Η κορυφή για την Οξφόρδη

Το βρετανικό πανεπιστήμιο καλύτερο στον κόσμο! Σε ποια θέση της λίστας των «Times» βρίσκονται τα ελληνικά ΑΕΙ

Στην Ευρώπη βρίσκεται το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, που δεν είναι άλλο από αυτό της Οξφόρδης. Στην ετήσια κατάταξη Times Ηigher Εducation, το φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο κατάφερε να εκθρονίσει το California Institute of Techonology (Caltech), ρίχνοντάς το στη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Η λίστα περιλαμβάνει και φέτος ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης πρώτο μεταξύ αυτών, καθώς βρίσκεται μεταξύ 300ής και 350ής θέσης. Στην εκατοντάδα 401-500 φιγουράρει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ στην αμέσως επόμενη συναντάμε κατά σειρά την ΑΣΟΕΕ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ). Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται στις θέσεις 601-800.

Η Οξφόρδη τέθηκε επικεφαλής της κατάταξης, διότι βελτιώθηκε σε τέσσερις παράγοντες που θεωρούνται κρίσιμοι αναφορικά με τη δουλειά που γίνεται εκεί. Διδασκαλία, έρευνα, βιβλιογραφικές παραπομπές και διεθνής επιρροή, μαζί με το ποσοστό αποφοίτων που συνεχίζουν σπουδές σε άλλα πανεπιστήμια είναι οι σημαντικότερες παράμετροι για τους συντάκτες της τελικής κατάταξης.

Ωστόσο, η επιλογή για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να απειλήσει το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, αποκλείοντας επιστήμονες από ερευνητικά προγράμματα, δηλώνει ο Φιλ Μπάτι, ο επικεφαλής της κατάταξης. «Οπως αναφέρουν ορισμένοι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, έχει “παγώσει” η συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με συναδέλφους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλοί παραδέχονται ότι μπορεί να ζητήσουν να μεταφερθούν σε πανεπιστήμια εκτός της χώρας» δήλωσε στο BBC ο Μπάτι.

Αν και το Cambridge University και το Imperial College του Λονδίνου μαζί με το ETH Zurich περιλαμβάνονται στα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στην κατάταξη κυριαρχούν τα αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Stanford University βρίσκεται στην 3η θέση, το Princeton στην 7η και τα University of California, Berkeley και University of Chicago ισοβαθμούν στη 10η θέση.

Εξάλλου, τα ασιατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει πρόοδο και δύο νέα ασιατικά πανεπιστήμια βρίσκονται πλέον στα 100, ενώ άλλα τέσσερα στα 200 καλύτερα του κόσμου. Τέλος, τουλάχιστον 50 κινεζικά πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα των «Times».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ