Φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας!

Μια υποδόρια ένεση δακλιζουμάμπης (κάθε μήνα) μπορεί να μειώσει αρκετά τις υποτροπές

Μια υποδόρια ένεση δακλιζουμάμπης (κάθε μήνα) μπορεί να μειώσει αρκετά τις υποτροπές

Σημαντικά και ελπιδοφόρα είναι τα νέα που μας έρχονται από το 32ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Ερευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης που γίνεται στο Λονδίνο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της εξέλιξης της εκφυλιστικής νόσου, γνωστής και ως σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μία από τις νέες και πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές επιλογές είναι η ουσία δακλιζουμάμπη, η οποία φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά πολλές παραμέτρους δραστηριότητας της νόσου σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η ουσία έχει ανοσοτροποποιητικό μηχανισμό δράσης, ο οποίος ρυθμίζει τη φλεγμονή, χωρίς να προκαλεί τη γενική καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ετσι, οι επιπτώσεις στα ανοσοκύτταρα είναι αναστρέψιμες εντός έξι μηνών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις της δακλιζουμάμπης είναι αυτές που μειώνουν την παθογένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι συγκριτικά με την ιντερφερόνη βήτα-1α η χρήση της δακλιζουμάμπης μειώνει σημαντικά τις υποτροπές, την αναπηρία που παραμένει για 24 εβδομάδες και τις νέες βλάβες του εγκεφάλου έως και τρία χρόνια. Η ουσία χορηγείται μία φορά τον μήνα με υποδόρια ένεση και οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι ηπατικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ηπατικού ενζύμου ALT, σε ποσοστό 5%, και οι δερματικές αντιδράσεις, σε ποσοστό 4%.

Αποτελεσματικότητα

Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ίδιο συνέδριο επιβεβαιώνουν επίσης την υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια ακόμη μίας ουσίας, του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι κλινικές μελέτες αλλά και τα επίσημα στοιχεία από τη χρήση του φαρμάκου διεθνώς. Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τις σχετικές ανακοινώσεις που έγιναν, η θεραπεία με τη χρήση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας μείωσε αισθητά τον χρόνο έως την πρώτη υποτροπή της πολλαπλής σκλήρυνσης συγκριτικά με τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας και κατέδειξε ότι το προφίλ οφέλους-κινδύνου του φαρμάκου παραμένει ευνοϊκό για μέχρι και εννέα έτη θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας είναι μία πρώτης γραμμής -από του στόματος- θεραπεία για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ