Κατέγραψαν και ανέλυσαν «κουτσομπολιό» δυο δελφινιών

Δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που σχολιάζουν τους άλλους ανθρώπους

Δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που σχολιάζουν τους άλλους ανθρώπους. Το ίδιο, αλλά με το είδος τους, κάνουν και τα δελφίνια. Για πρώτη φορά επιστήμονες κατέγραψαν και ανέλυσαν το «κουτσομπολιό» δύο δελφινιών, χωρίς βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, να ξέρουν και τι κουβέντιαζαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρώσο δρα Βιατσεσλάβ Ριάμποφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικομαθηματικών «Physics and Mathematics», ηχογράφησαν με υποθαλάσσιο μικρόφωνο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρινοδέλφινα (είναι πολύ κοινά και στην Ελλάδα) που έδειχναν να συνομιλούν. Η ανάλυση των ήχων διέκρινε τους ήχους (φωνές) του ενός δελφινιού από του άλλου και φανέρωσε μια δομή στη συνομιλία, καθώς κάθε δελφίνι άκουγε μια «πρόταση ως πέντε λέξεων» του άλλου χωρίς να το διακόπτει και μετά του απαντούσε ανάλογα.

«Ουσιαστικά αυτή η ανταλλαγή μοιάζει με τη συνομιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Η ανάλυση των ήχων δείχνει πως δεν διακόπτουν το ένα το άλλο, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακούν, προτού απαντήσουν» είπε ο καθηγητής.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα δελφίνια, που είναι θαλάσσια θηλαστικά, χρησιμοποιούν διακριτούς ήχους -πάνω από 1.000- για να δείξουν χαρά ή στρες, την εύρεση τροφής, τον αποχωρισμό από την ομάδα τους κ.λπ. Ηταν όμως ασαφές κατά πόσο αυτή η επικοινωνία γίνεται και σε «διαπροσωπική» βάση.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ