσό και απροσδόκητα υψηλό τίμημα, που δεν είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι τα 2/3 αυτού του ποσού θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του χρόνου και το 1/3 έως το τέλος του 2017.

Διαβάστε την συνέχεια: 

Οι… ηττημένοι κρατούν (;) «άσους» στα μανίκια τους

Ο Κοντομηνάς περιμένει το ΣτΕ, ο Ιβάν θέλει να παίξει μπάλα στα media και η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει κλειστά τα χαρτιά της

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...