Νέα θεραπεία στην υποτροπή του καρκίνου!

Η μέθοδος που μπορεί να καταστρέψει αδρανή κύτταρα, ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία

Η μέθοδος που μπορεί να καταστρέψει αδρανή κύτταρα, ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία

Αμερικανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για την πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανοσοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει την πλειονότητα των αδρανών καρκινικών κυττάρων που γίνονται ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συνδυασμός των δύο θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της σχολής, με επικεφαλής τον δρα Μασούντ Μαντζίλι, παρατήρησε ότι η χημειοθεραπεία από μόνη της οδηγεί σε δύο τύπους αδρανών καρκινικών κυττάρων που όχι μόνο δεν σκοτώνονται, αλλά γίνονται ανθεκτικά στην πρόσθετη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, όταν η χημειοθεραπεία συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία, η πλειονότητα των αδρανών κυττάρων καταστρέφεται. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Μαντζίλι, «ο καλύτερος τρόπος χρήσης της ανοσοθεραπείας ως μέσου πρόληψης του καρκίνου είναι κατά τη φάση της αδράνειας του όγκου, ώστε να τον εμποδίσουμε να εξελιχθεί σε επιθετικότερη μορφή καρκίνου».

Εργαστηριακά

Οι Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, κατά τη διάρκεια των οποίων αρχικά χορήγησαν χημειοθεραπεία σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Παρατήρησαν ότι εξοντώθηκαν σχεδόν όλα, εκτός από έναν αριθμό, τα οποία επιβίωσαν και έπεσαν σε αδράνεια. Με τη μέτρηση για την παρουσία ενός μορίου που συνδέεται με την κυτταρική διαίρεση, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι ο εναπομείνας πληθυσμός των αδρανών καρκινικών κυττάρων αποτελούνταν από έναν «νωθρό» και έναν «αδρανή» πληθυσμό. Στη συνέχεια χορήγησαν στα αδρανή κύτταρα ένα παράγωγο του ανοσοποιητικού συστήματος και διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα αυτά -και όχι τα «νωθρά»- ήταν ευαίσθητα στην ανοσοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον Τζον Γουέρι, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, που συμμετείχε στην έρευνα, «η παρούσα μελέτη αποδεικνύει τη σημασία της εξερεύνησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην περίπτωση του καρκίνου για τη στόχευση της υπολειμματικής νόσου, που τα υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν». Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Leukocyte Biology».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ