Οι αρρυθμίες «ναρκοπέδιο» για την καρδιά

Οσοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή κινδυνεύουν και από νεφρική νόσο

Καμπανάκι κινδύνου για επικίνδυνες παθήσεις της καρδιάς και των νεφρών αποτελούν οι καρδιακές αρρυθμίες!

Νέα μετα-έρευνα, που έγινε από τα έγκριτα πανεπιστήμια Oxford (στη Βρετανία) και MIT (στις ΗΠΑ) και ανέλυσε συγκεντρωτικά δεδομένα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, απέδειξε πρώτη φορά πως όσοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Κινδυνεύουν επίσης από καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική νόσο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση 104 μελετών, με τη συμμετοχή συνολικά περισσότερων από 9.000.000 ανθρώπων, οι αρρυθμίες διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, πενταπλασιάζουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας και αυξάνουν κατά 64% το ενδεχόμενο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται κατά 50%.

«Η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και ηπατικών παθήσεων» επισημαίνει ο δρ Ayodele Odutayo, επικεφαλής ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις θεραπείες σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Αυτή τη στιγμή οι εν λόγω ασθενείς λαμβάνουν συνήθως αντιπηκτικά φάρμακα για την αποτροπή του ενδεχομένου εγκεφαλικού, τα οποία όμως δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην πρόληψη των υπόλοιπων κινδύνων.

Παθήσεις

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αρρυθμίες, δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ».

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής, θεωρείται όμως πως κάποιες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα και ο διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Αρκετές φορές προσβάλλονται αθλητές, που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ έχει βρεθεί πως τις πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλασιάζει και ένα ισχυρό σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Μάλιστα, η χηρεία εκτοξεύει τον σχετικό κίνδυνο κατά 41% και κατά 57%, αν είναι ξαφνική η απώλεια του συντρόφου.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ