Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

2ος γύρος, πιο άγριος, με τους καναλάρχες

Ο αγώνας δρόμου των τεσσάρων «νικητών» μετά τη δημοπρασία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουν την τηλεοπτική άδεια

Από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε ανακοινώθηκαν επισήμως οι προσωρινοί κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών, ο χρόνος των 90 ημερών που έχει δώσει ως προθεσμία η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη χορήγησή τους μετρά ήδη αντίστροφα.

Η μαραθώνια δημοπρασία μπορεί να ολοκληρώθηκε, ωστόσο, από σήμερα, οι «νικητές» ξεκινούν έναν νέο αγώνα δρόμου για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Τα επόμενα βήματα για τους επίδοξους καναλάρχες μέχρι να πάρουν στα χέρια τους την πολυπόθητη άδεια είναι τα εξής:

1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή.

2. Πίνακας επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν.

3. Ελεγχος «πόθεν έσχες»: Η επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.

«Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών μέσων του, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο» προβλέπεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι είναι πολύ δύσκολο για προσωρινούς αναδόχους των αδειών να έχουν δηλώσει αυτά τα ποσά και να τα έχουν δικαιολογήσει στα «πόθεν έσχες» τους.

4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος «πόθεν έσχες».

5. Εγκριση πλειοδοτών: Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον γ.γ. Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.

6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου: η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.

7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας, κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.

8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.

9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές.

Οσο για το τι θα παίζουν τα νέα κανάλια, διά νόμου, σύμφωνα με την προκήρυξη δημοπρασίας;

Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία καθημερινά δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 10 ωρών μηνιαίως, τουλάχιστον τέσσερις κατηγορίες εκπομπών (ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, παιδικές, σειρές, ντοκιμαντέρ, αθλητικού περιεχομένου) συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμιάς εξ αυτών τουλάχιστον 10 ωρών, ευρωπαϊκά έργα και ανεξάρτητες παραγωγές, δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, εκπομπές με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα.

Οι επιλαχόντες

Οι τέσσερις προσωρινοί κάτοχοι τηλεοπτικών αδειών είναι οι εξής:

1. Γιάννης Αλαφούζος με 43.600.000 ευρώ.

2. Ιωάννης Βλαδίμηρος (της οικογένειας Καλογρίτσα) με 52.600.000 ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV, ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού, με 75.900.000 ευρώ.

4. Βαγγέλης Μαρινάκης με 73.900.000 ευρώ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο «πόθεν έσχες» (ή για κάποιον άλλον λόγο) από τους παραπάνω πλειοδότες, οι «ηττημένοι» της δημοπρασίας επιστρέφουν στο «παιχνίδι».

Πρώτος επιλαχών της διαδικασίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, που προσέφερε 61.500.000 ευρώ. Αν ένας προσωρινός υπερθεματιστής βγει εκτός κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο επιχειρηματίας είναι ο αμέσως επόμενος «παίκτης» που θα καθίσει στο τραπέζι των ισχυρών.

Δεύτερος επιλαχών είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), ο οποίος έχει κάνει προσφορά 61.000.000 ευρώ.

Τρίτη στη σειρά διεκδίκησης είναι η εταιρία Ανεξάρτητος Πάροχος (συμφερόντων Βαρδινογιάννη), που προσέφερε 18.000.000 ευρώ, και τέταρτος επιλαχών το STAR, επίσης συμφερόντων του Ομίλου Βαρδινογιάννη, που έδωσε 13.000.000 ευρώ.

Συνάντηση με τους υπερθεματιστές

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών (ΣΚΑΪ, Καλογρίτσας, ΑΝΤ1, Μαρινάκης). Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 3 το μεσημέρι, και σε αυτό θα παραστούν, πέρα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη όσο και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μετά τον διαγωνισμό. Σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των «πόθεν έσχες» των προσωρινών αναδόχων, δηλαδή ο έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες. Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την Ολομέλεια των Προέδρων της Βουλής. Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, στο μεταξύ, το ΣτΕ θα έχει αποφανθεί για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.

Η συγκρότηση του ΕΣΡ, η Digea και τα λουκέτα

Επόμενο στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες να διεξαχθεί υπό την εποπτεία του και όχι από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Για τη συγκρότησή του απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στην πρόταση του προέδρου του Σώματος. Η συγκρότηση του ΕΣΡ υπακούει σε δύο «αναγκαιότητες». Πρώτον, η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να δώσει την εντολή στην Digea να κατεβάσει τους διακόπτες των σταθμών που δεν πήραν άδεια και, δεύτερον, ο επόμενος διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια να γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Ρήξη

Το μείζον ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιος έχει τη δικαιοδοσία να κλείσει τους μη αδειοδοτημένους σταθμούς από τη στιγμή που ο ψηφιακός πάροχος είναι κοινοπραξία των ιδιοκτητών καναλιών. Ή μήπως θα κλείσει… η Digea; Τι θα υπερισχύσει τελικά; Οι παλιοί καναλάρχες θα υπερασπιστούν τον ρόλο τους ή θα λειτουργήσουν ως μέλη του Δ.Σ. της Digea; Αν συμβεί το πρώτο, θα χρειαστεί να έρθουν σε ρήξη και με την κυβέρνηση αλλά και με τους νέους ιδιοκτήτες, που δεν θα θέλουν να εκπέμπουν τα παλιά κανάλια την ώρα που εκείνοι πλήρωσαν ακριβά για μία συχνότητα. Από την άλλη, αν οι ιδιοκτήτες σκεφτούν ως μέλη του Δ.Σ. της Digea, θα αναγκαστούν να κατεβάσουν τον διακόπτη στα δικά τους κανάλια.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

Οι «κομμένοι», το ΣτΕ και τα σενάρια συγχώνευσης

Μπορεί οι τέσσερις προσωρινοί κάτοχοι τηλεοπτικών αδειών να τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες, αλλά και εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν στο «παιχνίδι» δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

Καθώς το τοπίο για τις θεματικές τηλεοπτικές άδειες, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν, παραμένει θολό, εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Αρχικά, εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά τη συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας, με σημαντική μερίδα νομικών να αναφέρει ότι η αδειοδότηση προσκρούει σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις. Κι αυτό είναι ένα «χαρτί» στο οποίο οι «κομμένοι» ποντάρουν πολλά, ενώ Alpha και Star έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κινηθούν δικαστικά.

Τρεις επιλογές

Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παρασκηνιακές ενέργειες μεταξύ των νέων καναλαρχών και εκείνων που δεν έλαβαν άδεια, προκειμένου να εξετάσουν σενάρια εξαγοράς ή και συγχωνεύσεων. Κυρίως οι νέοι «παίκτες» Μαρινάκης και Καλογρίτσας δεν αποκλείεται να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα κανάλι που έχει κοπεί, προκειμένου να μην ξεκινούν από την αρχή.Οι ιδιοκτήτες σταθμών, λοιπόν, που δεν πήραν άδεια έχουν τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού και του προγράμματός τους. Δεύτερη είναι η αναμονή των εξελίξεων μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες, ώστε να μπουν στη «μάχη». Στο διάστημα αυτό μπορούν να κρατήσουν ανοιχτό τον σταθμό τους έως τη λήξη της προθεσμίας των τριών μηνών. Με την παρέλευση του χρόνου αυτού, οι ιδιοκτήτες ίσως αναζητήσουν μόνιμη συνεργασία με εναλλακτικό πάροχο από τις ψηφιακές συνδρομητικές πλατφόρμες του ΟΤΕ ή της Nova ή γίνουν αποκλειστικά ιντερνετικό κανάλι. Η τρίτη επιλογή είναι να συνεργαστούν με κάποιον που πήρε άδεια, δημιουργώντας ένα καινούργιο επιχειρηματικό σχήμα.

Αντεπίθεση από Μαξίμου «για τους εργαζομένους»

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση για τις σφοδρές κατηγορίες που δέχεται από Ν.Δ., κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε σημείωμά του με τίτλο «Οχι άλλα εργοδοτικά και νεοδημοκρατικά δάκρυα για τους εργαζομένους» επιχειρεί να αντιστρέψει τις εντυπώσεις, κάνοντας αναγωγή σε άλλα ΜΜΕ συγκροτήματα που έκλεισαν, με τους εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους και χωρίς αποζημιώσεις, για τους οποίους δεν έγινε λόγος. «Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το Alter. Οταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την “Ελευθεροτυπία”. Οταν 200 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους κατά τη μεταβίβαση του Alpha. Οταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του Μega οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο.

Οταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν τη δουλειά τους. Διότι ορισμένοι θυμούνται τους εργαζομένους μόνο όταν θέλουν να υποκρύψουν κάποιο εργοδοτικό συμφέρον» αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα. Τονίζεται, επίσης, ότι από τα δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες με βάση τον νόμο θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους είτε διεκδικώντας περιφερειακή ή θεματική άδεια είτε παρέχοντας το πρόγραμμά διαδικτυακά ή από συνδρομητικές πλατφόρμες.

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...