Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Σε δίκη για τα 4 κακουργήματα

Το Συμβούλιο Εφετών θα λάβει την τελική απόφαση • Ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος θεωρεί ότι παραβίασε τον περιοριστικό όρο για την απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο • «ΗΓΕΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΗΛΕΓΧΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Βόμβα στο ελληνικό ποδόσφαιρο βάζει η πρόταση-σοκ του εισαγγελέα, που ζητεί την προφυλάκιση του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και την παραπομπή του σε δίκη για τέσσερα κακουργήματα! Μαζί του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει να καθίσουν άλλοι 27 κατηγορούμενοι για την εγκληματική οργάνωση, την οποία, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, «ήλεγχε ηγεμονικά και διευθυντικά». Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών.

Ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος κατηγορεί τον καναλάρχη, πλέον, Βαγγέλη Μαρινάκη και για παραβίαση του περιοριστικού όρου που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη σχετικά με την απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο.

Με αθέμιτες ενέργειες

Ειδικότερα, προτείνει να δικαστεί για τα κακουργήματα της ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και της δόλιας και σκόπιμης παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες και αλλοίωσης της έκβασης και του αποτελέσματος των ποδοσφαιρικών αγώνων, ορισμένοι εκ των οποίων περιέχονταν και σε στοιχηματικές διοργανώσεις.

Για τα ίδια κακουργήματα ο εισαγγελέας Εφετών προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη επτά από τους κατηγορουμένους, κυρίως πρώην στελέχη της ΕΠΟ. Επίσης, ζητεί την παραπομπή άλλων 20 κατηγορουμένων (διαιτητές, προπονητές, παράγοντες ομάδων και ποδοσφαιριστές) για δόλια και σκόπιμη αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων, με αθέμιτες ενέργειες, ορισμένοι εκ των οποίων περιέχονταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις. Από τους συνολικά 35 κατηγορουμένους ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει να απαλλαγούν έξι (κυρίως μέλη της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ) και να παύσει η ποινική δίωξη εις βάρος ενός που απεβίωσε.

Από τις 18 Μαΐου ως και προχθές ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να υποβάλει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλοι κατηγορούμενοι υπέβαλαν αιτήσεις εξαίρεσής τους. Συνολικά κατατέθηκαν επτά, εκ των οποίων η τελευταία χθες. Ομως, ο εισαγγελέας είχε ήδη προλάβει να καταθέσει την πρότασή του και ως τις 16 Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι πρέπει να λάβουν γνώση της πρότασης, η οποία αναμένεται να κριθεί (μετά τον Οκτώβριο) από το δικαστικό συμβούλιο.

«Εκτελούν συμβόλαιο σε βάρος μου»

Σε ευθεία επίθεση εναντίον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου και του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου προχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εισαγγελικής πρότασης για τη σύλληψή του και την παραπομπή του σε δίκη.

«Δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Και αυτό γιατί το περιεχόμενό της ήταν προαποφασισμένο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, από την πρώτη ημέρα που άρχισε η ανάκριση για αυτά τα κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του Ολυμπιακού και της δραστηριότητάς μου στην πρόοδο της ομάδας» αναφέρει ο κ. Μαρινάκης.

Θα καταθέσει μήνυση

Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού γνωστοποιεί ότι θα καταθέσει μήνυση και νέα πειθαρχική αναφορά σε βάρος του εισαγγελέα Εφετών. Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει: «Μια σειρά από ενέργειες του Στ. Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου».

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» κάνει λόγο για την ύπαρξη πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του κ. Ντογιάκου και του κ. Δασκαλόπουλου, και μιλά για μεθόδευση η οποία έχει «σκοπό τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου, γιατί με θέλουν έξω από το ποδόσφαιρο και μακριά από τον Ολυμπιακό».

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

«Είχε κεντρικό, ηγετικό και διευθυντικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση»

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος αποδίδει στον Βαγγέλη Μαρινάκη «κεντρικό, ηγετικό και διευθυντικό ρόλο» στην εγκληματική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Από τη συνεκτίμηση και τη συναξιολόγηση όλων των μέχρις εδώ παρουσιασθέντων και αναλυθέντων αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας αναδεικνύεται καθαρά και ο κεντρικός, ηγετικός και διευθυντικός ρόλος του κατηγορούμενου Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μεθοδικά, ενταχθείς αρχικά στην ανωτέρω εγκληματική οργάνωση του ποδοσφαίρου, ανέλαβε σταδιακά και με σχέδιο τα ηνία αυτής καταστάς από το 2012 και μετά παντοδύναμος» λέει ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος επικαλείται τις ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις και τις νομίμως καταγραφείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και τα SMS που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και επισημαίνει: «Προκύπτει ότι ο Β. Μαρινάκης συνένωσε γύρω από αυτόν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού με «μεθοδεύσεις και εκβιάσεις, αφενός μεν εξασφάλισε ως πρόεδρο στην ΕΠΟ τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του και εξέχον και διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούμενο Γιώργο Σαρρή, ελέγχοντας έτσι απολύτως την ομοσπονδία του ποδοσφαίρου». Και προσθέτει στο σκεπτικό της πρότασής του: «Αφετέρου με τον επίσης στενό συνεργάτη του και εξέχον μέλος και διευθυντικό της ίδιας οργάνωσης, τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Θεόδωρο Κουρίδη, ο επόμενος στόχος ήταν ο έλεγχος της διαιτησίας».

Οπως τονίζει ο εισαγγελέας ο έλεγχος της διαιτησίας «οργανώθηκε σταδιακά και με προσχεδιασμένες και μελετημένες κινήσεις», με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών τέτοιων «ώστε να αλλοιώνονται τα τελικά αποτελέσματα ορισμένων ποδοσφαιρικών αγώνων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις επιλογές της εγκληματικής οργάνωσης». Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι το σχέδιο για τον έλεγχο της διαιτησίας υλοποιήθηκε με δύο τρόπους, με τον προσεταιρισμό ορισμένων επίορκων διαιτητών και με απειλές ή εκβιάσεις σε βάρος διαιτητών: «Η εγκληματική οργάνωση υπό την κυρίαρχη διεύθυνση και καθοδήγηση του κατηγορουμένου Β. Μαρινάκη πρωτίστως αλλά και των στενότατων συνεργατών του επίσης κατηγορουμένων Γ. Σαρρή και Θ. Κουρίδη με τις προαναφερθείσες ιδιότητές τους συνέθεσαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον κατ’ αυτών των διαιτητών. Με τον τρόπο αυτό, είτε εκφόβιζαν διαιτητές, αποσκοπούντες σε διαιτησίες τους υπέρ των επιλογών τους και της εγκληματικής οργάνωσης που διηύθυναν, είτε προς παραδειγματισμό και άλλων διαιτητών ή τους αχρήστευαν από μελλοντικές διαιτησίες ή τους περιόριζαν ουσιωδώς σημαντικά στην άσκηση διαιτητικών καθηκόντων με μεγάλη οικονομική ζημία τους, ενίοτε δε τους υποχρέωναν σε παραίτηση αχρηστεύοντας πλήρως την καριέρα τους, αν δεν υπάκουαν στις αποφάσεις – υποδείξεις της εγκληματικής οργάνωσης». Ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει: «Πρωτίστως ωφελημένη ήταν η ομάδα του Ολυμπιακού και οι ομάδες-δορυφόροι της ΠΑΕ, των οποίων οι διοικήσεις εναρμονίζονταν πλήρως με τις επιθυμίες και αποφάσεις του Β. Μαρινάκη».

«Παραβιάζει τον όρο απαγόρευσης ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο»

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, για τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση του προέδρου του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβιάζει επί μακρόν, επανειλημμένα, συστηματικά αλλά και επιδεικτικά τον επιβληθέντα σε αυτόν από τον ανακριτή Διαφθοράς περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συμμετοχής σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης προέβαινε σε αυτές τις παραβιάσεις και αμέσως μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών σχετικού αιτήματος για την άρση του εν λόγω όρου. Οπως αναφέρει: «Τα παραπάνω μαρτυρούν σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως από τον κατηγορούμενο». Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Δασκαλόπουλου, αυτό «εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης απ’ αυτόν νέων εγκλημάτων, εν όψει και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες τέλεσε τα εγκλήματα, για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος: «Αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης και μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ. Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας, προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος, αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα. Ολες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη, που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι), ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες, σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου (…)».

Ο εισαγγελέας παραθέτει και σειρά δημοσιευμάτων (από τις εφημερίδες «Γαύρος» και «Φως») με δηλώσεις του κ. Μαρινάκη, μεταξύ των οποίων μία στις 18 Απριλίου του 2016, στην οποία ανέφερε: «Ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια»! Γι’ αυτήν τη δήλωση ο κ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει πως «προμηνύει τη διά παρόμοιων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων, προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος. Αλλωστε, οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεών του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός του εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση (…), αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του -κακουργημάτων-, με βάση τα οποία κρίνεται ότι, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

fwe5gwerΕισήγηση να καθίσουν στο εδώλιο και άλλοι 27 κατηγορούμενοι

Την παραπομπή στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας άλλων 27 κατηγορουμένων -πέραν του Βαγγέλη Μαρινάκη- για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» ζητά με την πολυσέλιδη πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος. Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Σαρρή και του πρώην νομικού συμβούλου της ομοσπονδίας Θόδωρου Κουρίδη, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη διαιτητές, προπονητές, ποδοσφαιριστές και πρώην και νυν παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει επιπλέον την παραπομπή των εν ενεργεία μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ Γιάννη Παπακωνσταντίνου και Νίκου Προύντζου, και των πρώην στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Γιώργου Δούρου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος) και Θανάση Μπριάκου (πρώην μέλος). Παράλληλα, προτείνει την παραπομπή στο εδώλιο έξι νυν και πρώην διαιτητών της Super League. Πρόκειται για τους πρώην διαιτητές Κώστα Ιωαννίδη, Γιάννη Καμπάξη και Απόστολο Αμπαρκιόλη, και για τους εν ενεργεία διαιτητές Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, Θανάση Γιάχο και Ηλία Σπάθα.

Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Βέροια Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρώην γενικός αρχηγός της Γιώργος Λαναρής και οκτώ πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας (Κώστας Μπάρμπας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Σκαθαδούρης, Γκιγιέρμο Πέρεθ Μορένο) για τον «αμαρτωλό» αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0, ο οποίος διεξήχθη στις 6 Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Στοιχήματος, ο συγκεκριμένος αγώνας «χειραγωγήθηκε», καθώς παίχτηκαν 6.000.000 ευρώ, και τα μισά από αυτά στο ημίχρονο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που ερεύνησε η Δικαιοσύνη, στην ανάπαυλα του επίμαχου αγώνα, και ενώ το αποτέλεσμα ήταν 0-0, δόθηκε από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ Βέροιας εντολή στους παίκτες και στην τεχνική ηγεσία να χάσουν το παιχνίδι, και μάλιστα με τελικό σκορ Over.

Τέλος, ο εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή σε δίκη του πρώην προπονητή του Ατρομήτου Ρικάρντο Σα Πίντο, του προέδρου της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργου Σπανού, του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ Γιάννη Αγγελόπουλου και του μεγαλομετόχου του Λεβαδειακού Γιάννη Κομπότη.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...