Οριστικό τέλος στους πόνους με μια ένεση

Νέα μέθοδος για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας χωρίς χειρουργείο

Νέα μέθοδος για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας χωρίς χειρουργείο

Μια πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, με μια απλή ένεση πρωτεΐνης! Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η εκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει τον χόνδρο -τον συνδετικό ιστό της άρθρωσης- προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και φλεγμονή.

Μέχρι πρότινος ο μόνος τρόπος θεραπείας του ασθενούς ήταν μέσω χειρουργικής επέμβασης, μια διαδικασία που δεν είχε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η νέα μέθοδος, ωστόσο, δεν απαιτεί χειρουργείο, είναι αρκετά απλή -αφού ο γιατρός χρησιμοποιεί μόνο μία ένεση- και διαρκεί 20 λεπτά. Οι μέχρι στιγμής κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 85% των ασθενών που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο είτε γιατρεύτηκαν εντελώς είτε ο πόνος τους μειώθηκε στο ελάχιστο.

Στον βραχίονα

Η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη αίματος από τον βραχίονα του ασθενούς. Συνολικά ο γιατρός λαμβάνει από μία φλέβα περίπου 55 ml αίματος, το οποίο αναμειγνύεται με ένα αντιπηκτικό και στη συνέχεια φυγοκεντρείται σε υψηλή ταχύτητα επί 15 λεπτά, προκαλώντας τον διαχωρισμό του αίματος σε τρία διαφορετικά επίπεδα: ένα κίτρινο πλάσμα αίματος, ένα με συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων και ένα πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – ένα διάλυμα που περιέχει τα κύτταρα αιμοπεταλίων και μερικά λευκά αιμοσφαίρια.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα εξάγεται και φυγοκεντρείται και πάλι για επιπλέον δύο λεπτά ώσπου οι χειρουργοί να αποκτήσουν 3 ml πρωτεϊνικού υγρού, το οποίο στη συνέχεια εγχέεται στο γόνατο. Η θεωρία πίσω από τη νέα διαδικασία είναι ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την αρθρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί με την έγχυση υγιών πρωτεϊνών κατευθείαν μέσα στην άρθρωση.

Σύμφωνα με τον Βίκας Βέντι, σύμβουλο ορθοπεδικό χειρουργό στο νοσοκομείο BMI Bishops Wood του Λονδίνου, η νέα μέθοδος μπορεί να σταματήσει την ανάγκη αρθροσκόπησης για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στόχος είναι η βελτίωση της κλινικής εικόνας της οστεοαρθρίτιδας, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών». Η κάθε ένεση πρωτεΐνης κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ στη Βρετανία.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ