Αυτόχειρες πίσω από θανατηφόρα τροχαία

Περίπου 500 αυτοκτονίες καταγράφονται επίσημα κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κι αυτό διότι κάποια από τα εκατοντάδες τροχαία που σημειώνονται κάθε χρόνο φαίνεται πως κρύβουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, οι οποίες περνάνε στα «χαρτιά» ως δυστυχήματα!

Τη σοβαρή αποκάλυψη κάνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει αύριο με θέμα «Πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης». Τους ψυχιάτρους απασχολεί πλέον η σχέση ανάμεσα στα τροχαία και στις αυτοκτονικές συμπεριφορές, καθώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τις αυτοκτονίες, αλλά είναι μεταξύ των πρώτων στα τροχαία.

Κάποια από αυτά τα τροχαία (όταν, για παράδειγμα, ο οδηγός είναι μόνος και οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα υπό την επήρεια οινοπνευματωδών) ενδεχομένως αποτελούν στην πραγματικότητα αυτοκτονίες… στην άσφαλτο («παρα-αυτοκτονίες»), που όμως ποτέ δεν καταγράφονται ως τέτοιες.

Σε ό,τι αφορά το «προφίλ» των αυτόχειρων, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα πρωτεία ως προς την ηλικία κατέχουν οι ηλικιωμένοι και ως προς το φύλο οι άντρες, οι οποίοι συνήθως προτιμούν τους πιο βίαιους τρόπους.

«Κραυγές βοήθειας»

Αντίθετα, στις απόπειρες αυτοκτονίας πλειοψηφούν οι γυναίκες και αρκετές θεωρούνται «κραυγές βοήθειας». Ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς συνιστούν οι ψυχικές διαταραχές, καθώς ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία 15%-20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) της τάξης του 5%-10%. Ακόμη, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στα χρόνια της κρίσης οι αυτοκτονίες έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 30%!

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ