Ο «Λέβο» και ο «Terminator»

Ο τετράποδος «στρατιώτης» που οσμίζεται οβίδες και το μικρό «έξυπνο» ρομπότ συγκέντρωσαν τα βλέμματα στην 81η ΔΕΘ

Ο τετράποδος «στρατιώτης» που οσμίζεται οβίδες και το μικρό «έξυπνο» ρομπότ συγκέντρωσαν τα βλέμματα στην 81η ΔΕΘ

Ενας τετράποδος «στρατιώτης», που έχει φέρει στο φως χιλιάδες βλήματα από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιοf1 Πόλεμο, που ήταν θαμμένα στο στρατόπεδο «Γκόνου» στη δυτική Θεσσαλονίκη, μια ειδικά κατασκευασμένη σκηνή των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και μια διαστημική τεχνολογία για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου είναι μερικές μόνο από τις παρουσίες στην 81η ΔΕΘ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗ

Η «Espresso» στη βόλτα της στα περίπτερα της ΔΕΘ συνάντησε τον «Λέβο», τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που έχει εντοπίσει 23.000 βλήματα (!) όλων των τύπων, για πολλά από τα οποία οι στρατιωτικοί δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν!

Ο «Λέβο» υπηρετεί στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με τη μουσούδα του τιμά με το παραπάνω τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει.

f3 0

Μαζί με τους συναδέλφους του στρατιωτικούς στο Ειδικό Τμήμα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών προσπαθεί να καθαρίσει μια μεγάλη έκταση στο στρατόπεδο «Γκόνου», όπου πρόκειται να κατασκευαστεί κέντρο διανομής σωλήνων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αγωγού TAP. Στο μακρινό παρελθόν, στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν αποθήκες πυρομαχικών και όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για τον αγωγό, πριν από λίγο καιρό, εντοπίστηκαν βλήματα και πολεμικό υλικό που έπρεπε να απομακρυνθούν.

Βοηθός

Το δύσκολο και επικίνδυνο έργο ανέλαβε το ειδικό τμήμα του Στρατού, με τον «Λέβο» να πιάνει κάθε πρωί δουλειά επιχειρώντας σε μια έκταση περίπου 900 στρεμμάτων. Για βοηθό του έχει ένα ειδικό ρομπότ (Remote operating vehicle) που εντοπίζει βόμβες θαμμένες σε μικρό βάθος!

Από τις 4 Μαρτίου 2015 που ξεκίνησαν οι εργασίες, το ρομπότ και οι σκύλοι του Στρατού έχουν εντοπίσει σε βάθος 40 εκατοστών περίπου 23.000 βλήματα που είναι τόσο παλιά ώστε, για ορισμένα τουλάχιστον, οι στρατιωτικοί αγνοούσαν τον τύπο τους καθώς δεν ήταν καταχωρημένος. Σε δεύτερη φάση οι έρευνες θα φτάσουν σε μεγαλύτερο βάθος με τη βοήθεια ειδικών ανιχνευτών, καθώς πολλά βλήματα έχουν θαφτεί με το πέρασμα των χρόνων.

f4

Παρόμοια επιχείρηση διενεργείται και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου έχουν εξουδετερωθεί 14 ενεργές βόμβες αεροπορίας στην περιοχή όπου γίνεται διαπλάτυνση του διαδρόμου απογείωσης – προσγείωσης. Στο τάγμα του «Λέβο» υπηρετούν 10 εκπαιδευμένα σκυλιά που αναλαμβάνουν προληπτικές έρευνες σε κτίρια και αυτοκίνητα όταν έρχονται ξένες αντιπροσωπίες και πολιτικοί επισκέπτες.

Ταξίδι στο χθες και στο σήμερα των Ειδικών Δυνάμεων

f6 0

Μια σκηνή χωρισμένη σε τρία μέρη, που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στον εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων, στην οποία μπορούν να ξεναγηθούν πολίτες κάθε ηλικίας, κερδίζει τις εντυπώσεις στην 81η ΔΕΘ. Στον ειδικά κατασκευασμένο χώρο μπορεί κανείς να δει στολές του τότε και του σήμερα, τον εξοπλισμό, τις τροφές ανάγκης, φωτοβολίδες καπνού και σωσίβια, δορυφορικά τηλέφωνα, ασυρμάτους και, στο εξωτερικό της σκηνής, οχήματα διαφόρων τύπων.

f5

Στον τομέα για το παρελθόν παρουσιάζονται μουσειακά εκθέματα και διάφορα ιστορικά στοιχεία, σε αυτόν του παρόντος οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν με τι ασχολούνται σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις σχετικά με την άμυνα της χώρας και σε αυτόν του μέλλοντος παρουσιάζονται τα σύγχρονα συστήματα που χρησιμοποιεί ο Στρατός, το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης και το Επιτελείο Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας. Οι Ειδικές Δυνάμεις συμμετέχουν φέτος πρώτη φορά στη ΔΕΘ, με στόχο την ανάδειξη του έργου που επιτελείται στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην κοινωνική προσφορά τους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ