Διευθυντές στα όρια της τρέλας

Ενας στους πέντε επικεφαλής εταιριών είναι ψυχοπαθής, σύμφωνα με έρευνα

Ενας στους πέντε επικεφαλής εταιριών είναι ψυχοπαθής, σύμφωνα με έρευνα

Τι κοινό μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια φυλακή και στη διευθυντική καρέκλα μιας εταιρίας; «Ψυχοπαθείς» απαντά έρευνα Αυστραλών και Αμερικανών ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν πως ένας στους πέντε διευθυντές ή διευθύνοντες συμβούλους εταιριών είναι ψυχοπαθής. Το ίδιο ποσοστό συναντάται και στις φυλακές.

Ο ψυχολόγος Νάθαν Μπρουκς και οι συνεργάτες του, δρ Καταρίνα Φρίτζον και δρ Σάιμον Κρουμ, μελέτησαν τις ψυχικές διαταραχές ανθρώπων που εργάζονται στον επιχειρηματικό τομέα και διαπίστωσαν πως το 21% των 261 επαγγελματιών που χρησιμοποίησαν ως δείγμα παρουσίαζε πρόβλημα. «Πολύ συχνά οι εταιρίες αναζητούν πρώτα τα προσόντα που θέλουν να έχει κάποιος και μετά ασχολούνται με την προσωπικότητά του» λέει ο Μπρουκς, σπεύδοντας να σημειώσει πως πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ο «επιτυχημένος ψυχοπαθής» μπορεί να εμπλακεί σε ανήθικες και παράνομες πρακτικές, ενώ έχει «τοξικές» συνέπειες στους άλλους εργαζομένους.

Ο Μπρουκς και οι συνεργάτες του δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Φρόντισαν να προσφέρουν ένα «εργαλείο» στις εταιρίες, ώστε οι υπεύθυνοι να μπορούν να εντοπίσουν τις ψυχοπαθητικές προσωπικότητες κατά τη διαδικασία πρόσληψης, για να τις αποφεύγουν. Οι συμπεριφορές των ψυχοπαθών εξαρτώνται από το είδος της νόσου τους, υπάρχουν ωστόσο κοινά χαρακτηριστικά, από τα οποία μπορεί κάποιος να τους εντοπίσει. Οι ψυχοπαθείς διευθυντές είναι συνήθως ανειλικρινείς, άσπλαχνοι, επιπόλαιοι και εγωκεντρικοί. «Η τυπική συμπεριφορά των ψυχοπαθών είναι να προκαλούν χάος και γενικά έχουν την τάση να εξωθούν τους ανθρώπους να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου» λέει ο Αυστραλός ερευνητής, σημειώνοντας πως η ίντριγκα είναι χαρακτηριστικό τους, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να την αιτιολογήσουν.

Πάντοτε στοχεύουν να εντυπωσιάζουν, έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, ενώ δεν χρειάζονται την παραμικρή προσπάθεια για να εκστομίσουν ψέματα χωρίς να τους αντιληφθούν, και είναι εμπαθείς. Ολα αυτά προσπαθούν συχνά να τα καλύψουν κάτω από έναν μανδύα «φυσιολογικών αντιδράσεων». Εκείνο που σίγουρα δεν κάνουν επιτυχώς είναι οι συναισθηματικές αντιδράσεις τους. Ο τόνος της φωνής τους και η γλώσσα του σώματός τους προδίδουν την ψεύτικη αντίδραση.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ