Διάβασαν κλειστά βιβλία

ΗΠΑ: Ερευνητές αναπτύσσουν συσκευή με κάμερες ακτίνων-Τ και αλγόριθμους, που θα «βλέπει» τι κρύβεται στις σελίδες

ΗΠΑ: Ερευνητές αναπτύσσουν συσκευή με κάμερες ακτίνων-Τ και αλγόριθμους, που θα «βλέπει» τι κρύβεται στις σελίδες

«Σε διαβάζει σαν κλειστό βιβλίο» είναι η παροιμία που ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Georgia Tech των ΗΠΑ κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα, αναπτύσσοντας το πρώτο σύστημα ανάγνωσης κλειστών βιβλίων. Πρόκειται για συσκευή υπολογιστικής απεικόνισης, η οποία χρησιμοποιεί κάμερα ακτίνων-Τ και ειδικούς αλγόριθμους για να «δει» τι κρύβεται μέσα στις σελίδες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Μπάρμακ Χέσματ του Εργαστηρίου Πολυμέσων του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», έχουν έως τώρα πετύχει να διαβάσουν σωστά τα γράμματα στις εννέα πρώτες σελίδες μιας στοίβας σελίδων.

Σημαντική βοήθεια

Το σύστημα, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και χρειάζεται χρόνο ακόμη για να βελτιωθεί, θα βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη αρχαίων και εύθραυστων βιβλίων ή άλλων κειμένων, που οι επιστήμονες διστάζουν να ξεφυλλίσουν, μήπως τα χαλάσουν. Ηδη το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την πρωτοποριακή συσκευή, καθώς, αν την αποκτήσει, θα υπάρχει δυνατότητα να μελετηθούν καλύτερα πολλά από τα εκθέματά του.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα μπορούσε ίσως να διαβάσει ακόμη και γράμμα μέσα σε κλειστό φάκελο. Θα ήταν επίσης πιθανό να «σκανάρει» πολλές μαζί σελίδες, χωρίς να χρειάζεται κανείς να τις περνά μία μία από το μηχάνημα σάρωσης.
Ομως η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε, εκτός από τα βιβλία και χαρτιά, να αξιοποιηθεί για την ανάλυση και άλλων υλικών (χημικά, φαρμακευτικά, μηχανικά κ.ά.) που είναι τοποθετημένα σε διαδοχικά στρώματα.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ακτινοβολία Τ (τεραχέρτς), η οποία στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα βρίσκεται ανάμεσα στα μικροκύματα και στο υπέρυθρο φως, και έχει πλεονεκτήματα έναντι των ακτίνων-Χ ή των ηχητικών κυμάτων στο να διαπερνά τις επιφάνειες και να διεισδύει μέσα σε αντικείμενα. Μεταξύ άλλων, οι λεγόμενες και ακτίνες-Τ μπορεί να διακρίνουν ανάμεσα σε μια λευκή σελίδα και σε ένα χαρτί που πάνω του έχει το μελάνι των γραμμάτων.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ