Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

«Λαχείο» για τον Μ. Χατζηγιάννη

Χαμόγελα ικανοποίησης προκάλεσε στον Μιχάλη Χατζηγιάννη η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που τον βγάζει «καθαρό», τουλάχιστον ως προς τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν…

Χαμόγελα ικανοποίησης προκάλεσε στον Μιχάλη Χατζηγιάννη η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που τον βγάζει «καθαρό», τουλάχιστον ως προς τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν, για τα εμβάσματά ύψους 5.300.000 ευρώ προς την Κύπρο τη διετία 2010-2011. Αν και η απόφαση που δικαιώνει τον τραγουδιστή είναι «λαχείο», μια και παίρνει πίσω ποσό που αγγίζει τα 750.000 ευρώ, οι λογαριασμοί του με τη Δικαιοσύνη παραμένουν ανοιχτοί. Και αυτό γιατί εκκρεμεί το ποινικό σκέλος και η εισαγγελέας έχει ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη για «μαύρο χρήμα».

ΑΠΟ ΤΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Πάντως, το διοικητικό δικαστήριο έκρινε άκυρο το πρόστιμο των 4.000.000 ευρώ της Εφορίας, με το κράτος να καλείται πλέον να επιστρέψει στον Χατζηγιάννη όλες τις μηνιαίες δόσεις των 45.000 ευρώ που πλήρωσε μέχρι σήμερα, «ως αχρεωστήτως καταβληθείσες».

Ταυτόχρονα η απόφαση αίρει κάθε αναγκαστικό μέτρο σε βάρος του τραγουδιστή. Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανέπεμψε στο Διοικητικό Εφετείο να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, με βασικό ερώτημα πότε πρέπει να φορολογείται κάποιος για τα εισοδήματά του.

«Οπως εξαρχής είχα δηλώσει, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της για την κρίση τους. Νιώθω ικανοποιημένος με την έκβαση της δίκης, γιατί αξιολογήθηκαν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσής μου» είπε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Στην πραγματικότητα, το δικαστήριο αποσαφηνίζει τα ποσά που εμβάστηκαν στην Κύπρο το 2010 (σ.σ.: είχαν χαρακτηριστεί άγνωστης προέλευσης) και καταλήγει ότι δεν αποκτήθηκαν εκείνη τη χρονιά που εμφανίζονται στα εμβάσματα, αλλά είναι προϊόν της επαγγελματικής πορείας του καλλιτέχνη από τα προηγούμενα χρόνια. Την απόφαση θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν και άλλες ομάδες φορολογουμένων, καθώς πλέον υπάρχει δεδικασμένο που ορίζει ότι η φορολόγηση των χρημάτων θα πρέπει να γίνεται στον χρόνο απόκτησής τους.

«Η απόφαση που εκδόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τον δικαιώνει πλήρως, καθώς ακυρώνει τα πρόστιμα αξιολογώντας προσηκόντως τα νομικά και τα ουσιαστικά επιχειρήματα» ανέφερε η δικηγόρος του τραγουδιστή που πέτυχε τη σημαντική ετυμηγορία Ευαγγελία Μάντζου.

Στο μικροσκόπιο

Οι καταθέσεις του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που είχαν μπει στο μικροσκόπιο των φορολογικών Αρχών, τον είχαν οδηγήσει στα διοικητικά δικαστήρια, με το ΣτΕ να κρίνει τον περασμένο Απρίλιο ότι είναι συνταγματική η φορολόγηση των εισοδημάτων και των εμβασμάτων του εξωτερικού του τραγουδιστή πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα εφαρμογής του νόμου Παπακωνσταντίνου. Αποτέλεσμα ήταν τόσο τα εισοδήματα αυτά όσο και τα εμβάσματα του εξωτερικού να φορολογούνται με τους συντελεστές εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών.

Για τα επίμαχα εμβάσματα του 38χρονου είχαν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ, αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν ήταν τελεσίδικη, καθώς την έστειλε πίσω στο Διοικητικό Εφετείο.

Στην τελευταία δίκη είχε εμφανιστεί ο ίδιος ο Χατζηγιάννης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τον λόγο από την έδρα και ξέσπασε: «Εχω πληγεί ανεπανόρθωτα! Θέλω μόνο να σας πω ότι σκοπός μου δεν είναι να μην πληρώσω, αλλά να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν».

Εκκρεμεί η απόφαση αν θα δικαστεί για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»!

Παρά την ακύρωση του προστίμου με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η πορεία της ποινικής υπόθεσης ενδέχεται να είναι διαφορετική. Το κομβικό σημείο είναι ότι το διοικητικό δικαστήριο δεν απάντησε στο ζήτημα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος, αλλά στο ζήτημα του επιβληθέντος προστίμου το οποίο εδραζόταν στο έτος 2010, ενώ τα χρήματα θα έπρεπε να φορολογηθούν κατά τον χρόνο απόκτησής τους. Πριν από περίπου έναν μήνα, esr 1607 001 cmyk 1ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε δεχτεί ακόμη ένα «χαστούκι», καθώς η εισαγγελέας Εφετών Ευσεβία Κορμηκιάρη πρότεινε την απόρριψη της έφεσης που είχε καταθέσει κατά του βουλεύματος που τον παρέπεμπε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ξέπλυμα.

Μετά την εισαγγελική εισήγηση να κριθεί απαράδεκτη η έφεση του τραγουδιστή και να επικυρωθεί το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αναμένεται η κρίση του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί αν θα κανει δεκτό ή όχι το αίτημα του τραγουδιστή, έχοντας πλέον στα «χέρια» του και την απόφαση-δικαίωση του Διοικητικού Εφετείου.

Το «χέρια ψηλά» που… τραγούδησε η Δικαιοσύνη στον καλλιτέχνη οφείλεται στα εμβάσματα των 5.300.000 ευρώ που απέστειλε στην Κύπρο τα έτη 2010-2011.

Με βούλευμα «φωτιά» οι λειτουργοί της ποινικής Δικαιοσύνης κρίνουν ότι ο τραγουδιστής σκόπιμα απέκρυψε τα εισοδήματά του για να γλιτώσει φόρους και στη συνέχεια «ανακάτεψε» τα επίμαχα ποσά με νόμιμα χρήματα:

«Συγκεκριμένα στον άνω τόπο και κατά το ως άνω χρονικό διάστημα υπαγόμενος φορολογικά στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ Γλυφάδας, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φόρου εισοδήματος και απέκρυψε καθαρά φορολογητέα εισοδήματα, προερχόμενα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, με σκοπό να αποφύγει την πληρωμή του αναλογούντος φόρου εισοδήματος (…) το εγκληματικό προϊόν (…) το απέκρυψε αναμειγνύοντάς το με άλλα νομίμως κατεχόμενα από αυτόν περιουσιακά στοιχεία, χρησιμοποιώντας το για τις εν γένει οικονομικές του δραστηριότητες και κατέχοντάς το επί μακρόν».

Τότε, οι δικαστές δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του τραγουδιστή, που ισχυρίζεται στο απολογητικό υπόμνημά του ότι τα χρήματα προέρχονταν από την επενδυτική εταιρία G. Low Services Limited, η οποία εδρεύει στην Κύπρο, και ότι εν συνεχεία υπέβαλε συμπληρωματικές δηλώσεις στην Εφορία.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...